Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

15 Aralık '14

 
Kategori
Yemek - Mutfak
 

Pastırmalı, fesleğenli, karides tava

Pastırmalı,  fesleğenli,  karides tava
 

görsel alıntıdır


Deniz ürünlerinden karidesin faydalarını göz ardı etmemek gerekir. Sofralarımızda sıklıkla tüketilmese bile zaman zaman, sofralarda yerini alır. Karidesin faydalarını sayarsak protein, D vitamini, E vitamini, B 12, B3 vitaminleri, fosfor (beyin fonksiyonları için), selenyum(kalp sağlığı için), omega 3 (beyin gelişimi için), Çinko(vücudun onarımı ve bağışıklık sistemi için), ve iyot(tiroid hastalığına karşı) ihtiva eder.

Hoşa gitmeyen çiğ kokusunu hissetmemek için baharat ve karışık unlarla karides tava yapabiliriz. Çok lezzetli olan ve yapımı son derece kolay olan bu tarifi yedikten sonra bir daha denemek isteyeceksiniz.

 Malzemeler:

500 gram karides(tartı ölçüsü karidesin kabuklarıyla beraber)

1 havuç, 1 tane yeşil sivri biber, 1 tane kırmızı biber, 2 diş küçük kıyılmış sarımsak

2 dilim küçük parçalara ayrılmış pastırma

Fesleğen (Yaş fesleğen yoksa kurutulmuş fesleğen)

1,5 çay kaşığı tuz, 1 çay kaşığı kırmızı toz biber, 1 çay kaşığı kimyon, yarım çay kaşığı zerdeçal

Karidesleri unlayacak kadar mısır unu ve beyaz un karışımı

Tavanın dibini kaplayacak kadar zeytinyağı

Yapılışı:

Önce havuçlar yıkanır, kabukları sıyrılır ve küp biçiminde ufak parçalar halinde kesilir. Biberler çekirdekleri çıkarılır ve incecik kıyılır, sarımsaklar da kıyılır.

Bir tavaya dibini kaplayacak şekilde sıvı yağ konulup, yağ biraz ısıtıldıktan sonra sebzeler atılır ve üzerine bir tutam tuz serpilerek kızartılır.

Karidesleri ayıklanmış alırsanız işiniz kolay olur. Pazarda pazarcılar ayıklayıp veriyorlar. Hanımlar ne balık ayıklamak ne de karides ayıklamak istiyorlar. Balıkçılar çaresiz satış yapabilmek için balıkları, karidesleri ayıklayıp satıyorlar. Ah, bu hanımların tembelliğ i yok mu? :)

Karidesler yıkandıktan sonra mısır unu ve beyaz un karışımıyla unlanır.

Başka bir tavaya, tavanın dibini kaplayacak biçimde zeytinyağı konulur ve yağ kızarınca içine karidesler ve fesleğenler atılır. Karidesler alt üst edildikten sonra içine tuz, baharatlar atılır ve tavanın altı kısılır, üzerin de bir kapak koyulur yanmasın diye.

Karidesler biraz piştikten sonra tekrar alt üst edilir, pişmeyen tarafı da pişirilir. Pişmeye yakın kızarmış havuçlar, biberler ve küçük kıyılmış pastırmalar da atılır ve tavanın içindekiler tekrar alt üst edilir. Tekrar tavanın kapağı kapatılır ve pastırmalar yumuşayınca ocağın altı kapatılır.

Yemek beş dakika dinlendirildikten sonra yanında roka ile servis yapabilirsiniz.

Afiyet olsun.

 

 
Toplam blog
: 627
: 3456
Kayıt tarihi
: 11.06.11
 
 

Kendi halinde yaşayan doğa tutkunu, sıradan bir vatandaş. İnsanların dış güzelliğine değil iç güz..