Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

13 Haziran '13

 
Kategori
Doğal Hayat / Çevre
 

Parklar neden önemlidir?

Parklar neden önemlidir?
 

Sanayi Devrimi ile birlikte toplumlar büyük bir değişime girdiler ve “şehirleşme” hızla hayata geçti. İnsanlar çeşitli nedenlerle göç ederek daha büyük şehirlerde yaşam mücadelesine başladılar. Ve bu hızlı şehirleşme “şehir kültürü”nü de beraberinde getirdi. Bu büyük şehirler bir yandan insanların geçimlerini sağlamaları için iş imkanları sağlarken bir yandan da onların doğadan ve doğallıktan uzaklaşmalarına neden oldu. Buna çare bulmak adına şehirlerin en merkezi yerlerine yeşil parklar kuruldu. Büyük metropollerde bir akciğer işlevi gören bu yeşil alanlar, insanların şehir merkezinde doğayı hissedebilecekleri yegane yerler olarak yıllar içinde daha çok önem kazandı. Metropollerde insanların nefes almalarını, stres dolu şehir hayatından bir nebze uzaklaşmalarını sağlayacak önemli buluşma noktaları haline geldiler.

Dünyadaki bütün metropollerin parklara ve açık alanlara ihtiyacı var. Ben de Jabiroo kuşu olarak işim gereği yaptığım seyahatler sırasında gittiğim şehirlerde yer alan parkları mutlaka ziyaret ederim. Parklar şehirlerin aynası gibidir ve o şehir hakkında müthiş bilgiler verir. Bu parklardan birinde oturup gözlemleyerek geçireceğiniz birkaç saat, size o şehre ve sakinlerine dair ipuçları sunar ve şehri daha iyi anlamanızı sağlar.

Gözlemlerimden yola çıkarak  parkların neden önemli olduğuyla ilgili 7 madde derledim sizler için:

Şehir parkları insanların nefes almalarını sağlar. Şehrin içinde yer almasına rağmen gürültüden, karmaşadan, düzensizlikten uzaktır. Şehir dışına çıkamayan insanların imdadına koşar. Büyük şehirde yaşayan insanların psikolojileri diğer şehirlerde yaşayan insanlara göre daha kolay bozulabildiği için parkların getireceği sosyal etkileşimler ve toplumsal birliktelikler için faydalıdır.

Parklar aynı zamanda sosyal alanlar olarak da oldukça sık kullanılır. Çocukların ve ailelerin sosyalleşmeleri için en uygun alanlarla arasında yer alır. Bu yeşil alanlar şehirde yaşayan her türden insana hitap ettiği için (zengini, fakiri, genci, yaşlısı) toplumsal anlamda eşitliğin doğal olarak bulunduğu mekanlardan biridir diyebiliriz.

AVM’lerin şehirleri ele geçirdiği ve yapay bir sosyallesme mekanı haline geldiği son dönemlerde , şehir parkları hem fiziksel hem de ruhsal açıdan çok daha fazla önem taşir.  Birseyler satın almak, birseyler yemek içmek zorunluluğunun yerine koşmak, bisiklete binmek, yeşilliklere uzanmak, piknik yapmak gibi aktivitelerle hem ruhen hem ed fiziken daha sağlıklı kalabilirler

Turizm konusunda da parkların önemine değinmekte fayda var. Şehrin içinde yer alan parklar mimarisiyle, ağaçlarıyla ve kendine has özellikleriyle turistlerin ilgi odağı olabilir. Şehir parkını sıradanlıkta çıkartarak belirli bir tema üzerine kurabilir, parkın içindeki minimalist dokunuşlarla eşsiz bir park ortaya çıkabilir.

Gün geçtikçe daha da betonlaşan şehirler için parklar iklim değişikliklerinin ve doğal afetlerin etkilerini azaltır. Son depremlerden edinilen tecrübeler parkların ve açık alanların deprem psikolojisiyle evlerine girmek istemeyen insanların toplanma alanı olarak kullanıldığını göstermiştir. Parklar, toplumsal olaylar esnasında insanların barınması, ilk yardım ve kurtarmada hızlı ve etkin bir yöntem olan hava ulaşımının sağlanması ve helikopterlerin iniş-kalkışı için gerekli alan ihtiyacını karşılayan ögeler olarak da önem kazanmaktadır. 

Parkların varlıkları yeni neslin doğaya bakışı ve koruyucu olması anlamında eğitsel nitelik sergiler. Özellikle çocuklar parklar sayesinde mevsimlerin geçişi, ağaç türleri, meyveler ve çiçekler hakkında bilinçli bir şekilde yetişir. 

Dünyanın dört bir yanındaki parklar hakkında yazdığım, ilginizi çekebileceğini düşündüğüm bir diğer yazım için tıklayın!

 
Toplam blog
: 67
: 2743
Kayıt tarihi
: 15.04.13
 
 

Jabiroo ismi bir tür Güney Amerika leyleğinden esinlenerek bulunmuştur. Jabiroo özel seyahat haya..