Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

11 Nisan '15

 
Kategori
Siyaset
 

Partiler Ve Adaylar

Partiler Ve Adaylar
 

Eğlenceli ve bir hayli gerilimli bir seçim süreci biz yurdum insanlarını bekliyor. Ya tek adam diktatörlüğüne emin adımlarla ilerlemeye devam edeceğiz, yada memleketin siyasal sathında yeni bir sayfa açılacak. Kabul edelim ki bu işte ilk golü doksandan CHP attı ama Baykal kaybetti. CHP’nin ön seçimli aday belirleme çabası meyvelerini verdi vermesine lakin Baykal polit bürosunun bütün adamları kontenjan vesilesiyle tasfiye edildi. Daha da ilginci memleketin 40 yıllık siyasetçisi… CHP’nin yıllarca Genel Başkanlığını yapmış, bakanlık yapmış Baykal’ın Antalya’da ön seçim sonrası 2. Sırada kalması ilginç oldu. Demokrasi cilvesi desek de kariyeri bazında vaziyeti ele aldığımızda Baykal’ın daha o dakka siyasetten külliyen çekilmesi gerekiyordu ama işte neylersiniz ki yüz budur ve bu yüzden kimseye kayda değer bir fayda gelmeyeceği aşikârdır.

 

Seçimin yıldız partisinin HDP olduğu ortada. Henüz yeni bir parti olması vesilesiyle, merkez yoklamasıyla belirlemiş olduğu adaylarla diğer mevcut rakiplerinin epey bir önüne geçmiş gibi görünüyor. Kadın aday oranı tüm partilerin toplamından daha fazla olmakla beraber genç aday oranı ile de HDP birinci sıradaki yerini korumuş durumda. Hani HDP Kürt partisi deniyordu ya, tam aksine aday profilleri HDP’nin herkeslerden daha fazla Türkiye partisi olduğunu gösteriyor. Her daldan insanın olduğu HDP’de Alevilerde aday listelerini iyi incelemeliler kanaatindeyim. Zira ilk kez bir siyasal parti 150 tane Alevi ismi aday listesine yerleştirmiş. Ezidi, Süryani, Roman, Ermeni, Engelli, Dinlisi, Dinsizi, LGBT’si, Sosyalisti, Komünisti, Liberali falan ne ararsanız HDP’de mevcut. Karışık tarafından bir türlü olsa da sanırım Türkiye’yi en iyi yansıtan siyasal parti olduğu ortada. Ve seçime en hazır partinin yine HDP olduğunu görüyoruz.

 

HDP’nin alternatif seçim kampanya faaliyetleriyle bayağı bir şenlikli seçim çalışması yapacağını şimdiden söyleyebilirim. Siyasal iktidara ve diğer rakip partilere karşı mizah kozunu üst seviyede kullanan ve bu alanda kayda değer üretim becerisine sahip olduğunu da hatırlatayım. Diğer bir yandan siyasal partilerin o bildik bayağı diyebileceğimiz kampanya faaliyetlerine karşı HDP oldukça değişik sürprizlerle meydana çıkacağını ilan etti. Sosyal medya ortamında bunu fazlasıyla görmekteyiz.

 

“AKP’mi?” dediğinizi duyar gibiyim.

 

Bu seçimlerin iki ilginç partisinden birisi pek tabi ki AKP.  AKP’de moralsizlik had safhada. Moralsizlik ne kadar gizlenmeye çalışılsa da Arınç-Gökçek çatışmasından dolayı bu durum gözlerden kaçmıyor.

Süleyman Şah mevzuusunda yenen tokat, dış politikanın iflasları oynaması falanda derken AKP’nin durumu pek de öyle iç açıcı değil.

Erdoğan’ın vekillik sayısını 400’den açıp, daha birkaç gün önce 335’e da razı olduğunu duyduğumda “Bu işte var bir bit yeniği” demiştim. 12 yıllık iktidar partisi ve bu partide oyunların ve dümenlerin bitmeyeceğini biliyoruz. Kim bilir hangi şeytani planların peşinden koşuyorlar?

AKP’nin aday kadrosu ise ne yalan söyleyeyim yaşım 40’ı devireli altı oldu, bu denli kalitesiz bir vekil kadrosu listesine ilk kez şahit oluyorum. İlk akla gelenlerden birisi şu Savcı Sayan denen şahıs. Allah aşkına bu adamın vasıflarının ne olduğu hususunda bir bilgisi olan var mı? Baykal istifa ettiğinde salya sümük ağlayan bu şahsiyet şimdi AKP’nin demir leblebisi olmuş… Peh peh.

Ermeni toplumu üzerinde zerre-i miskal ağırlığı olmayan Markar Eseyan, AKP’nin günlük propaganda aygıtında köşe yazıcılığı yapan Mahmut Övür, komplo teorilerinde sınırları zorlayan ve ancak evlerde camları sileceğiniz bir paçavrada köşe karalayan Ergün Diler, daha yakın zamanda ses kayıtları ortaya dökülüp, kestirmeden “Erdoğan’dan bir halt olmaz” diyen Mehmet Metiner, Jöleli falan… Dikkat buyurunuz, kalitenin kalibresi kendisini fazlasıyla gösteriyor. Bu isimleri hep beraber alkışlayalım ki dört yıllık kemik yalamanın sonucunu adaylık ikramıyla taçlandırdılar.

 

MHP ise bildiğiniz gibi… Batı yakasında yeni bir şey yok. Sessiz, sakin ve derinden ilerliyor. En büyük sürprizi ise pek tabi ki Ekmeleddin İhsanoğlu ismiyle yaptı. Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde ters köşe olmuş olan Alevilere duyurulur. Neyse MHP hiçbir şey yapmadan, suya sabuna dokunmadan Oktay Vural marifetiyle yapmış olduğu muhalefetin meyvelerini bu seçimde toplayacak gibi görünüyor. % 14’ler düzeyindeki oyunun % 20’leri zorlayacağını şimdiden söyleyebiliriz. Lakin kayda değer bir vekil listesinin de olmadığını belirteyim…

 

 

 

 

 

 
Toplam blog
: 1509
: 1145
Kayıt tarihi
: 07.08.07
 
 

Yazarım... Okurum... Öğrencilik yıllarımda çok yazdım... Kompozisyon derslerinde yazdım... Duvar ..