Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

17 Nisan '09

 
Kategori
Ekonomi - Finans
 

Paul Krugman’ın iflas teorisi mi, Başbakan’ın teğet teorisi mi?

Paul Krugman’ın iflas teorisi mi, Başbakan’ın teğet teorisi mi?
 

Şimdi Başbakanımız “Ben ekonomistlerin daniskasıyım, sen ekonomiden ne anlarsın” der mi acaba? Açıkçası böyle bir yanıt beklenebilir…Başbakanımız bunu diyebilir!

“2008 Nobel İktisat ödülü sahibi Ekonomist Paul Krugman, Türkiye’yi iflas potansiyeli yüksek olan ülkeler arasında gösterdi”. (Türkiye potansiyel iflas listesinde 16.04.2009/ milliyet.com.tr)

İflas riski taşıyan diğer ülkeler ise Macaristan, Letonya, Arjantin, Ekvator, Filipinler, Malezya, Tayland, Kolombiya ve Ukrayna. Paul Krugman, bu ülkelerle birlikte “Türkiye’yi de ciddi risk taşıyor” uyarısını yapıyor.

Kimdir Paul Krugman?

Princeton Üniversitesi profesörlerinden ve New York Times gazetesi yazarlarından olan Paul Krugman, bugün herkesin konuştuğu krizi yıllar önceden öngördü, ama dedikleri dikkate alınmadı. Ancak kriz patlak verince 2008 yılında Nobel Ekonomi ödülüne layık görüldü. Her ne kadar serbest ticaret ve küreselleşmenin etkilerine, dünya çapında kentleşmenin gerisindeki nedenlerine ilişkin teorisi Krugman’a Nobel Ekonomi ödülünü getirmişse de biraz da kriz erken uyarısı nedeniyle bu ödülü hakettiği söylenir.

Kimilerinin “John Maynard Keynes’den bu yana en iyi yorumcu” olarak gösterdiği Paul Krugman sıkı bir George Bush eleştirmeni olarak da biliniyor. Demokratlara verdiği destekle de ünlü olan Krugman kendisini bir liberal, ılımlı bir solcu, sosyal demokrat görüşte bir iktisatçı olarak nitelendiriyor.

ABD’deki “liberal” tanımlaması ile bizdeki biraz farklı. Bizde liberaller devletçilikten pek hoşlanmazlar, ABD’de ise liberal deyince bizdeki sosyal demokrat yahut Kemal Derviş’in deyimiyle sol liberal anlamında kullanılır.

Ancak bizi teğet mi geçeceği yoksa delip mi geçeceği konusu her gün tartışılan ünlü global finans krizini önceden kestirebilmesi Paul Krugman’a haklı bir şöhret sağladı.

“Bunalım Ekonomisinin Geri Dönüşü kitabında” 1997-1999 Asya krizini, Türkiye’nin bu krizden nasıl-neden etkilendiğini açıklıyor ve Türkiye’deki iç siyasi çatışmaların nasıl ciddi ekonomik kırılganlıklara sebep olduğunu anlatıyor.

Aşağıdaki sözler “Bunalım Ekonomisinin GeriDönüşü” adlı kitabından:

“Meksika’daki 1995 krizinin, üç perdelik bir oyunun ilk perdesi, Asya’dakinin ise aynı oyunun ikinci perdesi olduğundan da kuşkulanıyorum. Fakat üçüncü perde böyle süpriz bir şekilde gelmeyecek.Nihayet bunalım ekonomisini ciddiye almaya başlıyoruz. Bu ondan kurtulmanın en iyi yolu.” Paul Krugman.

Bir yanda “Türkiye iflas potansiyeli yüksek olan ülkeler arasında yer alıyor” diyen ve global krizi önceden kestirebilen Paul Krugman gibi Nobel ödüllü bir iktisatçı , diğer yanda "Kriz bizi teğet geçer" diyen bir Başbakanımız ve krizi yok sayan pembe gözlüklü bir ekonomi yönetimi var.

Bakalım Kurugman’ın bu görüşünün arkasına bizden de “Ben ekonomistlerin daniskasıyım, sen ekonomiden ne anlarsın, kriz Türkiye’yi teğet geçiyor” diye bir karşı tez gelecek mi? Eğer böyle bir yanıt gelirse, Krugman’ın Nobel ödülünün tarihe karışma ihtimali yüksek.

Öyle ya bugüne bugün Türkiye bir G20 ülkesi, dünyanın gelişmiş ekonomilerine sahip ülkeler arasında yer alıyor!

Biraz karışık bir durum!

Bu blog Milliyet.com.tr sitesinden 109 kez görüntülenmiştir

 
Toplam blog
: 476
: 2331
Kayıt tarihi
: 10.07.08
 
 

Çok eskidendi ..