Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

16 Nisan '14

 
Kategori
Futbol
 

Passolig ne işe yarar?

Passolig ne işe yarar?
 

Passolig uygulaması başladı. Bu ticari ismi elbette. Uygulamada e-bilet olarak geçiyor ismi. Bu haftaki Beşiktaş - Fenerbahçe maçında denenecek. Ancak, şimdilik beklenen ilgiyi görmüş değil. Görür mü; o da bilinmez..

İlk bakışta, uygulama daha çok rant gibi göründü bana. Alınan kartlar için her yıl belirli bir bedel ödenecek olması bunun işareti. Bedelin miktarı çok da önemli değil. Zira; http://www.passolig.com.tr/  web sitesinden baktığınızda, uygulamanın yaklaşık 150 milyon TL nakit akışı sağlayacağı, bununla beraber 53 milyon TL lik masrafı da ortadan kaldıracağı gibi rakamlar bilgi olarak verilmiş.

GS-FB-BJK-TS gibi dört büyük ve en yüksek "kombineli seyirci" kapasitesine sahip takımları düşündüğünüzde; sadece kombine kart ücretlerinden yaklaşık 4 milyon TL gibi bir gelir elde edilecek ki; bu rakam belirtilen nakit akışının yaklaşık %3 lük kısmına denk geliyor. Dolayısıyla, zaten parasını vererek aldığımız bir hizmete, bir de ürün dışında hizmet bedeli ödemek zorunda kalıyoruz. Üstelik bu miktar %3 gibi oldukça yüksek bir rakam. Ayrıca bu paranın nereye gideceği de bilinmiyor. Kartları satan firmaya ne kadar pay ödeneceğinin bilinmemesi gibi.

Bir başka örnek daha vereyim.

Galatasaray Stadı'nın seyirci kapasitesi yaklaşık 52bin kişi. Kombineler dahil, localar hariç ortalama bilet fiyatını da 70 TL olarak hesaplayalım. Maç başına seyirci getirisi 3,64 milyon TL. 17 le çarparsanız yaklaşık 62 milyon TL. Bir o kadar da Fenerbahçeyi hesaplayın. "Nakit akışı" oldu mu size GÜÜMM? Daha bunun kupası, Avrupa maçları var ki hiç hesaba katılmadı. 

Ben muhasebeci değilim ama; bu uygulamanın da tıpkı "1 saniye bile olsa toplu küfüre saha kapatmanın önünün açılması" uygulaması gibi "alelacele" yapılmış olmasından da işkilleniyorum. Bakınız, sadece kartların yıllık ücreti 4 milyon TL. 

Ama sağolsun kulüp yöneticilerimiz TFF toplantılarına gidip, her söylenene emme-basma tulumba gibi kafa sallayıp onayladıklarından, böyle oldu-bittilerle garip garip uygulamalar görüyoruz. 

Ben bu passolig'i beğenmedim. Diyeceğim de budur.. 

 
Toplam blog
: 93
: 585
Kayıt tarihi
: 27.01.09
 
 

Elektronik ve haberleşme mühendisiyim. Galatasaray taraftarı; evli; 1 erkek çocuk babasıyım. ..