Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

04 Haziran '15

 
Kategori
Sağlıklı Yaşam
 

Parmaklarım Uyuşuyor!...El Bileği ve Dirsekten Kaynaklı Sinir Sıkışmaları

Parmaklarım Uyuşuyor!...El Bileği ve Dirsekten Kaynaklı Sinir Sıkışmaları
 

Ellerim Uyuşuyor


Sinir Sıkışması Nedir?
 
Sinirler omurilikten çıktıktan sonra bedende yol alırken bazı kemiklerin arasında ya da hareketli yerlerde sıkışabilirler. Omurilikten çıkışta sıkışma bel ve boyun fıtıklarında olabilir. Koldaki sıkışmalar ise sıklıkla görülür.  Karpal tünel oynak yerin sıkışmasına, ulnar oluk ise kemik arasında sıkışmaya örnektir. Sinirin sıkışması sonucunda ortaya çıkan ağrı uyuşma, karıncalanma, elektriklenme benzeri nahoş bir duygu olarak tanımlanabilir. 
 
Bilek Siniri Sıkışması, Karpal Tunel Sendromu Nedir? 
 
Bileğimizde kasların kemiğe yapıştıkları sert yapıların arasındaki tünel gibi aralıktan elimize gelen sinire median sinir denilir. Sürekli bilek hareketlerinin zorlayıcı etkisi, yatkın kişilerde sinirin kılıfında sertleşme ve kalınlaşmaya sebep olur. Kalınlaşmaya bağlı sinir sıkışır. El ve bilekte ağrı, uyuşma, hissizlik olur. Uzun süren, ilerlemiş karpal tünel vakalarında avuç içi ve özellikle başparmakla ilgili kaslarda güçsüzlük ve incelme ortaya çıkmaktadır. 
 
El bileğini yoğun kullananlarda (el işi yapan, ahçı, bilgisayar yoğun kullanımı...) sinir sıkışması daha kolay oluşur. Geceleri el bileğinden hafif bükülmüş uyuma pozisyonu nedeniyle gece boyunca sinirin sıkışması daha artar. Sabah uyanıldığında eldeki uyuşma belirgin olur. Sabahları eşyaları tutmak, kavramak zorlaşmaktadır. Bazı hastalar gece elindeki ağrı ve uyuşma ile uyanmaktadır. Sinir sıkışması hangi el yoğun kullanılıyorsa onda daha fazla olur. Hasta solaksa sol elde fazla olması beklenir.
 
Bu hastalığın ortaya çıkmasında dokunun kalınlaşmasına ve şişerek siniri sıkıştırmasına neden olabilecek romatizmal hastalığa yatkınlık ve guatr (hipotiroidi), gebelik gibi su tutulmasına neden olan durumlar etkili olmaktadır. 
 
Karpal tunel tedavisi
 
Klasik tedavide lokal bilek bölgesine kortizon enjeksiyonu, ağızdan şişkinliği azaltıcı ilaçlar, bilek ateli ve eli dinlendirme önerilebilmektedir. Eğer ileri düzeyde sıkışma varsa o bölgede cerrahi uygulama yapılabilmektedir. Nöral terapi ile bilek bölgesinde doku iyileşmesi ve sinirin kendisinde düzelme sağlanarak kısa sürede etkili tedavi mümkündür. Aynı zamanda tendonlarda şişmeye katkısı olan hipotiroidi ve bağ dokusu hassasiyeti de düzeltilmelidir.
 
Ulnar oluk sendromu nedir? Ulnar sinir sıkışması tedavisi nasıl yapılır?
 
El dördüncü ve beşinci parmağına gelen ulnar sinir dalı dirsekte kemik bir kanal içinden geçerken sıkışabilir. Daha çok kolunu dirsekten bükülü tutan, bu şekilde masaya ya da koltuk koluna dayalı tutan kişilerde görülür. Geceleri elleri göğüste kavuşturarak sırtüstü yatmak bile siniri sıkıştırmaya yeterli olabilir. 
 
Ulnar sinir sıkışması tedavisi nasıl yapılır?
 
Karpal tunel sendomundakine benzer tedavi ile ulnar sinir sıkışasında da kısa sürede sonuç alınabilir. Dirsekteki bölgeye uygulanan nöral terapi etkili olmaktadır. Ayrıca hastanın dirseğini bükülü tutmaması ve darbelerden kaçınması önerilmelidir.
 
 
 
 
 
Toplam blog
: 120
: 1777
Kayıt tarihi
: 07.05.14
 
 

Klasik tıp eğitimi ile integratif tıp bilgilerini birleştirerek “Gökmen Yaklaşımı” adını verdiği ..