Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

24 Mart '20

 
Kategori
Güncel
 

Paylaşımın Gücü

Dünya ciddi bir salgının pençesinde, ülkeler bu salgını tüm teknolojik donanımsal altyapılarını seferber ederek en az hasarla atlatmanın yollarına bakıyor. Lakin bu sefer tecrübelerden ders alınmış görünüyor.

21. yüzyılda insanlık daha önceki salgınlardaki kadar çaresiz değil, organize olmayı öğrenmiş, örgütlemesini tamamlamış devlet kurumları ile sivil dernekler ile daha bir arada, bilimin tüm imkanlarıyla, daha odaklanmış halde mücadele veriyor. İletişim ağını, teknolojik koşulları sonuna kadar kullanıyor. Her bir hastaya ulaşıp onu sağlığına kavuşturmak ve salgını en az hasarla atlatabilmek için programlar oluşturuyor.

Son zamanlarda ki popüler bir dizinin bir sloganı vardı. İzleyicileri hatırlayacaklardır. “Winter is coming”. Taht oyunları (Game of Thrones)  dizisinin efsane karakteri Con Sınov, 7 krallıktaki tüm bölgesel güçlere böyle sesleniyordu. Düşman ortaktı. Birlikte olmazsak, birlikte karşı koymazsak hepimiz kaybedeceğiz. Oradaki düşman Ak gezenlerdi. Geldiği taraf belliydi bir duvar vardı o yıkılırsa durum korkunç boyutlara ulaşacaktı.

İnsanoğlu ortak bir düşmanla karşı karşıyadır. Virüs sosyal yapı, statü, ideoloji, meslek, ülke, millet ayırt etmiyor. Giyim kuşama da bakmıyor. İnsanlığın tarih boyunca icat ettiği ayrıştırıcı hiçbir unsuru umursamıyor. Gariptir ki dünya toplumları belki de binyıllardır ilk defa ortak bir hedefte birleşti. Salgına karşı ülkeler arası yardımlaşmalar, insan olmanın gerektirdiği sorumluluklar, bilgi paylaşımları, tecrübe paylaşımları  artarak devam ediyor.  

Sağlık bakanlığımızın soruna yaklaşımında ortaya koyduğu birlik olma inancı, çok doğrudur. Vatandaş olarak ne yapabiliriz. Biz  vatandaş olarak ortak hareket edersek, üzerimize düşeni hızlı bir refleksle yaparsak, alacağımız çok basit önlemler, profesyonellerin, sağlık çalışanlarının işini rahatlatacaktır. Kişisel izolasyona dikkat etmeli, uyarıları can kulağıyla dinleyip ona göre hareket etmeliyiz. Böylelikle salgının boyutu kontrol edilebilir kriz durumunda kalacaktır. Bu kriz döneminde de kişisel uyarıları dikkate alarak, sağlık çalışanlarının yükünü paylaşmış olacağız.

Aslında sosyal medyayı takip ediyorsak, insanların birey olarak olağanüstü bir biçimde paylaşımcı olduğunu görüyoruz. İnternet ortamında kaynak paylaşımları, forumlarda soru ve cevapların durumları, yüzlerce konuda görsel animasyonlar bulmak mümkün. Hatta bu alanda büyük bir çaba var. Söz gelimi bir Fen Bilgisi Öğretmeni, bir deney yapıyor ve bu deneyi detaylı bir biçimde videosuyla herkesin ulaşabileceği bir alanda paylaşıyor. O videoyu çekerken zaman harcıyor, malzemeleri temin ediyor ve uygun bir biçimde deneyi kuruyor vs. Bir kişinin, bir öğretmenin çabasıyla yüzlerce belki de binlerce öğrencide bir teori kalıcı hale gelmiş oluyor. Başka bir meslektaşı bu görseli derslerinde kullanıyor ve öğrenmede süreklilik devam ediyor. Kendisinin bu olaydan ekonomik hiçbir çıkarı yok. Örnekler o kadar fazla ki, misal hobi forum sayfaları var, çiçek bakımından, maket uçak yapımına, küçük tamir tüyolarından, amatör torna tezgâhı çalışmasına, sanatsal analiz sayfalarından, balıkçılık forumlarına kadar uçsuz bucaksız bir paylaşım denizi meraklılarını bekliyor.

Hepimiz bu paylaşımlardan ilgimiz nispetinde faydalanıyoruz. Misal ben geçtiğimiz aylarda İleri seviye hesap makinası kullanmam gerekiyordu. Makineyi edindim. Detaylı kullanımını ve kullanım kısa yollarını, Hintli bir üniversite öğrencisinin, çat pat İngilizcesiyle kamerayla kayıt edip internete yolladığı paylaşımından öğrendim.   

Kaynakları elinde tutanlar, şirketokrasi büyük bir sınav veriyor. Kitap dostu olanlar hatırlayacaktır. Beyaz Zambaklar Ülkesi. Bir başyapıttır. Efsane bir öğretmen ve ekibinin ortaya koyduğu olağanüstü özverili mücadele, bulaşıcı hastalıklardan kırılan ülkeyi, günümüzün Finlandiya’sına çeviren devinimin temellerini atmıştır. Taşraya yayılan doktorların büyük mücadelesi salgın hastalıkların belini kırmıştır.

Kim bilir belki de dünyamız, bu salgın sonucu, atalarımızın “Bir musibet bin nasihatten evladır” sözündeki gibi, insanlığın ortak değerlerine ulaşmada birkaç basamak atlayacak, imkanların paylaşılması konusunda da daha adil bir bakış açısına yaklaşacaktır.  

Okuduğunuz için teşekkürler. Sağlıklı günler dilerim.

 
Toplam blog
: 24
: 222
Kayıt tarihi
: 06.09.13
 
 

Gazi Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi Elektrik Eğitimi Bölümü Mezunu, Sakarya Ünv'de Eğitim A..