Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

17 Nisan '07

 
Kategori
Siyaset
 

Parti blokları uygulanabilir bir modeldir

Parti blokları uygulanabilir bir modeldir
 

Ülkemizde görüşleri birbirine yakın ama tarihsel süreç, liderlik çekişmeleri gibi nedenlerle biraraya gelemeyen siyasi partileri bir araya getirmemiz gerekiyor. Bu birliktelik olmadığında seçimlerimiz bir kumar haline gelmekte ve bu dağınıklıktan yararlanan bazı partiler düşük oylarla iktidara gelmektedir.

Parti blokları modeli yakın görüşlere sahip partileri, partilerin kimliklerine ve tüzel kişiliklerine dokunmadan seçimlerde biraraya getirerek siyasetteki dağınıklığı önlemeye çalışıyor. Modelin ülkemizde uygulama şansı çok yüksektir(1).

Merkez sol blok:
Cumhuriyet Halk Partisi
Demokratik Sol Parti

Merkez sağ blok:
Doğru Yol Partisi
Anavatan Partisi

Muhafazakar sağ blok:
Adalet ve Kalkınma Partisi
Saadet Partisi

Milliyetçi sağ blok:
Milliyetçi Hareket Partisi
Büyük Birlik Partisi

Bu bloklara başka partiler de katılabilir. Bloklardaki dört çifte baktığımızda seçimlerde biraraya gelme sansı olmayan partilerdir. Oysa parti bloğu kurmaktan kaçınmazlar. Blok oluşturmak siyasi rekabete engel değildir. Aynı bloktaki partiler seçimlerde ortak çıkarlara sahiptir, toplam oyları ne kadar çok olursa o kadar çok milletvekili çıkartırlar. Aynı bloktaki partiler aynı zamanda rakiptirler, hangi parti daha çok oy alırsa daha çok milletvekili çıkartacaktır. Hem ortak çıkarlar hem de rekabet olunca siyasete nezaket de gelecektir.

Kazanamayacağını bilen ve oylarının boşa gitmesine razı olmayacak bazı partiler bloklara küçük katkılar sağlayacak, bu da meclis dışında kalan oy sayısını azaltacak ve demokrasiye katkı yapacaktır.

Hiçbir blok içinde kendine yer bulamayan ve barajı da aşamayan partiler bu durumlarını sorgulayıp kendilerine yeni çizgiler çizmek zorunda kalacaklardır.

Parti blokları modelini yüksek oy alan partiler istemez ancak ülke çıkarlarını parti çıkarlarının üzerinde tutup bu modeli benimsemelidirler. Bu model bizim ülkemizin modelidir.

(1) http://blog.milliyet.com.tr/Blog.aspx?BlogNo=35740

 
Toplam blog
: 1735
: 2429
Kayıt tarihi
: 22.09.06
 
 

27 Mart 1959'da İnebolu Yeşilöz Köyünde doğdum. Yeşilöz Köyü İlkokulu, Yeniyol İlkokulu, İnebolu ..