Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

08 Eylül '06

 
Kategori
Pazarlama
 

Pazarlama bir sanattır...

Pazarlama bir sanattır...
 

İşimiz bir meslektir diye başlar pazarlamacılar, bense sanattır diye başlarım. Dünyanın en güzel, en yaratıcı, en zevkli, en gözde vede en zor mesleklerinden biridir pazarlama. Hatta en çılgın melekde diyebiliriz. ondandır başarmak için çok ama çok çalışma ister pazarlama. Bir günde, bir haftada yada bir kaç ayda pazarlamacı olunmaz olunamazda. Biraz satış yaptığımızdada pazarlamacı olamayız. Ek iş olarak yapınca hiç pazarlamacı olunmaz. satış olur ama pazarlamacı olunmaz. (bir koltukta iki karpuz taşınmaz, pazarlama hiç taşınmaz.)

Pazarlamacı olmak demek; Öncelikle çok çalışmak anlamına gelir. Sattığımız ürün veya hizmetleri iyi tanımaktır pazarlamacı olmak. Kime, neyi nasıl satacağını bilmektir. Yani tanımak demektir insanı, bilmek demektir sosyoloji ve psikolojiyi. Hatta derin bir kültüre sahip olmayı gerektirir.

Satmak demektir üretileni. Dünyanın en iyi malını veya hizmetini üretebilirsiniz, ama satamazsanız hiç bir değeri yoktur.

Her malın veya hizmetin satış yöntemide farklıdır. Bazı mal hizmetlere insan lar kendiliğinden ihtiyaç duyar, bazılarına pazarlamacı ihtiyaç hisettirir. örneğin ekmek zorunludur, herkes doğal olarak ihtiyaç duyar. Fakat bilgisayarı bir htiyaç haline çoğunlukla siz getirirsiniz.

Satış yöntemlerini satış yaparak öğrenirsiniz, bir süreç gerektirir. Bu süreçleri sabırla öğrenmelisiniz, zorluklara direnmeli ve aşmalısınız, motivasyonunuzu bozmamalı ve kararlı olmalısınız.

Ailenizin işi haline getirmelisiniz. Her başarının ardında ailenin desteği yatar. Eğer aileniz yanınızdan ise mutlaka başarırsınız.

Yapılan işi sevmelisiniz. Keyif aldığınız bir işin gereklerini yerine getirirsiniz çünkü. Aileniz mutlu, müşteriniz mutlu ve i ortamınız iyi, çok çalışıyorsanız ve işiniz gereklerini yerine getiriyorsanız başarı kaçınılmazdır. Meslek değiştirmek yerine zorlukları aşmalısınız.

Hedefleriniz varsa ve daldan dala atlayan bir yapınız yoksa başarırsınız. Hedefinizi her ay geliştirmelisiniz. O zaman işimiz bire bin veren bitek bir toprağa döner. Yoksa çölleşirsiniz.

Para kazanırsanız pazarlama meslek olur, yoksa olmaz. Para ilk günde kazanılmayabilir, sabır etmeyi bileceksiniz.

Sonuç olarak işinizi yaparken;

Öncelikle kendinizle barışık olmalı, güleryüzlü, temiz, bakımlı ve düzenli olmalısınız.

Önce dostlarınıza satmalısınız, ne kadar dostunuz varsa o kadar çok satış demektir. Sonra çoğalmalı dostlarınız. Yani Gülümserseniz insanlara dost ve müşteri olurlar. Dost sayınız x güleryüzünüz x görüşme sayınız = başarınız.

Satış yaptığınız yerlerde ve dostlarınızdan referans almayı unutmayınız.

İşinizi iyi tanıtınız.

Her satışın sonuçlarını mutlaka değerlendiriniz.

Müşterilerinizi düzenli olarak ziyaret ediniz.

Kimseyi kandırmayın, araştırmacı olun.

Şirketinizi, ürününüzü ve müşterinizi iyi tanıyın.

Hepinize bol kazançlı bir yaşam dilerim.

 
Toplam blog
: 144
: 2687
Kayıt tarihi
: 01.07.06
 
 

Ziraat mühendisi ve iktisatçıyım. yatırım danışmanlığı ve kişisel gelişim konularında  Simurg Con..