Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

08 Temmuz '11

 
Kategori
Deneme
 

Part-Time insan olmak!

Part-Time insan olmak!
 

Bir insan olduğunuzu ne zaman öğrendiniz? Küçük bir çocuğa sorun bakalım, “Çocuğum sen bir insan mısın?”
Kendimizi şu ya da bu olarak tanımlayabilmek için, olağanüstü gelişmiş bir zihne sahip olmak gerek. Böyle bir zihin de, bildiğimiz kadarıyla sadece insanlarda var. İnsanları “ben” diyen canlılar olarak tanımlamak aslında daha doğru. “Ben” demek, “ben bir insanım” demekten önce gelir. Yine çocuklara bakalım. Onlar “ben bir insanım” demeyi öğrenmemişken “ben” demeyi bilirler. Bir başka deyişle “ben” ancak belli bir yaşa (zihinsel gelişmişlik düzeyine) gelindiğinde, “ben bir insanım” tanımına kavuşur.
Öyleyse insan olmak zihnin bir marifetidir. Zihin derken bilincimizin belli bir bölümünden bahsediyoruz. İstemsel(iradi)bilince zihin diyoruz. Zihin, bilincin bir bölümü ya da bir niteliği olarak ancak belli aralıklarla ortaya çıkar. Bilincin istem-dışı bölümü ise (buna bilinçaltı/bilinçdışı gibi sözcükler de önerilmiş Türkçemizde) kesintisiz faaliyettedir. Bu nedenle biz uyurken de kesintisiz faaliyetini sürdüren bir bilinç bölümümüz bedenimizin kesintisiz çalışmasından sorumludur fiziksel alemde.
Uyku halindeyken bilinçli olduğumuzu, uyanma eylemi gösterir. Uyanmanın gerçekleşebilmesi için bir bilinç olması gerekir. Buradan çıkarabileceğimiz bir başka önemli sonuç da, bu uyanmanın “aynı” şekilde gerçekleşebilmesi için, bir hafızanın olması gerekir. Hafızaya dayalı bir bilinç halinde “bilme” ortaya çıkar.Öyleyse bizim gündelik döngüde sürekli kullandığımız bu bilinç halinde uykuda da bir “biliş” vardır; ancak bu biliş bizim algı dışımızdadır. Eğer böyle olmasaydı biri bize seslendiğinde asla uyanamazdık. Devam edelim. Eğer bilinçten bahsediyorsak, uyku durumunun, bir başka bilinç durumu, bir başka oluş ve biliş durumu olduğunu da çıkarabiliriz artık.
Hiçbir algının olmadığı durumlara “uyku hali” diyoruz. Algılı varoluş şeklimiz ise ikiye ayrılıyor: Rüya ve uyanıklık hali.
Bunun dışında, uyku halimiz algı-ötesi olduğu için, uyku halinde hiçbir algısal gerçeklikten haberimiz olmaz; çünkü bilincimizin istemsel bölümünü oluşturan zihin ve ona ait hafıza kaybolmuştur. Bu nedenle biz uykuda, ne “ben”i, ne dünyayı(mekan/uzay), ne de zamanı deneyimleriz.
Bu demektir ki bizim “gündelik yaşamda temel olarak iki varoluş halimiz var: Uyku(bilinçli “algı dışı”) ve Uyanıklık (bilinçli “algısal” durum).
Biz günlük zaman döngüsünde bu iki temel varoluş halini deneyimleriz. Algısal varoluş ve algı-ötesi varoluş hali. Bu her iki halde de bilinçliyizdir. Bir başka deyişle biz hiçbir şey algılamadığımız zaman da bilinçli varlıklarızdır.
Biz eğer dünyaya full- time insan olarak gelmiş olsaydık, ya uyku diye bir şey olmazdı, ya da bu haldeyken de insan olmanın açılımlarını yaşardık. Oysa uyku halinde, bizim insan olmamız, dünyada yaşamamız, zaman, uzay gibi kavramlar yoktur. Uyku bir başka gerçeklik alanıdır ve biz uyanıklık halinde bu durumu ancak başka insanları uyurken görerek fark ederiz.
İnsanların uyurken, Obama, Tayyip, Hürrem diye adlandırılmaları anlamsızdır. Hepsi de aynı şekilde, Obama’lıktan, Tayyiplik’ten, ya da Hürrem’likten bi haberdir ve aynı durumdadır. Bu durumda alim ya da kara cahil olmanın da bir anlamı yoktur. İkisi de aynı şekilde uyur!
İnsan olmak uyanıklık haline özgü bir kavramdır. Bu nedenle de 24 saatlik değildir. Yani biz günlük yaşam döngümüzün sadece bir bölümünde insan olduğumuzu düşünür, insan olmanın açılımlarını yaşarız. Gözlerimizi uykuya kapadığımız andan itibaren bilinmeyendeyizdir.
Şimdi bu bilgilerle fantezilere dalabiliriz uyanıklık halimizde. Biz dünyaya tam olarak doğmamışız. Part time olarak gelmişiz. Her gün sadece 16 – 17 saat civarı. Geri kalan bölümünde eve döneriz. Evde dünyalık hiçbir şeye rastlanmaz. Bu nedenle de, “İnsanlar neden uyur?” hala bir sırdır insan bilincimize! Ne uykudayken dünyayı, ne de uyanıkken uyku halini biliriz! Bir de 24 saatlik insan olsak n’olurdu acaba? İster miydiniz? Uyanık bir gün geçirmeniz dileğiyle!
izzetbalci@ziprotek.com 

 

 
Toplam blog
: 75
: 1163
Kayıt tarihi
: 06.06.11
 
 

Zihinsel Programlama Teknikleri(NLP, Hipnoz, Meditasyon..vs.) alanında, uzun yıllardır araştırma ..