Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

08 Mart '08

 
Kategori
Sağlıklı Yaşam
 

Patolojik kumar

Patolojik kumar
 

Patolojik Kumar


Kendisi veya başkaları için tehlikeli olabilecek bir dürtüyü uygulamayı engelleyememe durumuna "dürtü kontrol bozukluğu" denir. Sosyoekonomik kayba, borçlanmaya, yasadışı hareketlere yol açan tekrarlayıcı kumar oynama alışkanlığı ise bir dürtü kontrol bozukluğu sayılır ve psikiyatrik hastalık olarak sayılır.

Kumar çok çeşitli aktiviteleri içerir; iskambil, zar, rulet, spor bahisleri, oyun makineleri, piyangolar, tombala, borsa, beceri isteyen oyunlar ve yüzlerce başka oyun. Bu oyunların potansiyel bağımlılık dereceleri farklıdır. Devamlı oyunların hızı yüksektir ve oyunlar arasında çok az duraksamalar vardır. Devamlı olmayan (fasılalı) oyunlarda hız yavaştır ve aralıklı oynanır. Mesela spor toto ve loto devamlı olmayan oyunlardandır çünkü haftada birkez oynanır. Oysa oyun makinelerindeki oyunlar devamlı oyunlardır ve insanlar makineye para attıkları sürece oyun devam eder. Devamlı oyunların bağımlılık yapmaları, devamlı olmayan oyunlardan daha yüksektir.

Kumarbazlar; sosyal (tüm kumarbazların %95i, sorun yaratmayanlar), profesyonel (geçimini kumardan sağlayanlar), suçlu (antisosyal kişilik bozukluğu olanlar), sorunlu (uzun süredir kumar oynayanlar) olarak sınıflandırılabilirler.

Kumarın patalojik boyut kazanmasındaki faktörler; yakının ölmesi, madde bağımlılığı, iş-yaşam tarzındaki başarısızlıklar, ilişkilerde bozukluklardır. Patolojik kumar hastalarında ise çoğunlukla cinsel işlev bozukluğu, madde bağımlılığı, antisosyal kişilik bozukluğu bulunmaktadır. Patolojik Kumarbazlar para bulmak için önce yasal yolları denerler. Kumar oynama yoğunlaştıkça yasal seçenekler azalır ve kumarbaz parayı yasal olmayan yollardan aramaya başlar. Hırsızlık, zimmete para geçirme ve sahtekarlık en sık görülen suçlardır.

Ayrıca patolojik kumarbazların eşinde ve çocuklarında psikolojik rahatsızlıklar, cinsel ilişkide bozulmalar, ebeveynlik görevini ihmal ve boşanmalar gözlenmektedir.

Ülkemizde, daha çok alt sosyoekonomik gruptan kişilerin önemli toplumsal etkinlik yeri olan kahvehanelerde, daha çok eğlence tarzında ve bir gazozuna vb. kumar oynanmasına rağmen, daha yüksek sosyoekonomik kesimden kişilerin devam ettiği kulüplerde, yüksek düzeyde kumar oynandığı bilinmektedir.

Patolojik kumarın toplumsal ve bireysel sonuçları yüzyıllardır bilinmekte olmasına rağmen, resmen 1980 yılında teşhis edilebilir bir ruhsal bozukluk olarak tanınmış ve “impuls control disorder (dürtü denetim bozukluğu)” olarak ruhsal hastalıklar dizisinde yerini almıştır. Rahatsızlığın, kişisel, toplumsal ve mesleksel rollerinde ve etkinliklerinde hasara yol açtığı belirtilmiştir. 1994’de, bir “impuls denetim sorunu” olmaktan daha öte, “addiction (iptila)” olarak adlandırılması uygun görülmüştür.
Daha fazla ayrıntı ve sorularınız için lütfen sitemde konuyla ilgili yazıyı inceleyebilirsiniz.

 
Toplam blog
: 68
: 4699
Kayıt tarihi
: 14.01.07
 
 

Tıp doktoru ve iki senedir online sağlık danışma hizmeti veren  sitesinin yöneticisiyim. Sık ka..