Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

22 Ocak '13

 
Kategori
Güncel
 

Paris'in teri

Paris'in teri
 

uygun


31 milyon nüfuslu Irak, ham petrol rezervlerini elinde tutan petrol zengini ülkelerin 6’ncısı. Doğalgaz rezervlerinde de 13’üncü büyük ülke. Ama Irak bu kaynaklardan daha iyi yararlanmak için iç istikrarını tesis edebilmiş değil. Nüfusun yüzde 75-80’i Arap, yüzde 15’i Kürt. Üçte ikisi Şii. Yani İran’a yakın Şii Arap hâkimiyeti var Irak’ta. Rusya ve Çin’e yanaştığı da gözleniyor. ABD sayesinde varlık bulan Sünni Kürt bölgesi yönetiminin, Arap Şii yönetimi ile çatışması bekleniyordu. Ülke bütünlüğüne hassas Kürt lider Talabani’nin cumhurbaşkanlığı da önleyemedi bu karşı karşıya gelişi. Bağdat, Kürt yönetiminin adeta bağımsız devlet gibi davranmasından şikâyetçi. Petrol, bölgenin ana kaynağı. 112 milyar dolarlık milli gelirin yüzde 85’i petrolden sağlanıyor ve devlet bütçesine giriyor. Irak’ta kişi başına gelir, Türkiye’dekinin yüzde 40’ı kadar ama gidilecek çok yol var. Petrol ihraç edip her şeyi neredeyse ithal ediyorlar. Türkiye, Irak ithalatında (44 milyar dolar) dörtte bir paya sahip.(*) Kürt yönetimi, Bağdat’a sormadan anlaşmalar yapmaya ve petrolden gelir almaya yeltenince, Bağdat’ın şimşeklerini üstüne çekti ve bir dizi ikazdan sonra Başbakan Maliki, Dicle Operasyonlar Komutanlığı’nı kurarak Kürtleri terbiye etmeye girişti.

Bu tespitler ekonomist M.Sönmezin analizleri. Ortadoğu'nun denkleminde Irak koçbaşı olmaya devam edecek. Bu işin sonu nereye varacak. Kimse cephe kaybetmek istemiyor. Burnumuzun dibindeki komşularımızın tek hedefi Türkıye. Kimse bizim petrol babası olmamızı istemez. Bizim GSMH ekonomık büyüklüğümüzün yarısını yakalamış komşumuz yok. Türkıye enerji sorununu içte çözemeyecek, topraklarımızın Cumhuriyet tarihi boyunca %5,i sondajlanmış. Maliyet pahalı olduğu için bu işe tam odaklanamıyoruz. Enerjinin çözümü dışardaki ortaklıklarda yatıyor. Irak petrollerınde’ki paylarımızı artmalı. Azebaycan’da aktif olmalıyız. Turkye enerji soruna çözüm bulursa, şaha kalkar. Dış ticaret açığının tek kaynağı enerji faturamız.

Barzani niyet olarak, Musul, Kerkük petrollerın’de aslan payını ortak işletelim, zira Akdenız'e tek çıkış yolu Turkıye ve Suriye.

Surıye olaylarını boru hattının’da ucundan görmek gerek. Ne yazık ki, Barzani bu tip bir devasa işletme ortaklığına heves ederken, yeşil ışık yakarken. Startejık ortağımız ABD hayır diyor. Ama kendısının kırk tane şirketi faaliyet gösteriyor.

Dünya devi yedi kızkardeş dediğimiz petrol devlerinden biri dünyadaki enerji bölgesine giriyorsa orada küresel hakimiyet başlamış demektir. Biraz da Çin şimdi başını oynatıyor kürede.

Exson, mobil, shall, bp bunlara örnek, Irak da varlar artık yerleşim başladı. Maliki'nin karşı çıkması ve bize kızmasının altında yatan neden, Barzani'yi güç haline getirmemizdir.

Paris'in önemini iki noktadan kavramak gerekli diye düşünüyorum. Niyete dahil edilmiş özerk bölgelerin oluşumu barış çubuğu olacak.

Kuzey Irak petrollerının Katar doğal gazı ile bırlıkteTurkıye ve Surıye topraklarından Akdenız'e ulaşım projesi önemli karttır.

Erbil’de, Süleymanıye’de, bir eğitim kurumu açtığımızda, bölgenın yarınında söz sahıbı oluruz. Petrol işinden büyük pay aldığımızda ülkenın faturası rahatlar. Ama lokanta, kuaför, inşaatla v.b işlerle orada büyük rol kapılmaz.

Önümüzdeki süreç tarihin derinliğinde görülmüyen hatta tahmin edilmiyen barış açılımlarıya sıkışan ülkeyi bir demokrasi sahasına taşıyacak.

Biz hala dış dünyanın bizi sürekli izlediğinden bihaber gibi yorumlar yapıyoruz. Sanki tek başımıza bölgenın kaderını çizecek gücümüz var gibi yorumlar yapıyoruz.

Ne olacaksa olsun Mevlam hayır eylesin, artık kan dursun silah sussun, ekonomı ve yarınki nesiller bu yükü omuzlarında taşımasınlar.

Bağımsız düşünelim, hiç kimseye haksızlık edilmesin, hiç kimse hukuka arkasını dönmesin akıl ve vicdan huzur içinde olsun.

 

 
Toplam blog
: 233
: 364
Kayıt tarihi
: 02.07.09
 
 

Satış ve pazarlama uzmanıyım. Büyük ve yerel şirketlerde bölgesel ve ulusal satış ve bayii organizas..