Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

03 Ekim '15

 
Kategori
İnançlar
 

Pazar yerine Cuma tatil olsun, Müslümanlar mutlu olsun

Pazar yerine Cuma tatil olsun, Müslümanlar mutlu olsun
 

Arkadaşlar, bireylerin inanç hürriyeti ve ibadet hakkı demokrasilerde vardır. Pazar gününün yerine Cuma’yı tatil yapsak hür dünyadan ayrılmış oluruz;  üstelik insanların yıllarca alıştığı yaşamın dengesi de bozulur. Ama öte yandan %95’i Müslüman olan bir ülkede İslam’ın kutsal günü sayılan ve ibadetle geçirilmesi tavsiye edilen Cuma gününün bir şekilde dindar insanlarımıza tatil ilan edilmesi de gerekiyor.

78 milyon insanın ibadet konusundaki talepleri devlet tarafından dikkate alınmak zorundadır. Ancak hani Pazar günü yerine Cuma gününü tatil edemeyiz. Yönetim argümanlarını batıya göre dizayn ettiğimiz için bu zor olur. Ama kişilerin talebiyle ve sadece talepte bulunanlar için bunu yapabiliriz. Çalışanlar o gün izinli olurlar, yerine mesela Pazar günü çalışırlar veya başka bir seçenek.

Hem dini konularda hassas insanlarımızın isteği yerine gelir hem de Cuma mesaisi bölünmemiş olur. Adam çalışıyorken işini bırakacak, belli uygun bir yer yer abdest alacak, uzakta bir camiye gidecek. O an kafasında yaptığı işler… Ayrıca çalışma ahengi de bozuluyor. Kimi kötü niyetliler yarım saatlik Cuma namazından iki saatte dönüyorlar.

Pazar Hıristiyanların, Cuma tümüyle (herkes için, genel) tatil olsun diyenler gerçekçi değiller.  Ülkemizde anlayışlar arasında uçurum var; bu nedenle bu tür uygulamayı genel yapamayız.  İnsanlar yıllarca böyle görmüşler, değişmek değiştirmek zor. Tamam dinimiz var ama sonuçta ülkemizde laik bir yönetim var. Ve ülke olarak bu yönetimi kabul etmişiz.

Bu tür bir uygulamayı gericilik olarak değerlendirecek olanlar demokrasiyi iyi öğrenip gelsinler. Demokrasilerde vatandaşların makul ve mantıklı istekleri geri çevrilemez. Ve Allah’ın emirleri idareten yerine getirilemez. Kişiler o gün izinli olurlar diledikleri gibi gönüllerince ibadetlerini yaparlar.  Kişinin izinli olması nedeniyle aksayacak çok önemli işler için ayrıca tedbir alınır. Yani Cuma günü bugünkü halde hem iş bakımından hem de ibadet bakımından bölünüyor, bir şeye yaramıyor. Aklı işinde olan birisi kendini ibadete veremez ki. Bunun için kanun çıkarmaya bile gerek yok; yönetmelikle uygulanır.

 
Toplam blog
: 6332
: 653
Kayıt tarihi
: 21.09.08
 
 

Sadece sayfalarda kalan yazılar şaheser olsalar bile önemsiz ve anlamsızdır. İnsanlara ulaşan ve ..