Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

06 Nisan '07

 
Kategori
Ben Bildiriyorum
 

Patates miyiz be...

Resmî Gazetenin 6 Nisan 2007 Cuma tarih ve 26485 Sayılı nüshasında Vergi Usul Kanununa istinaden 370 sayılı “Genel Tebliği” yayımlandı.

Bu tebliğe göre şöyle:

“Bakanlığımıza intikal eden olaylardan, pompaları ödeme kaydedici cihazlara bağlanan istasyonlarda elle plaka bilgisi girilmesinin gecikmelere yol açtığı, ödeme kaydedici cihaza (bilerek veya bilmeyerek) farklı plaka bilgisi girildiği anlaşılmıştır.

Buna göre, akaryakıt satışlarında iş akışını hızlandırmak ve bilerek veya bilmeyerek ödeme kaydedici cihazlara farklı plaka bilgisi girilmesini engellemek amacıyla, 213 sayılı Vergi Usul Kanununun2 Mükerrer 257 nci maddesinin (6) numaralı bendinin Bakanlığımıza verdiği yetkiye istinaden, 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanununa3 göre trafik tescil kuruluşlarınca kayıt ve tescil zorunluluğu bulunan motorlu kara taşıtlarına, taşıtın plaka bilgisinin pompalara bağlı ödeme kaydedici cihazlara otomatik olarak kaydedilmesini sağlamak üzere, aşağıda belirtilen usul ve esaslar çerçevesinde “Taşıt Kimlik Birimi” takılması; akaryakıt istasyonlarında, pompaların ve ödeme kaydedici cihazların bu birimlerle iletişimi sağlayacak ünitelerle teçhiz edilmesi ve kullanılması zorunluluğu getirilmiştir.”

Demek oluyor ki, “…tescil kuruluşlarınca kayıt ve tescil zorunluluğu bulunan motorlu kara taşıtlarına…” bir “cip” takılacak ve bu cipler ile akaryakıt istasyonlarındaki karşı cihazlar birbirini görecek ve “Elle” girmeye gerek kalmadan kaydedici cihaza aracın fatura bilgileri otomatik olarak girecek.

Tamam…

İtiraz edenin kafası kopsun(!) da takılacak bu “cip”ler nasıl takılacak?

Tebliğde ona da açıklık getirilmiş.

“Taşıtlara takılacak taşıt kimlik birimleri ve bu birimlerle ödeme kaydedici cihazlar arasında iletişimi sağlayacak cihazların üretim, ithalat, montaj, programlama ve servislik hizmetleri, bu konuda Bakanlığımızdan onay alan üretici veya ithalatçı kuruluşlarca yerine getirilecektir.”

Bu işi alacakları “Onay” ile yapacak üretici veya ithalatçı firmalar hilal-i ahmere mi yapacaklar? Yani “Kızılay” yararına mı yapacaklar? Bu bir bağış mı olacak? Nasıl olacak?

Elbette ki bu “Cip”leri takacak motorlu araçlar, bir bedel ödeyerek araçlarına taktıracaklar.

Peki, bedeli ne kadar?

Orası şimdilik belli değil ama, üretici ile ithalatçı firmanın insafına kaldığımız ortada.

Neden mi?

Türkiye’de ne kadar kayıtlı ve kaydolacak motorlu araç varsa bu “cip”i zorunlu olarak takacak mı? Takacak. Fiyatı kim tespit edecek derseniz, elbette üretici veya ithalatçı firma tespit edecek. Ederken de “cip taktırma zorunluluğu”nun avantajını da kullanacağı ortada.

Benim esas merak ettiğim ve takibinde fayda gördüğüm nokta “Onay” verilecek üretici ve ithalatçı firmaların kimler olacağı…

Bakalım altından neler çıkacak…

Devlet, milleti ne zaman “Patates” sanmaktan vazgeçecek acaba?

06 NİSAN 2007

 
Toplam blog
: 1104
: 918
Kayıt tarihi
: 28.01.07
 
 

Emekliyim ama “Tekaüt” değilim. 1961 yılından beri değişik “Anadolu” gazetelerinde yazdım. 1984-8..