Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

12 Mart '08

     
    Kategori
    Alışveriş - Moda
     

    Parfüm alırken dikkat

    Merhaba,

    Bu benim ilk bloğum. Bir üniversitede akademisyenim fakat aynı zamanda bir kadın olarak güzellik ve sağlık konuları ilgi alanım. Bu konuda yabancı bir yayında aylık düzenli yazılarım yayınlanmakta.
    Bu ilk bloğumda sizlere parfüm konusuda bazı bilgiler vermek isterim. Ayrıca ucuz ve orijinal parfüm temin etmeniz için www.ucuzveorijinal.com sitesini önerebilirim.

    Aşağıda parfümlerle ilgili bazı bilgilere ulaşabilirsiniz. Yakında daha fazla bilgi de vereceğim.

    Sevgiler,
    Güler

    Parfümler Hakkında

    Latince uçucu anlamına gelen kelimeden türetilmiş olan parfüm, hayatımızın en zevkli ve en vazgeçilmez konularından birini oluşturur. M.Ö 5000 senelerinden beri Mısır (Güneş tanrıları Ra için kokulu otlar yakarlar, ölülerini kokulu yağlar kullanarak mumyalarlardı), Yunan ve Roma uygarlıkları tarafından yaygın olarak kullanıldığı bilinmektedir. Bugünkü özelliklerine yakın anlamda ilk parfüm 14. yüzyılda üretildi. 16. yüzyılda Fransa, en çok parfüm üretim ve tüketim ülkesi oldu. Parfüm o dönemlerde Fransızlar tarafından kötü kokuları örtmek için kullanılıyordu. İlerleyen yıllarda ve özellikle günümüzde cam işletmeciliğindeki gelişmeler ile parfümler mücevher görünüşleri ve kişiliğimizi yansıtan formülleri ile büyük bir sektör oluşturdular. İçeriklerinde alkol, bitki ve yağ özleri, ayrıca reçine bulunur. Her şişelenmiş koku parfüm değildir. Aşağıda göreceğiniz gibi içlerindeki maddelerin bileşim oranlarına göre farklı adla anılırlar.

    Parfüm: %20 parfüm + %80 alkol
    Eau de parfüm: %12 parfüm + %88 su ve alkol
    Eau de toilette: %9 parfüm + %91 su ve alkol
    Eau de cologne: %2 parfüm + az alkol + çok su

    Parfümler 4 ana koku grubuna ayrılır.

    1-) Çiçek = çiçek ve meyve karışımlarıdır.
    2-) Şipr = yağ ve reçine içeren alkolik olmayan çeşittir.
    3-) Baharatlı = karanfilin temel unsurlarını taşırlar.
    4-) Oryantal = vanilya, amber, misk kokularını içerir.

    Genelde gece parfüm, gündüz ise eau de parfüm kullanılır. Kullandığınız parfüm markasının diğer yan ürünlerini (losyon, deodorant, roll-on gibi...) de kullanarak koku katlaması yapılır ve kokunun kalıcılığı artırılmış olur. Parfüm herkesin vücut kimyasına göre farklı bir koku verir. Bu yüzden kişi kendi üzerinde test etmeden beğendiği bir kokuyu almamalıdır. Alışveriş genelde sabah saatlerinde burnumuzun en hassas olduğu saatlerde seçilmeli ve en çok 3 kokuya bakılmalıdır. Parfümü uzaktan püskürttükten sonra kuruması beklenmeli ve sonra koklanmalıdır. Kalıcı olup olmadığı ancak birkaç saat sonra anlaşılabilir. Kalıcı olması bakımından parfümü 1 kez yoğun değil, gün içinde sık sık azar azar sıkılmalıyız. Sadece vücudumuza değil, elbiselerimize sıkarak da kokunun ömrünü uzatabiliriz.Temiz cilt üzerine uygulanan parfüm de kalıcılığını daha çok korur. Unutmamamız gereken tek şey yazın güneşte kullanmamamızın gerektiğidir. İyi koşullarda parfüm 6 ay ya da 1 sene kadar saklanabilir. Özellikle spreyli parfümleri tercih etmek gerekir çünkü böylece hava almaz ve oksidasyona uğramaz. Güneş ışığından da korumalıyız. Parfümüm buzdolabında saklanması zamanla kokunun değişimine sebep olur.

    Esmerler baharatlı, Sarışınlar hafif ve serin, Kızıllar ise buruk kokuları tercih etmelidirler.

     
    Toplam blog
    : 1
    : 1280
    Kayıt tarihi
    : 12.03.08
     
     

    Bir üniversitede akademisyenim. Ayrıca kozmetik ve kişisel bakım alanlarında bir yabancı yayına yazı..