Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

16 Ocak '14

 
Kategori
İftar Menüleri
 

Patlıcan kebabı

Patlıcan kebabı
 

Patlıcan kebabının pek çok tarifi vardır. Fakat hem ben verilen tarifleri beğenmedim hem de malzemelerin çeşitliliğine şaştım doğrusu. Size vereceğim tarif tadı damağınızda kalacak kadar basit ve malzemesi sadece dört çeşit olan bir tarif.

Bir kere patlıcan kebabının eti zırhla çekilir ve en lezzetli patlıcan kebabı, oğlak etiyle yapılanıdır. Tabi oğlak eti yağsız olduğundan bir miktar da kuyruk yağı ilave edilmelidir.

Ayrıca yıllarca unutamayacağınız bir patlıcan kebabı yemek istiyorsanız onu şişte ve ateş üzerinde çevirerek pişirmeli, dinlenmesi için ise tepsiye dizerek terletmelisiniz.

Elbette pek çok kişinin bu malzemeleri bulması mümkün olmayabilir.

Bulabileceğiniz Malzemeler:

  • 1 kg. iri çekilmiş kuzu kıyma (yarı yağlı)
  • 2 kg. kemer patlıcanı,
  • Domates ( 5-6 ad.), acı yeşil biber ( 8-10 ad.)
  • Tuz, karabiber

Önce patlıcanlar 5 cm uzunluğunda halka şeklinde kesilir. Suya konmaz çünkü suya konduğunda musakka tadı verebilir.

Sonra et, az miktarda tuz ve karabiberle yoğrulur.

Mangalda ve şişte yapma imkanınız yoksa, tepsiye bir patlıcan, bir et şeklinde patlıcanın yarısı uzunlukta iki patlıcan arasına kıyma ( iki ceviz büyüklüğünde) sıralanır. Bu çok etli olur derseniz kusura bakmayın ama kuralı bu. Yılda dört kez yiyeceğinize iki kez yiyin ama lezzetli olsun.

Patlıcanların sert kısmı olan baş tarafları tepsinin kenarına dizilir ki onlar da fırında tepsinin kenar kızgınlığıyla güzel pişsin.

Böylece bir patlıcan bir et şeklinde tepsiye dizilen malzeme eğer mahalle fırınında pişirilecekse dörde bölünen domateslerle, sadece ikiye kesilen yeşil biberler ayrı bir kapta gönderilir.

Patlıcan kebabı sadece kendi yağında pişeceğinden içine kesinlikle su konmaz.

Şayet evde yapacaksanız domates ve biberler aynı tepsinin üzerine dizilerek 200 derece ısıtılmış fırında 45 dakika kadar pişirilir.

Patlıcanların pişip pişmediğini kontrol için parmağınızla bastırdığınızda kolayca eziliyorsa pişmiş demektir.

Patlıcan kebabının tat verme sırrı açık ( lavaş) ekmekle dürüm yapılarak yenmesindedir.

Afiyet olsun, aman dürümün yağı alttan akmasın, dikkat edin ! 

 
Toplam blog
: 123
: 1874
Kayıt tarihi
: 02.07.12
 
 

68 kuşağındakileri iyi bilirim. Çalışmam ziraat üzerine. İnsanların ana dilleri ile konuşmalarını..