Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

27 Eylül '21

 
Kategori
Tarih
 

Pasaklı Kraliçe Isabella

ISABELLA,

1490lı yıllarda ülkesinde yaşayan Müslüman ve Yahudilere kan kusturan koyu katolik Kastilya kraliçesi. 1474 yılında üvey kardeşi Henry'in ölümüyle tahta geçen İsabella, Argon kralı Ferdinand ile evlenip Kastilta ve Argonun birleşmesiyle İspanya kraliçesi olmuştur.

İktidarında soyluların etkinliğini azaltıp, 1480 de İspanya Engizisyonunu kurdu. Katolik kilisesi hükümlerine göre karar veren Engizisyon, bir ortaçağ mahkeme sistemidir. Büyücüleri cadı  olarak niteleyen engizisyon  müslüman ve yahudileri hıristıyan  dinine geçmelerini dayatmış, aksilik yapanları türlü işkencelerle katletmiştir.16 yüzyıla girerken İspanya'da cadı-yahudi ve müslüman kalmamış, temizlenmiştir.

Muhteşem Endülüs medeniyetini birlikte inşa eden, Yahudi ve Müslümanlar göçe zorlanmış, yahudilere Osmanlı Sultanı 2. Bayezit  sahip çıkmış, müslümanlarda Afrika ülkelerine dönüp dağılmışlardır.

Yahudi ve müslümanlardan gasbettiği para altın ve kıymetli eşyaların bedelleriyle Kristof Kolomb'un keşif seyahatlarına destek olmuştur. Gelen ganimet ve esirlerle zenginleşip, Güney Amerika'da sömürgeci bir güç haline gelmiştir. İspanya'nın Monark'ı  İsabella askeri ve idari alanda büyük başarılar kazanmasına rağmen tarih boyunca kan ve gözyaşı tohumları döken bir zalim olarak tarihe geçmiştir.

Müslümanların son kalesi Granada'yı da teslim alınca İspanyanın tek hakimi oldul.Yahudi ve müslümanları İber yarımadasında göndermedikçe  yıkanmamaya yemin etti ve ''Pasaklı'' lakabıyla tarihte anılan ilk kraliçedir. Yakaşık 50 yıl yıkanmadığı ile övünen, katolikliğiyle gurur duyan İsabella'nın iç çamaşırları sarı renk aldığından renkler dünyasına İsabel sarısını kazandırmıştır.

İspanya'da okullar açıp eğitim ve öğrenimi yaygınlaştırmış kendisi de Latince öğrenmiştir. Kıızların eğitim almasını sağlamıştır, bunlardan  kızı Aragonlu Catherin İngiltere kralı 8. Henry'nin ilk karısı ve kraliçe I.Mary'nin annesidir. Kral Henry  İsabel'in damadıdır.

Bugün, İspanya hükümeti Yahudilerden İsabella adına özür dileyip, tekrar ülkelerine dönmeleri için teşvik ve kolaylıklar sağlamayı vaat etmiştir.

 
Toplam blog
: 119
: 225
Kayıt tarihi
: 04.12.17
 
 

İlgi duyduğum alan tarih. Milli mücadele ve Osmanlı tarihine  odaklandım. Gözden kaçan tarihi şah..