Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

16 Ağustos '07

 
Kategori
Ekonomi - Finans
 

Patent başvurusunda Türkiye, Çin’i solladı

Patent başvurusunda Türkiye, Çin’i solladı
 

Sayın Milliyet Blog okuyucuları marka, patent, endüstriyel tasarım konusunda Türkiye'de faaliyet gösteren irili-ufaklı bütün firmalar 2000 yılndan sonra gerekli önemi göstermektedirler.

Siz üretici firmaların üretmiş olduğu ve piyasaya sunduğu mevcut bulunan ürünlerin yada yeni ürünlerin isimlerinin siz gerçek sahipleri tarafından ülkemizde ve hedef Pazar seçtiğiniz ülkelerde tescil ettirilmemesi halinde, hedeflenen değeri kazandıktan sonra firma isminin önüne geçen, tüketici ile aranızdaki güveni sağlamlaştıran bu markalarınız, başkaları kolayca tescil ve taklit edilebilmektedir.

Bu taklidi önleme yöntemlerinin en başında ürünlerinizde kullanmış olduğunuz, kişi adları dahil, özellikle sözcükler, şekiller, harfler, sayılar, ayrıca malların biçimi veya ambalajları gibi çizimle görüntülenebilen veya benzer biçimde ifade edilebilen, baskı yoluyla yayınlanabilen ve çoğaltılabilen her türlü işaretlerin tescilini almak gelmektedir. Eğer marka tesciliniz yok ise hiçbir hak talep edemezsiniz. Ayrıca TSE, Sağlık Bakanlığı, Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı marka tescili hakkında gerekli yatırımların yapılaması amacıyla işletmelere Kosgeb destekli yatırımlar konusunda gerekli bilgileri sunmaktadır.

Doğru hamle için geç kalmayın, farklılığınızı koruyun, fikriniz değerlidir

Türk Patent Enstitüsü (TPE) Başkanı Yusuf Balcı, Türkiye'de patent başvurularında dünya ortalamasının çok üzerinde artışlar meydana geldiğini bildirerek, ''uluslararası patent başvurularında (PCT) üç yıllık toplam artışlar değerlendirildiğinde yüzde 241 artış ile Çin'i geride bırakarak en çok artış sağlayan ülkeyiz'' dedi. TPE'nin çalışmaları ile ilgili soruları yanıtlayan Balcı, sınai mülkiyet hakları ile ilgili işlemleri Türkiye'de üretmekle görevli tek yetkili kuruluşun Türk Patent Enstitüsü olduğunu bildirdi.

Son dönemde tescil işlemlerinin kalitesinin artırılmasının yanında Türkiye'de sınai mülkiyet bilincinin yerleşmesi ve gelişmesi için tanıtım faaliyetlerine büyük önem verdiklerini belirten Balcı, bu amaçla uygulanan strateji ve projelerin sonucunun alınmaya başlandığını kaydetti. Türk ekonomisinde yaşanan gelişmelere paralel olarak sınai mülkiyet başvurularında da önemli artışlar olduğunu belirten Balcı, ''2003 yılında 38 bin olan marka başvurusu 2006 yılında 67 bine ulaştı. Marka başvurusunda Fransa ve Almanya ile birlikte Avrupa'da ilk üç arasında yer alıyoruz.

Geçen yıl 30 bin endüstriyel tasarım başvurusu oldu. Endüstriyel tasarımlarda da Avrupa'da ilk üç içindeyiz'' dedi. Son dönemde Türkiye'de patent başvurularında da dünya ortalamasının çok üzerinde artışlar olduğuna dikkat çeken Balcı, yerli patent başvurularında bu yılın ilk yarısında önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 83 artış gerçekleştiğini kaydetti. Verilen patentlerde yerli patent sayısının ilk kez geçen yıl üç basamaklı rakamlara ulaştığını ifade eden Balcı, bu yılın ilk 6 ayında da üç basamaklı rakamların görüldüğünü anlattı.

Küçük patent denilen faydalı model başvurularında da bu yılın ilk 6 ayında önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 34 artış olduğunu bildiren Balcı, ''Patent alanında sayısal olarak bulunulan noktanın Türkiye'nin potansiyelini yansıtmamakla birlikte geçen yıl 3500'ü yerli olmak üzere, 7700 patent ve faydalı model başvurusu yapıldı'' dedi. -

''Uluslararası patent başvurularında (PTC) üç yıllık toplam artışlar değerlendirildiğinde ise yüzde 241 artış ile Çin'i geride bırakarak en çok artış sağlayan ülkeyiz'' diyen Balcı, patentte 2006 yılı verilerine göre uluslararası başvuru sayısı itibariyle Türkiye'nin dünyada 28. sırada olduğunu anlattı. Türkiye'nin yerli patent başvuru sayısında Avrupa'da 11. sırada bulunduğunu belirten Balcı, şunları söyledi: ''Patent alanında yıllık artış ortalaması dünyada yüzde 5-10 oranlarında gerçekleşirken, Türkiye'deki artış oranı son yıllarda yüzde 40-50 aralığında bulunuyor. Bu trendin devamı halinde üç-dört yıl içinde dünyada öncü kabul edilen ilk 15 ülke arasına girmeyi bekliyoruz.

Türkiye, bu patlamayı gerçekleştirecek potansiyele sahip. Son dönemde yapılan bilimsel araştırmalar, patent başvurularındaki yüzde 1'lik artış ülke ekonomilerinde yüzde 0, 11'lik büyümeye tekabül ettiğinin ortaya çıkardı. Bu tespit son dönemde patent başvurularında yaşanan artışlara ayrı bir anlam kazandırdı. Bu yılın ilk yarısında yerli patent tescilleri iki kat arttı. Yerli patent tescil oranları da yüzde 2'lerden yüzde 6 civarına çıktı. Patent konusunda çok daha büyük bir patlama gerçekleşecek. Bu yıl 70 bin marka başvurusunu geçmeyi bekliyoruz.'' Balcı, tescil rakamları konusunda bazı eleştirilerin bulunduğunu hatırlatarak, tescil ile müracaat arasında, 3-4 yıl gibi uzun bir zaman aralığı bulunduğunu anlattı. Yusuf Balcı, başvurulardaki artış trendi nedeniyle, birkaç yıl sonra patent sayısında büyük bir sıçrama yaşanacağını söyledi.

BİLGİ : MARPATAŞ PATENT BÜROSU (www.marpatas.com.tr)

 
Toplam blog
: 3
: 269
Kayıt tarihi
: 10.03.07
 
 

28 yaşında, İstanbul'da ikamet eden, İzmit'te yaşayan, vatanını ve milletini seven, arkadaş canlıs..