Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

17 Haziran '07

 
Kategori
Siyaset
 

Partilerin bütçeleri ve şatoları

Partilerin bütçeleri ve şatoları
 

SEÇİME DOĞRU : 5

Geçen haftaki yazımızda tanıtımını yaptığımız 4 siyasi partimizin yeni Genel Merkezleri (ben şatoları demeyi uygun buluyorum) nden biri olan AKP Şatosu geçen hafta açıldı ve basına tanıtıldı. Bu şato ile ilgili ulusal basında çıkan birkaç yazıya konumuzu dağıtmadan çok kısa değinmek istiyorum.

Bu şatonun maliyeti üzerine 14 Milyon YTL’den 35 Milyon YTL’ye kadar farklı rakamlar telaffuz ediliyor. Kimse kaynağını sormuyor…Sorana da cevap verilmiyor… CNNTURK’te Ahmet HAKAN’nın programında televizyonun yöneticisi Taha AKYOL : “Genel merkez'deki Selçuklu mimari tarzından çok memnun olduk. Eleştireceğim konuysa çok masraf yapılmış. Bunun yerine daha mütevazi bir bina yapsanız daha iyi olmaz mıydı?” diye Sayın Başbakan’a bir soru yöneltiyor ama sorusuna yanıt yerine Selçuklu, Osmanlı mimarisi üzerine söylenmiş sözler alıyor.
O programın yöneticisi Ahmet HAKAN ise 15 Haziran tarihli yazısında CHP Genel Merkezi ile AKP Genel Merkezi arasındaki 7 farkı anlatmaya çalışıyor. Hepsi ilginç ama sadece ikisini buraya alabileceğim.

“BİR AKP Genel Merkezi, "Türk işi yöresel kıyafetler giymiş Rus mankenler" çağrışımı yaparak, kültürel kaos yaratırken... CHP Genel Merkezi "Olgunlaşma enstitüsü mezuniyet defilesinde kendi hazırladıkları giysileri tanıtan öğrenci kızlar" çağrışımı yaparak "İlk dönem cumhuriyet etkisi" yaratmaktadır.”
“YEDİ AKP Genel Merkezi, biraz "Cami şeklindeki hacıyağı şişesi", biraz da "Arabaların arka camına konan örme karpuz" etkisi uyandırır... CHP Genel Merkezi ise "Azeri televizyonlarındaki müzik programlarının dekoru" etkisi uyandırır...”
Diğer basın ise açılışta Türk kıyafetleri ile lokum dağıtan Rus kızlarından başka bir şey yazmıyorlar…

Bu yazı dizisine başlarken bütün siyasi partilerin bütçelerini, gelir giderlerini öğrenmek için günümüzde bilgi edinmenin kaynaklarından biri olan internetteki siyasi partilerin web sayfalarını incelemekle işe başladım. Meraklısı da inceleyebilir. Bu yazının amacı olan eleştiri hakkım saklı ama “Sezar’ın hakkı Sezar’a” deyişine uygun olarak hakkını teslim edelim sadece tek AKP’nin web sayfasında partinin gelirini ve giderini gösteren bölüm ve bilgiler var. Diğer partilerin anlaşılan ne bütçeleri var, ne de gelir ve giderlerini kamuya açıklayacak şeffaflık anlayışları ve cesaretleri. CHP ve MHP’nin sayfalarında hiç bu bölüm bulunmazken ANAP’ın sayfasında böyle bir bölüm var ama o bölüme ulaşılamıyor. DP’nin ise isim ve sayfa değişikliğinden olacak ana sayfasına bile ulaşılamıyor… Yani elimizde parti bütçelerine örnek tek AKP’nin bütçesi var…

Parti bütçelerine örnek olarak AKP bütçesini irdelemeden önce partilerin bütçeleri dahil her şeyini düzenleyen Siyasi Partiler Kanunu’nun parti bütçelerine ilişkin hükümlerine bir bakalım…

22.4.1983 tarihinde kabul edilip 24.4.1983 tarihli Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe giren ve daha sonra bir çok maddesinde değişiklik yapılan 2820 sayılı bu yasanın iki maddesinden birini aynen diğerini kısmen sizleri bilgilendirmek için buraya alacağım.Önce partilerin gelirlerini düzenleyen 61.madde :
“ Mali Hükümler- BİRİNCİ BÖLÜM-Partilerin Gelirleri-Gelirler ve kaynakları (1)
Madde 61 – (Birinci fıkra Ek: 12/8/1999 - 4445/6 md.) Siyasi partilerin gelirleri amaçlarına aykırı olamaz.Siyasi partiler aşağıda belirtilen gelirleri elde edebilirler:
a) Parti üyelerinden alınacak giriş aidatı ile üyelik aidatı, b) Partili milletvekillerinden alınacak milletvekilliği aidatı, c) (Değişik: 31/3/1988 - 3420/6. md.) Milletvekili, belediye başkanlığı, belediye meclis üyeliği ve il genel meclis üyeliği aday adaylarından alınacak özel aidat, (Bu aidatlar 64 üncü maddedeki esaslar dahilinde siyasi partilerin yetkili merkez karar organlarınca tespit ve tahsil olunur.) d) Parti bayrağı, flaması, rozeti ve benzeri rumuzların satışından sağlanacak gelirler, e) Parti yayınlarının satış bedelleri, f) Üye kimlik kartlarının ve parti defter, makbuz ve kağıtlarının sağlanması karşılığında alınacak paralar, g) Partice tertiplenen balo, eğlence ve konser faaliyetlerinden sağlanacak gelirler, h) Parti mal varlığından elde edilecek gelirler, i) Bağışlar. j) (Ek: 27/6/1984 - 3032/1 md.) Devletçe yapılan yardımlar.(2) (h) bendinde yazılı parti mal varlığından elde edilen gelirler hariç olmak üzere, diğer bentlerde yazılı kaynaklardan elde edilen gelirlerden hiçbir surette vergi, resim ve harç alınmaz. (3)
2820 sayılı Siyasî Partiler Kanunu'nun 73/3 maddesi, "parti merkezi ve bağlı ilçeleri de kapsamak üzere iller teşkilatı her bütçe yılını izleyen Nisan ayı sonuna kadar, bir evvelki yıla ait uygulama sonuçlarını gösteren kesin hesaplarını hazırlarlar. İller teşkilatından gönderilenler ve parti merkezine ait olan kesin hesaplar, Merkez Karar ve Yönetim Kurulunca incelenerek karara bağlanır ve birleştirilirler", 74. maddesi "... karara bağlanarak birleştirilmiş bulunan kesin hesap ile parti merkez ve bağlı ilçeleri de kapsayan iller teşkilatının kesin hesaplarının onaylı bir örneğini Haziran ayı sonuna kadar Anayasa Mahkemesi'ne ve bilgi için Cumhuriyet Başsavcılığı'na vermek zorundadırlar." hükmünü içermektedir.

Bu gazetedeki yerimizin sınırlı olması nedeniyle bu yasal çerçevede parti bütçelerine örnek olarak AKP bütçesini inceleme bölümünü haftaya bırakmak zorunda kaldım…

Yazının başında sözünü ettiğim AKP Şatosu’nun bir fotoğrafını yazının başına ekliyorum.
İZNİK DOĞUŞ GAZETESİ- 20 HAZİRAN 07

 
Toplam blog
: 28
: 1087
Kayıt tarihi
: 11.03.07
 
 

Cennet Gökova’nın tam ortasında bulunan Mazı Köyü’nde yaşayan, bahçesinde her türlü sebzesini, rakıs..