Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

09 Nisan '21

 
Kategori
Tarih
 

PAZARKÖY KERESTE FABRİKASI

Cumhuriyetin ilk kuruluşlarından biri olan Pazarköy Kereste fabrikası Eğirdirli Süleyman Sukuti Yiğitbaşı kardeşleri Ömer ve Hasan ile birlikte İzmirli iki ortağıyla 1925 yılında kurulmuştur. Önce köye yakın Zindan mevkiinde kurulan fabrikanın makineleri Almanya’dan Hartman fabrikasından satın alınmıştır. Fabrika kırk dönüm arazi üzerine kurulmuştur. Zindan ormanlarıyla köy arasındaki patika şeklindeki dar yol fabrikanın gayretleriyle düzeltilerek araçların ilerlemesine elverişli hale getirilmiştir.Süleyman Sukuti bey, Mustafa Kemalin 06 mart 1930 Eğirdire ziyareti sırasında Eğirdir Belediye başkanı olarak görev yapmaktadır.Eğirdir adasını Atasına hediye eden belediye başkanıdır.O günlerin mahalli gazetelerinde gündem üzerine yazılar yazdığı gibi ayrıca Eğirdir Felekabat Tarihi kitabını (1972)yayınlayarak tarihe de not düşmüştür.

1937 yılında çıkarılan 3116 sayılı orman kanunuyla orman ürünlerinin devletçe işlenmesi esası kabul edildiğinden daha önceden verilen imtiyazla çalışan özel kuruluşlara geçici 5.maddesine göre on yıl süre tanınmıştı.Böylece pazarköy kereste fabrikası 1944 yılında devletleştirilmiştir.Pazarköy İşletme şefliğinin 80 işçiyle çalıştığı böyle bir fabrikanın varlığı köylünün ekonomik yönden gelişmesini sağlamıştır.Öyle ki ne dışarıya göç vermiştir,nede ekonomik sıkıntı çekilmiştir.Hatta fabrikada üretilen elektriğin fazlası etraftaki evlere de verildiğinden aydınlatma sıkıntısı da yaşanmamıştır.1969 yılında Orman Bakanlığı kurulunca 5 Ocak 1970 günü Orman Ürünleri Sanayi Genel Müdürlüğüne bağlı ORÜS (Orman Ürünleri sanayi) olarak çalışmaya başlamıştır.

Fabrikada tomruk,maden,telgraf,telefon direkleri,ibreli odun,her çeşit ve boyda fabrika ürünü inşaat kerestesi üretilmektedir.Ağaçları fabrikaya getirilmesi ve üretilen ürünlerin sipariş edilen yerlere götürülmesi amacıyla yörede kamyonculuk da gelişmesine sebep olmuştur.Ayrıca artık odun parçaları sebebiyle yakılacak tahta parçası bulmak da kolaylaşmıştır.

1996 yılına gelindiğinde artık bu fabrikanın özelleştirilmesi gündeme gelince Özelleştirme Yüksek Kurulunun 19.1.1996 tarih ve 96/4 numaralı kararına dayanılarak özelleştirme kapsamına alınmıştır. İhaleye katılan Mehmet Ali Yüceer 1996 yılında satın alarak, Yüceçam Orman ürünleri Sanayi adıyla tesisleri Isparta merkezine taşımıştır. Üretim çalışmalarına Eğirdir yolu üzerindeki tesislerinde devam etmektedir.

 
Toplam blog
: 85
: 54
Kayıt tarihi
: 25.07.20
 
 

herkese iyi günler dilerim,Isparta doğumluyum,  emekli öğretmenim.TDF Dağcılık eğitimi aldım.Doğayı..