Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

17 Ekim '10

 
Kategori
Seçim
 

Partilere hazine yardımı

Partilere hazine yardımı
 

yaklaşan seçim


Siyasi partiler gelecek yıl 109 milyon lira yardım alacaklarmış..!.. Seçim yılı nedeniyle de bu ödenek 3 katı yapılacakmış yani 327 milyon tl çarçur olup çöpe atılacak büyük bir miktar para.. Küçük partilere yaşama hakkı yok yani oy barajın %7 nin üzerindeyse ikramiye çıkar, yok %1 lerde %6 dolaylarında olsa bile yardım yok..

Demokrasinin gereği eşit paylaşım bumudur bilemem fakat en azından seçime katılacak bütün partilere bu pastadan pay verilebilmeliydi. Sen küçüksün küçük kal.. Tamirci çırağı şarkısı gibi işçisin sen işçi kal teranelerini hatırlatıyor hatta yok ol deniyor yok sayılıyorlar varsa yoksa 3 parti bilemedin 5 parti gerisi anketlerde bile yok sayılmakta A, B, C, D partilerinin oy oranları ve kararsızlar!.. aslında bir türlü varlığı görmezden gelinen küçük partilerin oluşturduğu kararsız diye lanse edilen grup içinde toplamda belli bir yer tutmakta işte o meşhur %10 barajının düşürülmemesinin altında yatan sebeplerden birisi aman pasta bölünmesin zihniyeti 2010 yılı bütçesinden AKP 52.7, CHP 23.6, MHP 16.1 milyon tl almıştı.

Bununla beraber seçim dolayısı ile üçe katlanan toplam miktarlar AKP 396.2, CHP 177.5, MHP 121.3 milyon tl yi kasalarına koyacaklar. Bu paralar nerelere nasıl harcanır? Genel merkez harcamaları , il ödenekleri veya kısmi olarak illerin takdirindeki ilçe ödenekleri kısmi diyorum zira ilçelerde durum çok farklı genelde kendi yağı ile kavrulan elektrik su ve kirasını ucu ucuna ödeyen hatta ödeyemeyen ilçeler çoğunlukta, belediyeniz varsa kolay, seçimden seçime de olsa sponsorluk cepte keklik peki ya diğerleri? Aslında vatandaşı daha doğrusu partilerine gönül vermiş insanların bundan karı ne? Mitingten mitinge koşan her toplantıda bulunmaya katılıma özen gösteren hatta kılık kıyafetine kadar dikkat eden bir sorumluluk taşıdığının bilincinde olan bununla da kalmayıp pek çoğunun aktif olarak katkı sağladığı partililer veya sempatizanların beklentileri nelerdir? Vatandaş ne bekler?

Eminim ki öncelikle hiçbir çıkar gözetmeksizin büyük özverilerle destekledikleri partilerinin başarısını isterler. Ancak her ne hikmetse böyle büyük miktar yardımların da nerelere harcandığını bilmek ister çoğu zira kendisi hep verici olan taraf olmuştur. Aslında olacak bellidir siyaset artık para ile yapılmaktadır. Yani ne kadar para o kadar köfte misali. Belediye dağılımlarına göre demek ki her horoz kendi çöplüğünde ötmeye devam edecek.. Kimi şapka dağıtacak kimi tişört kimi bilboart donatacak kimi 2 metrelik bezle pankart asacak oraya buraya, pastanın lokmaları bayraklara da yansıyacak kimi naylon bayraklara kimi bez bayraklara devam kimisi de emeklilere işçilere memurlara reva görülen azami 80 tl artı %4 lük zammın kat be kat üzerindeki harcamayı bir bilemedin bir buçuk aylık bir süre zarfında yollara dökecek çöp misali..

Kısmi de olsa dokunulmazlıkların kaldırılmaması, seçim barajının düşürülmemesi, parti yardımlarının her ne kadar aldıkları oy oranına göre hesaplanmış olmasına karşın genel manada bakıldığında adaletli olmaması ve uçurumun gittikçe açılması bu çelişkili politikaların neticede adaletsiz gelir dağılımına yansıdığı gözler önündeyken ve görmezden gelinirken sosyal adalet adı altında tutturulan açılım politikalarından önce insanların ekonomik şartlarının düzeltilmesi gerekirken insanların gözlerinin içine baka baka çöpe atılacak miktarların çarçur edilmesi ve birilerinin mevki makamları uğruna yaratılan çöp dağları ile nasıl demokratik olacağız?
 
Toplam blog
: 181
: 1067
Kayıt tarihi
: 07.03.08
 
 

1957 Eskişehir doğumlu, Esk.A.Ü İşletme, İşbankası emeklisi, İstanbul Büyükçekmece de yaşayan, ST..