Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

06 Ekim '16

 
Kategori
Doğal Hayat / Çevre
 

Parthenios'un "Aşkı"

Parthenios'un "Aşkı"
 

Sular İlahı PARTHENİOS, sulak kolları ile şehri sarmış sarmalamış sevgiyele


     Türkiye’de, üzerinde taşımacılık yapılabilen tek akarsu, Bartın Irmağıdır. Şehre mesafesi, 12 Km. dir.Bu ırmağın antik çağdaki adı “PARTHENIOS” tur.  “Muhteşem akan su”  Bartın, bu isimle anılırdı

     Demek ki, “ Parthenios,” aşkı, daha icat edilmeden önce biliyormuş. Suları ile şehri dört yandan sevgi dolu kolları ile sarması bundanmış. İşte aşk bu. Eee, sular, içindeki bir şehrin araştırmacısı olan Mühendis Faruk Papila dostumuz ” Toprağın altında, gümbür gümbür akan iki nehir daha var “ diyor. Ama, derdini kimselere anlatamıyor. Zaten yer altı ve üstü bütün ırmaklar, dereler, çaylar ondan soruluyor

PARTHENİOS; COŞKUN IRMAKLI KOLLARIYLE SIMSIKI SARMIŞ BARTINI. MİTOLOJİDEKİ SULAR İLAHESİ PARTHENİOS, BARTIN'IN BİR DİĞER ADI OLUYOR AYNI ZAMANDA. DOĞRUSU GÜZEL HATUNMUŞ. BARTINA YAKIŞIYOR.

     Faruk  Papila Bey, bunca vali değişti Bartın’da, hiç birine derdini anlatamadı amma, şimdiki Vali Nusret Dirim, onu anladı. Projelerine sıcak bakıyor.

     Bizim sevgili  Başkan Akın da, kuruyan derelere  hortumla su sıktırıyor. Balıklar ölmesin diye. İşte Papila karşınızda, yol verin kendisine, suları sırtlayıp gelsin, önünüze sersin. Irmaklar da kurumaz, balıklar da ölmez, tekneler de karaya oturmaz. Di mi? Bu hususa Vali Dirim Parmak bastı artık.

     Damacana  ile  aldığımız memba suları burada, çeşmelerden bedava akar. Hem de gece ve gündüz. Son günlerde Başkan Akın uyardı: “ Kürevi ve dış  etkenlikler yüzünden sular azalabilir.  Bu su ile bahçe sulamayın” diye de ikazda bulundu.

     Bu Kavşak suyu, Bartın ile özdeşleşmiştir. Bartın, Kavşak Suyu olmadan yaşayamaz. 87 yıldır akar bu su. Türkiye’de Çeşme  açılış merasimleri ile sadece Türkiye’de, Bartın’a mahsustur. O da kavşak suyuna duyulan ibadet derecesindeki saygıdan kaynaklanmaktadır

     Geçen yıllarda su kaybolmuştu. Aramağa resmi bir ekip kurularak ormana salındı.  Ekipten uzun süre ses çıkmayınca, bu   “Ormanda kaybolan Kavşak suyunu arama bulma ekibine” karşılık, “ Ormanda kaybolan Kavşak Suyunu arama bulma Ekibi  görevinde kaybolanları bulma ekibi” tekrar  oluşturularak, yine ormana salınmıştı. Aaa, bir de baktılar ki, o ekipten de ses yok. Bir telaş, bir telaş. Allah Allah, bu ekipler ormanlarda niye kaybolur ki? Di mi? O kaybolan  ekibi arama ve bulma ekibi” oluşturulup onlar da ormana salındı.  Nihayet, her iki ekip de birlikte  döndü. Suyu bulmuşlar, başında da sevinçten  piknik yapmışlar. Gecikme bundanmış.

     Bartın’da, “Kavşak Suyundan”  içmeyenlere kız da verilmez, denir.  Dahası var. Gurbetteki Bartınlıya damacana ile  Kavşak Suyu gönderilir. O da onu “gıdım gıdım” tüketir. Zemzem suyu gibi. Ayrıca  “bu sudan içen, Bartın’dan bir daha ayrılamaz” denir. Nitekim oraya yerleşenler çokt

     Esas cümbüş, Kavşak Suyu Çeşmeleri başında olurdu. Mahallenin ne kadar kızı varsa, süslenip püslenip, kovalarıyla, bakraçlarıyla, bidonlarıyla bu “Kavşak Suyu” çeşmesinin başında toplanıp,  boy gösterirlerdi.

