Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 
 

Hakan Karaduman (Akdenizli)

http://blog.milliyet.com.tr/akdenizli

10 Ocak '09

 
Kategori
Güncel
 

Parmak

Parmak
 

Genelde yaşlı bir amcadır. Yaklaşık bir haftadır dışkılayamama sorunu yaşamaktadır, şiddetli karın ağrısıyla bize başvurur. Yapılan tetkikler sonucu çıkışta biriken dışkının tıkanıklığa yol açtığı ve bağırsağın boşaltılması gerektiğine karar verilince lavman denenir. Sıvı lavmana rağmen dışkılama gerçekleşmezse parmakla dışkı defalarca “rektal tuşe” yapılarak boşaltılır. Parmakla dışkı temizlemek, diğer adıyla.

Son derece zorlu bir yöntemdir yapan için. Hasta işlem sonunda rahatlar. Bazen bu işlemden sonra hasta size tepki koyar: parmaklamadan olmaz mıydı?

***

Ülkemizdeki bazı politikacılar bağırsak temizliğinden söz edince geçenlerde yaşlı bir amcaya yaptığım müdahale geldi aklıma. Parmaklamadan olmaz mı? En kısa ve en sağlıklı yol olunca bazen, tercih nedenidir.

Ülkelerin değişim süreçleri eğer kansızsa karın ağrılı olacaktır. Ardından görünmez eller parmaklarını bu işin içine hoyratça sokup parmaklayacaktır.

Sorulması gereken soru: nasıl bir değişim? Herkesin mutlu olacağı bir değişim mi? Yoksa herkes adına düşündüğünü düşünenlerin, herkesin mutlu olacağını düşündükleri bir değişim mi?

Birilerinin diğerleri adına rejimleme düşünceleri.

Seksen öncesi komünistler 50 fraksiyonla 50 farklı devrim hayallerlerdi. Belki çocuktum ama sonraki yıllarda o günlerin heyecanını yaşamış insanların bu hayale yarın devrim olacak gerçekliğinden baktıklarını anlatmalarını çok garipserdim. İçinden bakınca gerçeklerden uzaklaştıklarının farkındaydılar belki ama gerçek onlar için hiçte heyecanlı gelmiyordu sanırım onlara.

***

Ülkemizde şimdilerde “Şeri” düzene doğru bir gidişin verileri hiç bu kadar güçlü olmadığını düşündüren nedenlerin arttığını görmek şaşırtıcı değil. Sadece televizyona yapılacak dikkatli bir zapingle tüm kanallarda bu değişimin izlerini görmek mümkün. Halkta ise henüz belirgin bir değişim yok. Var olan kapalılık evlerden dışarı çıkıyor ve buna bağlı kapalılık daha net görülmekte.

***

Yazıma son verirken bir örnekle bitireyim. Sayın Derya Baykal bir TV kanalında aynen şunları söylemişti seçim günlerinde: “Eğer rejim değişirse biz de değişip uyum sağlayacağız. Başka elden bir şey gelmez.”

İşte 80 yıllık kadın özgürlüğü; ve üstelik özgürlüğü doya doya yaşamış birinden ilginç çözümsel bakış.

Yaşananlar bir incir çekirdeğini doldurmaz boş endişelerdir diyenlere, incirin kabız ve hatta bağırsak tıkanıklığına yol açabildiğini de söylemek isterim.

Sağlıcakla.


seçkim: http://www.dailymotion.com/relevance/search/alag%25C3%25B6zl%25C3%25BC%2Byar/video/x4ftgx_ezginin-gnlg-alagzl-yar_music

 
Toplam blog
: 470
: 551
Kayıt tarihi
: 28.08.06
 
 

Ateşten denizleri mumdan gemilerle geçmeye" benzer hayatımız. Mutlaka mavi gökyüzü görünecektir. Gid..