Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

23 Ocak '14

 
Kategori
Yöresel Yemekler
Okunma Sayısı
679
 

Patlıcan doğrama

Patlıcan doğrama
 

Alıntı.


1kg Patlıcan( küp doğranacak )
250 gr Dana kuşbaşı ( Tercih kuzu eti )
1 Su bardağı nohut( geceden ıslatılmış olacak )
100 gr Sivri yeşil biber( acı tercih edilir )
3 Adet orta boy domates( küp doğranacak )
6 Diş sarımsak( rendelenmiş )
1 Adet iri soğan( yemeklik doğranacak )
2 Yemek kaşığı domates salçası
1 Yemek kaşığı nane
1 Çay bardağı Ayçicek yağı
1 Çorba kaşığı tuz( daha sonra arzuya göre ilave edilir)
Yarım çay kaşığı karabiber
Yarım tatlı kaşığı limon tuzu 
Su ısıtıcısında sıcak suyumuz, yine hazır olmalı
 
 
Eti ve nohutu büyük bir tencereye alın üzerini 10 cm geçecek kadar su koyun.
kaynayan et kefini, yani beyaz köpüğünü bıraktığında, tahta kaşıkla alın.
yemeklik doğranmış soğanı 2 kaşık salçayı, yemeğin suyuyla hafif sulandırarak,
kaynayan et ve nohuta ilave edin. Önceden yıkayıp küp şeklinde kestiğiniz patlıcan,
domates ve sivri yeşil biberleri, rendelenmiş sarımsakları piştiğinden emin olduğunuz 
et ve nohutun üzerine ilave edin.Tuzu ve karabiberi ilave ederek tadına bakın
( aslında en son aşamada tadına bakıp tatlandırılır. Bilgiçlik olarak algılamayın lütfen.
ama yemekle beraber pişmemiz gerek yoksa doğru lezzet yakananmaz. Damak tadı farklı bir olay)
Limon tuzu ilave edip, tadına yeniden baka bilirsiniz.20 dk sonra yemeğin suyu eksildiğinde, 
sıcak su ilave edilir, biliyorsunuz ki; su yemeğin her zaman üzerinde olur, 
bu sadece bir uyarı, mecbur su ilave edilmeli diye bir kural yok elbette.
Teflon bir tavaya bir çay bardağı yağ hafif ısıtılacak, üzerine bir dolu yemek kaşığı nane
konup kızartılacak en fazla bir dk. ( Örneğin ben nanenin fazla kızarmasına taraftar değilim )
pişmiş yemeğinizin üzerine, tavanızdaki naneli yağı, ister tavadan direk, ister bir kaşıkla
yemeğin yüzünde gezdirin, müthiş bir lezzet eminim beğeneceksiniz :)
Yemeklerde kuzu eti tercih sebebi yumuşak oluşuysa da hiç sıcak bakmadım.
Kim bilir belkide yaşına varmadan kesildikleri için. Afiyet olsun, saygılar sevgiler..
 

Önerilerine Ekle Beğendiğiniz blogları önerin, herkes okusun.

 
Tıklayın, siz de blog yazarı olun! Aklınızdan geçenleri paylaşın!
 
 

Merhaba, Sayın Yazarım. Patlıcanı çok seven biri olarak teşekkür ederim. Güzel bir yazı ve güzel bir tarif. elinize ve emeğinize sağlık. Selam ve saygılarımla.

Dr Lokman Doğruöz 
 24.01.2014 7:53
Cevap :
Merhaba Lokman bey, evet, iyi ki de patlıcanı seviyoruz, vermiş olduğum tarifi beğenmenize çok sevindim. Rahmetli Anneciğimden öğrendiklerimle, Gaziantep yemeklerini hala Avrupa da idame ettiriyoruz, çocukluk alışkanlıklarımız, hele ki bulgur Anadolumuzun sembolü adeta, eh bizde de mercimekli köfte, çiğ köfte yağlı köfte vs.. Yemek ayırımı yapmasakta, başı güneydoğunun bu leziz yemekleri çekiyor :) Tadına baktığınızda seveceğinizden eminim hocam, iyi çalışmalar, hayırlı cumalar saygılarımla.  24.01.2014 11:34
 

Ellerinize sağlık. Bu yemeğimiz hangi yöreye ait efendim. Saygılarımla

E Ruhi YALÇIN 
 23.01.2014 16:20
Cevap :
Teşekkür ederim E.Ruhi bey.. Güneydoğu bölgemize ait, Gaziantep yemeği arada yine değişik açıklamaları kolay olan tarifler vereceğim. Türkiye'miz yemekleriyle sebzeleriyle, kültürüyle ne kadar güzel bir ülke. Rabbım bu güzel mübarek cuma günü hürmetine, ülkeme zeval vermesin, Amin, hayırlı cuma'lar efendim, saygıyla..  24.01.2014 11:41
 
Facebook hesabınızla yorum yapın, daha çabuk onaylansın!
 
Toplam blog
: 425
Toplam yorum
: 833
Toplam mesaj
: 33
Ort. okunma sayısı
: 389
Kayıt tarihi
: 24.02.13
 
 

37 Yıldır  yurtdışında yaşıyorum , 1000 den fazla şiirim var,  çeşitli edebiyat sitelerinde, derg..

 
 
Yazarı paylaş
  • Tümünü göster