Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 
 

Sonsuzluk (Osman Özeker)

http://blog.milliyet.com.tr/yasev

14 Nisan '11

 
Kategori
Seçim
 

Partilerde İzmir adayları

Partilerde İzmir adayları
 

12 Haziranda yapılacak milletvekili seçimleri öncesinde siyasi partilerde aday listeleri Yüksek Seçim Kuruluna verilerek, seçim çalışmalarına başlandı. 

AKP bu seçimlere mevcut 167 vekilini, CHP 75 vekilini, MHP de 27 vekilini yeniden aday göstermeyerek, neredeyse meclisin yarıya yakın vekilinin değişeceği işaretini verdi. 

AKP listeleri yaparken, özellikle referandumda yeterli desteği alamadığı bölgelere özen göstermiş, bu bölgelerde mevcut bakanlarını aday yaparak oy toplama hesabına girmiştir. 

CHP ise mevcut 75 vekilini tekrar aday göstermeyerek, CHP de yıllardır siyaset yapan ve Geleneksel CHP görüntüsündeki birçok ismi liste dışı bırakmıştır. 

CHP listelerinde yer bulamayan Önder Sav, Şahin Mengü, Kemal Anadol, Yılmaz Ateş, Mehmet Sevigen gibi bir çok isim herhalde “Kılıçtaroğlu ve ekibi tarafından budandıklarını” düşünmektedirler. 

CHP’de kim ne derse desin “bir tasfiye harekâtı yapıldığı” açıkça ortadadır. 

AKP bu seçimlerde listelerini yenileyerek, özellikle batıda, sahillerde yeniden güçlenmeyi hedef aldığını, bakanlarının bir çoğunu bu bölgelerde aday göstererek de bu bölgelerde devletin gücünü kullanacağının işaretlerini vermektedir. 

Seçimlere en hazırlıklı ve en az hasarla giren parti ise MHP olmuştur. Aylar öncesi kırgınlarla, küskünlerle kucaklaşma hareketini başlatan Bahçeli, milletvekili aday listelerinde bu kesimlere yer vererek MHP’de bütünleşmenin ve kucaklaşmanın işaretlerini hem topluma, hem de tabanına göstermiştir. 

MHP Genel Merkezine geçmişte kırgın olan Ümit Özdağ, Koray Aydın, Özcan Yeniçeri, Azmi Karamahmutoğlu gibi isimler listelerde yer alarak MHP’deki bütünleşmenin işaretlerini vermişlerdir. 

MHP milletvekilliği aday listelerinde göze çarpan bir diğer önemli husus ise; MHP Genel Başkanı Sayın Bahçeli’nin geçmişte ANAP, DYP gibi partilerde görev yapmış isimleri de kadrosuna alarak merkez sağa göz kırpması olmuştur. 

Eski bakanlardan Bahattin Şeker, Murat Başeskioğlu, Adnan Kahveci'nin oğlu öne çıkan isimlerdir. 

Bahçeli bir önemli ismi de tereddüt etmeden listesine almıştır. Bu isim yıllarca terörle mücadele eden, Bölücü başı Öcalan’ı Kenya’dan paketleyip ülkemize getiren Korgeneral Engin Alan Paşadır. 

Engin Paşa halen Silivri’de “Balyoz Davasından” tutuklu olmasına rağmen, Bahçeli bu kahramana çekinmeden sahip çıkmış ve İstanbul’dan Başbakan Erdoğan’ın karşısına 1. sıradan aday göstermiştir. 

Milletvekilleri aday listeleri açısından İzmir’e baktığımız zaman açıkça görülen, CHP ve AKP’de listelerin sıkıntı yarattığı yolundadır. 

AKP İzmir’de taban yoklaması yapmasına rağmen bu yoklamaları dikkate almadığı açıkça görülmektedir. Örneğin taban yoklamalarında 1. Bölgeden birinci sırada çıkan Atatürk Devlet Hastanesi Başhekim Yardımcısı Mehmet Bayındır listeye dahi alınmamıştır. Yine taban yoklamalarında listeye çok rahat giren eski Gaziemir Belediye Başkan adayı Sıdık Topaloğlu’da listelerde yer bulamamıştır. 

AKP İzmir’in iki seçim bölgesinin listelerinin birinci sıralarına mevcut iki Bakanını koyarak İzmir’den oy almayı hedeflemektedir. 

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım 1. Bölgeden, Kültür Bakanı Ertuğrul Günay 2. Bölge 1. sıradan aday gösterilerek İzmir’den yeterli oyu alma hesapları yapılmıştır. 

İki Bakanın İzmir listelerinde birinci sıralara yerleştirilmesi AKP ‘ye oy getirir mi bilinmez ama, bilinen bir şey vardır o da İzmirlilerin dışarıdan ithal adaylara sıcak bakmadığı ve AKP’ye beklenen oyu vermeyeceğidir. 

CHP ‘nin İzmir aday listeleri de CHP tabanında sıkıntı yaratmış, CHP nin mevcut vekillerinden yedisi listelerde kendilerine yer bulamamışlardır. 

İzmir’de aday listelerinde en rahat ve sakin görünen parti ise MHP olmuştur. Herkesin beklediği gibi 1. Bölge ilk iki sıralaması Oktay Vural ve Şenol Bal olmuş, üçüncü sıraya daha önce 2. Bölgeden aday olması beklenen eski il Başkanı D.Müsavat Dervişoğlu konmuştur. 4. sırayı ise eski Gaziemir İlçe Başkanı Selahattin Şahin almıştır. 

MHP ile ilgili 1. Bölgede beklenen ise sanal yoklamalarda ve anketlerde ön sıraları alan eski sağlık Bakanlığı Baş Müfettişi Turan Gündoğan’ın üç veya dördüncü sırada yer alması beklenmekte ise de bu adayın kendisine 7. sırada yer bulması özellikle ikamet ettiği Buca’da biraz kırgınlık yaratmıştır. Turan Gündoğan yaptığı açıklamada: “ben partimin emrinde her zaman nefer olmaya hazırım. MHP den aday olmam bir onurdur ve çalışmalarımız MHP’nin iktidarı içindir.”sözleriyle bu yarışta sonuna kadar var olduğunu açıklamıştır. 

MHP 2. Bölgede ilk iki sıra yine beklendiği gibi olmuş, eski Sanayı Bakanı A. Kenan Tanrıkulu 1. sıra, Erdal Sipahi Paşa’da 2. sırayı almıştır. 

Görüldüğü kadarıyla İzmir’de seçimlere “en sorunsuz giren parti MHP gözükmektedir. MHP eski İl Başkanı Dervişoğlu’nun basına verdiği beyanatta bunu açıkça göstermektedir. 

İzmir 1. Bölge üçüncü sıra adayı Dervişoğlu: 

"Ben kuyudan çıkmaya alışığım. Yüksek binadan düşmektense kuyudan çıkmayı tercih ederim. İşin kolayına kaçmak ucuz insanların işidir. Ben her zaman büyük hedeflere talip oldum. MHP'de ilk iki sırada yer alan milletvekillerimiz İzmir'de önemli hizmetlere imza attılar. Diğer partilere oranla MHP'yi avantajlı görüyorum" sözleriyle MHP’nin İzmir’den bu seçimlerden başarıyla çıkacağının işaretlerini vermiştir. 

Sonsuzluk (Osman Özeker) 

 
Toplam blog
: 287
: 3107
Kayıt tarihi
: 11.07.08
 
 

1949 Konya Ereğli doğumlu olup, halen İzmir'de oturmaktayım. A.Ü. Eğitim Fakûltesi mezunuyum  Ata..