     “Eşim aman aman , eşim de gel / Kavşak suyuna giderken, peşimden gel / Hey, hey, hey ille de sana varacam aman / Eğer beni alırsan, asrî nişan yapacam aman Almazsan da kaçacam aman ”Erkekler de, kıyısından, ucundan, karşılık verirlerdi. Şimdi bu haller hep eskilerde kaldı artık..

     “Şimdilerde bu sohbetler yok. O zamanlar kızlar hızlarını alamadılar mı, evlerindeki utlarının başına geçerdi. Manilerle yoldan geçen sevdiklerine sazları eşliğinde laf atarlardı.

     “Eşim aman aman peşimden gel, / Kavşak suyuna giderken peşimden gel / Hey ille de sana varcam aman,
Almasan da kaçacam
aman “

     Bartın’da kız kaçırma vak’aları eskiden çok olurdu. İyi niyetli bu kaçışlar, izdivaçla noktalanırdı.Velhasıl, çok kimse kocaya kaçarak izdivaç yapmıştır. Kavşak Suyu” da bu modaya uyup kocaya kaçmadığı için, ahalimiz ona şükran borçludur. Di mi ya, “ya kocaya kaçsaydı?!”

     Ört  ki, ölem !

BARTIN VALİSİ. PROJELERLE  UĞRAŞIYOR. PAPİLANIN "YERALTIDA İKİ KUVVETLİ IRMAK KOLU VAR" DEMESİNİ DE NOT ALDI. ÜZERİNDE DURACAK.  FARUK PAPİLA, ŞİMDİYE KADAR HEP GERİ ÇEVRİLMİŞTİ  ESKİ DÖNEMLERDE.

IRMAK KIYILARI HUZUR DOLU

BAŞKAN AKIN - SAĞ BAŞTA- VE YARDIMCISI HÜSEYİN ÇETİN İLE BİRLİKTE KAVŞAK SU KAYNAĞINI DENETLERLERKEN.

FARUK PAPİLANIN AKLI FİKRİ YERALTI SULARINDA.

ÇEŞMELERE ÖNEM VERİLİYOR BU  DİYARLARDA. AKAN SU MEMBA SUYU. ÜSTELİK DE BEDAVA

ÇEŞMEBAŞI SOHBETLERİ  DE BİTTİ.

SULAR İLAHI BARTINI KOLLARI İLE SARMIŞ, SARMALAMIŞ.

HER YERDE ÇEŞME VAR BARTINDA

BAŞKAN AKIN - SAĞ BAŞTA- SOIK SIK ÇEŞMELERİ DENETLER.

SULAR  İLAHININ SUYUI BOL NASIL OLSA. RESİMDE MESİRE YERİ ŞELALE

BAŞKAN AKIN, SIULARI SEVİYOR. SU İLE OYNAMAYI SEVİYOR. KURUYAN DERELERE SU HORTUMU İLE SU AKITTI BÜTÜN GÜN. DERELER KURUMASIN DİYE. BALIKLAR ÖLMESİN DİYE. ÇEŞME ÇEŞME DOLAŞTI BOŞUNA AKITILMASIN DİYE. ANLAŞILAN O Kİ, SULAR İLAHI KIZIMIZ  PARTHENİOS,  BAŞKAN  CEMAL AKINA AŞIK OLDU. YOKSA BUNCA YILDIR BU SU ALIŞVERİLİ BU GÜNKÜ GİBİ KOLAY OLMAZDI. BAKSANIZA 70 YILDIR ŞU KAVŞAK SUYU AKIYOR MEMLEKETTE.

SULAR İLAHI KRALİÇEMİZ,  BARTINI, SEVGİ DOLU KOLLARI İLE SARMALAMIŞ.

 
Toplam blog
: 1616
: 918
Kayıt tarihi
: 13.08.06
 
 

Hayatın dikenli yollarından geçmenin  sırrı, aralarından çabuk geçmektir. Ümit, naylon çorap giyd..