Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

17 Ağustos '20

 
Kategori
Doğal Hayat / Çevre
 

Paskalya Reddiyesi

Rumların  paskalya  bayramına  muadil günlerde mahallemizin 60 lı yıllarda Pazar günleri bir eğlencesi vardı. Sabah erken veya bir gün önce mahallenin ve çarşının eski sepet, hasır,köfe , çuval, ve atılmış her türlü yanabilecek eşyaları bir meydanda toplanır ve sabah namazından sonra bir kibritle tutuşturulur on dakika sonra alevler yükselir ve çocuklar elele ateşin etrafında dönerken hep bir ağızdan;

İllen Gavur küfürü,

Gavurun kıçına üfürü,

Gavur,gavur fettan gavur,

Çık yukarı harman savur,

İn aşağı yumurta doğur,

Ha varıyo, Ha varıyo.

Diyerek bağırırdı. Evden soğan kabuğu ile pembeleştirilmiş haşlanmış yumurtalar tokuşturulurdu. Bu arada diğer mahallelerden de sesler duyulur oralarda da aynı deyişler okunurdu.

Bu eğlencelerin dayanağı Rumlarla beraber yaşayan Müslüman toplumun paskalyayı küfür addederek reddetmesi ve bir nevi  buraların sahibi biziz diye gözdağı manasında olduğudur.Bu adet Rumların yaşadığı yıllardan beri süregelmektedir Anlaşılıyor ki, savaştan önce .ilçede bir hayli rum nüfus yaşamakta olup okulları ve kiliseleri mevcuttu. Bu gelenek rum nüfusun yaşamış olduğu Afyon,Kütahya,Aydın ve Muğla bölgesinde yer yer yapılmıştır. Şimdi bu  gibi  faaliyetler eskilerin masalları  oldu.

 
Toplam blog
: 119
: 225
Kayıt tarihi
: 04.12.17
 
 

İlgi duyduğum alan tarih. Milli mücadele ve Osmanlı tarihine  odaklandım. Gözden kaçan tarihi şah..