Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 
 

Genel Cerrahi Uzmanı Dr Yasir GÖZÜ

http://blog.milliyet.com.tr/yasirgozu

09 Temmuz '15

 
Kategori
Genel Sağlık
 

PARTNERİNİZİ UYARIN, GENİTAL SİĞİLDEN KORUNUN!

PARTNERİNİZİ UYARIN, GENİTAL SİĞİLDEN KORUNUN!
 

PARTNERİNİZİ UYARIN, GENİTAL SİĞİLDEN KORUNUN!

Genital siğiller, cinsel yaşamında aktif olan herkesin karşı karşıya kalabileceği, her yıl 630 milyon kişide görüldüğü saptanan bir hastalıktır.

Cinsel yaşamında aktif olan insanların çoğu yaşamlarında en az bir kere genital siğille karşılaşır.  Genital siğiller (kondilomlar) kadınlarda en sıklıkla dış genital bölge, makat çevresi, vajina  ve rahim ağzı bölgelerinde görülür. Erkeklerde ise kondilomlar penis, anüs ve kasık bölgesinde sıklıkla oluşur. HPV virüsünün 120'nin üzerinde tipi vardır, özellikle genital bölgede görülmesine rağmen bazı tipleri anal bölge, ağız içinde (oral seks sebebiyle) görülebilmektedir. Çoğunlukla herhangi bir belirti vermediği için, çoğu erkek ve kadın hiç farkında olmadan HPV ile enfekte olabilir bu yüzden partnerlerin bu konuda bilinçli olup ona göre davranmaları gerekmektedir.

Genellikle kadınlarda görüldüğü düşünülen bu hastalık bireylerin ilişkilerinde sorunlara yol açabilir. Ancak ilişki yaşanılan bireyler karşılıklı birer HPV potansiyelidir. Kondilomlar genital HPV hastalığı taşıyan bir bireyle girilen her türlü cinsel ilişki ile bulaşabilir. Sadece kadınlarda olduğu düşünülen bu hastalık erkeklerde de sıklıkla görülebilir.

HPV taşıyan erkeklerin çoğunda, HPV tipi ne olursa olsun hiçbir belirti veya sağlık problemleri gözlenmez. Ancak bazı HPV tipleri genital siğillere neden olabilir. Genital siğiller erkeklerde; penis, testis, kasık, uyluk ve anüs üzerinde yerleşim gösterebilirler ve bir veya daha fazla sayıda bulunabilirler. Diğer türleri ise penil, anal veya baş-boyun kanserlerine neden olabilir.

Partnerinizde HPV saptanmış olması, onun sizinle beraberken başka biriyle daha birlikte olduğunu göstermez. Çünkü, HPV enfeksiyonu hiçbir belirti vermeden yıllarca kalabildiği gibi yıllar sonra da ortaya çıkabilir. HPV’nin bulaşmasıyla erkeğin kendisinde veya ilişkide bulunduğu kadında siğil veya kanser şeklinde kendini göstermesi bazen onlarca yılı alabilmektedir. Dolayısıyla evlilikten önce bu virüsü almış bir erkeğin karısında siğillere yıllar sonra rastlanabilir.

Genital siğiller kolayca partnerlere aktarıldığı için eşinizi bunlar hakkında bilgilendirmeniz ve kayboluncaya kadar cinsel aktiviteden kaçınmanız gerekir. Cinsel yolla bulaşan HPV’den korunmak için sadece prezervatif kullanmak da yeterli olmuyor. Çünkü virüs, cinsel ilişki sırasında temas eden bütün cilt bölgelerinden bulaşabiliyor. Ayrıca virüsün bulaşması için tam bir cinsel ilişki yaşamak da gerekmiyor.

Geç kalınmadan müdahale gerektiren siğillerin tedavisinin yapılması gerekmektedir. Aksi takdirde çok ciddi kitleler haline gelebilir. Özellikle makat ve civarındakiler ileri boyutlara ulaşıp; kanama, dışkılamada güçlük, iltihap gibi şikâyetlere de yol açabiliyor.

Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Yasir Gözü

www.avrupacerrahimerkezi.com

 

 
Toplam blog
: 29
: 613
Kayıt tarihi
: 11.06.15
 
 

1972 yılında Elazığ'da doğdum. 1998 yılında Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi'nden mezun oldum..