Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

25 Mayıs '08

 
Kategori
Dünya
 

Patrikhane Vatikan’ mı Olacak?

Balıkesir yerel gazeteleri ele aldıkları bir birinden ilginç konu ve yorumlarıyla halkı bilinçlendirme işlevlerini layıkıyla yerine getiriyorlar, en azından ben algılıyorum. Önceki yazılarımda sizlere Balıkesir ve yerel basın hakkındakidüşüncelerimi uzun uzun anlatmıştım. Bugün elimde ulusal ve yerelplatformlarda karşımıza çıkan önemi tartışılmaz bir konuda bir yazıyı sizlerlepaylaşmak ve yerel basının işlevini sizlere tekrara anımsatmak istiyorum. Balıkesir” Birlik” gazetesinin “Gündem” sayfasında 22 Mayıs 2008 tarihli vesayın Yusuf Akgül tarafından kaleme alınan, “Patrikhane”, ”İkinci Vatikan”olmasın başlıklı yazıda şu saptamalar yer alıyor.” Patrikhane( İstanbulKilisesi), Batı’ ya göre Doğu Hıristiyanlarının dini inançlarına cevap vermek maksadıyla, İmparator Konstantinus tarafından, Roma kilisesine bağlı olarak Miladi 4. asırda kurulmuş, 1054 yılında ad hürriyetini ilan ederek BatıKilisesinden ayrılmıştır.” diye devam eden yazısında Sayın Akgülilaveten... ”Osmanlı İmparatorluğunun zayıf zamanlarında başta bulunan patrikler, iç çatışmalardan yaralanmaya kalkışarak, iç isyanlar başlatmışlardır.” diyor. Sonrası malum 1821 yılındaki isyanda da yine bu tekrarlanmış Patrik Gregoryus padişah II. Mahmut tarafından Patrikhanenin orta kapısında idam edilerek cezalandırılmıştır. İşte bu Patrik idam olunmadan öncesayın, Akgül tarafından aktarılan şu mektubu zamanın Rus Carına gönderiyor;”Türkleri maddeten ezmek ve yıkmak imkansızdır. Çünkü Türkler Müslüman oldukları için çok sabırlı ve mukavemetlidir. Yapılacak şey, Türklere bir şey hissettirmeden bünyelerindekitahribi tamamlamaktır diyor.”

Yazarımız yazısının sonlarında Patrikhanenin ülkemizdeki faaliyetlerinin tepki alması ve çalışmalarını ABD’ ye kaydırmasını şöyle anlatıyor;” Rum asıllı Michael Dukasis ABD başkanlığına adaylığını koyduğunda, danışmanı Rum asıllı Bill Tragos’ unilk beyanatında;” Fener Patrikhanesi, Ortodoksların Vatikan’ ı olsun” sözü yeralmıştır.Son sözünde şöyle diyor yazarımız; ”Patrikhane, Türkiye aleyhine çalışan bir fesatocağı olmuştur ve olmaya devam etmektedir... Kapısında” Bizans Arması” taşıyan Fener Rum Patrikhanesinin başımıza daha büyük belalar açması, ” İkinci Vatikan olması önlenmelidir.”

Yazarımızın fikirlerini okudunuz, katılır ya da katılmazsınız karar sizin. Biz önemli gördük ve sizlerle paylaşmak istedik.

Yerel basınımız bizce önemli bir görevi getiriyor siz ne dersiniz.

 
Toplam blog
: 405
: 914
Kayıt tarihi
: 19.04.07
 
 

Okumayı ve kendimce yazmayı severim. Samimi eleştirilere açık biriyimdir. ..