Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

20 Ekim '07

 
Kategori
Yemek - Mutfak
 

Patates salatası mı, kesinlikle evet

Patates salatası mı, kesinlikle evet
 

Allah’ın, yerden bitme patatesine dahi bikini giydirdiniz ya helal olsun size, daha ne diyeyim. Neyse...


Referandumda “hayır” diyeceğim ama şöyle layıkıyla yapılmış bir “patates salatası”na hayır diyebilmem, inanın mümkün değil. Bu, salata mevzularına, geçmiş dönemlerde yayınladığım, farklı yazılarımda üç-beş kez değindim. Bunların içinde en ayrıntılı olanı, on dört ay önce yazdığım, “<ı>Sofranın Tadıdır Salata”* başlıklı olanı idi.


Tekrara düşüp bir kere daha, salatanın gastronomideki ve pek tabi ki sofralarımızdaki yeri, önemi konularına girmeden, direkt “patates salatası” ile ilgili düşüncelerimi paylaşmak istiyorum.


“<ı>Yok kardeşim, ben salatayla falan doymam, o da neymiş öyle, dişimin kovuğuna girmez” diyenlerdenseniz; patates salatası için söyleyecek fazla bir lafınızın olmaması gerekir. Öyle ki bir karbonhidrat deposu olan patates ile yapılan bu salata, hem tok tutma, hem de müthiş bir damak tadı sunma özelliğine sahiptir.


Birçok yemek, meze, salata, tatlıda olduğu gibi patates salatasında da çok farklı varyasyonlar, teknikler, tercihler, yöresel farklılıklar pek tabi ki söz konusudur. Bu konularda biliyorsunuz, yemek kitaplarından çıkmış, klişe yemek tariflerinden nefret eder ve bu duruma düşmekten özenle kaçınırım.


Yemek yapmak bir sanattır. Yaratıcılık, özgünlük, estetik ve teknik donanım gerektirir. Tabi ki her şeyden önce de sevgi ve tutku. Bir ressamın ya da heykeltıraşın atölyesi ne ise bir lezzet tutkununun mutfağı da odur.


Patateslerin, “haşlamalık” diye tabir edilen, küçük ve taze olanlarından tercih ettiklerinizi, soğuk suya koyarak, pişene kadar haşlayabilirsiniz. Haşlama suyuna bir miktar tuz atmanızı tavsiye ederim.


Haşlanmış patateslerin, kabuklarını soyduktan sonra iri küpler halinde doğrayınız lütfen. Şimdi bu doğranmış patateslere, iri ve piyazlık doğradığımız, mümkünse mor ya da beyaz, çok sulu, kuru soğanlarımızı ilave edelim.


Damak zevkinizin gerektirdiği miktarda tuz, limon ve sızma zeytinyağınızı da ilave ediniz. Limon yerine ya da limonla birlikte nar ekşisi kullanırsanız, afet-i devran olur salatanız.


Gelelim, benim vazgeçilmezlerim olan, o çok iyi bildiğiniz baharatlarımıza. Patates salatasının olmazsa olmaz baharatı “sumak”tır. Bendeniz naçizane efendim, “karabiberi”mi de hiç atlamam. Tane karabiberden, hemencecik taze olarak değirmende çektiklerimden. Hafif acılı kırmızı pul biber, enfes bir iştah açıcıdır. Ve kara dağ kekiği, melisa ve fesleğen.


Son olarak, iri boylarından mis gibi siyah zeytin taneleri ilave edebilirsiniz. Hem göze, hem de damağa hitap eden acayip bir baştan çıkarıcıdır bu esmer bombalar.


Patates salatasını bir başına da yiyebileceğiniz gibi; özellikle kırmızı etin yanında, ızgara ve mangal ziyafetlerinde, rakı masasında, en güzel sofra muhabbetlerinde baş köşeye koymanızı, naçizane bendeniz, şiddetle tavsiye ederim efendim.


Sağlık ve afiyetle.


* http://blog.milliyet.com.tr/Blog.aspx?BlogNo=4355


@Geçen sene bugün “İşte Geldik Gidiyoruz”: http://blog.milliyet.com.tr/Blog.aspx?BlogNo=10747

 
Toplam blog
: 898
: 3759
Kayıt tarihi
: 09.06.06
 
 

İzmir'de yaşıyorum.    Çok uzun yıllar öncesinden başlayıp, hiç ara vermeden bugünlere kada..