Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

01 Eylül '21

 
Kategori
Sağlıklı Yaşam
 

Peki 'Benim Rolüm Ne?’

‘Rolüm Ağır, Peki Senin Rolün Ne?’ projesi, obezitenin tedavisindeki görünmez engellerden damgalama ve ayrımcılığa dikkat çekiyor. Projenin ilk adımında basın mensupları ile bir araya gelen uzmanlar, ‘Obezitede Medyanın Rolü’nü ele aldı. Obezite hastalığı ile ilgili medyada yer alan haberlerde doğru görsel ve dil kullanımının etkisinin ele alınacağı bu çalışmalarla, damgalama ve ayrımcılığa karşı etkili bir adım atılması hedefleniyor.

Türkiye Obezite Araştırma Derneği (TOAD) Başkanı Prof. Dr. Volkan Demirhan Yumuk, TOAD Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Dilek Yazıcı ve Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Halkla İlişkiler ve Tanıtım Bölümü öğretim üyesi Reklamcılık ve Tanıtım Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Deniz Sezgin, proje hakkında önemli bilgiler paylaştı. Kampanyanın lansmanı, Çiçek Dilligil’in sunuculuğunda gerçekleşti.

Obezite hastalığı ile ilgili medyada yer alan haberlerde doğru görsel ve dil kullanımının etkisinin ele alınacağı bu çalışmalarla, damgalama ve ayrımcılığa karşı etkili bir adım atılması hedefleniyor.

Prof. Dr. Volkan Demirhan Yumuk, “Damgalama ve ayrımcılık, obezite tedavisinin önündeki görünmeyen önemli bir engel. Obeziteli bireyler pek çok alanda ciddi problemler yaşarken bu durum onların obezite ile mücadelesini de olumsuz etkiliyor. Damgalama ve ayrımcılığın değiştirilmesinin uzun soluklu ve zor bir yolculuk olduğunun farkındayız. Ancak çıktığımız bu yolculuğun obeziteli bireyler için ne kadar önemli olduğunu da biliyoruz. Basın mensupları ile birlikte ilk adımı atacağımız bu yolda; eğitim ve iş hayatı, sağlık ve sosyal yaşam gibi konularda her yıl bir alana odaklanmayı hedefliyoruz” dedi. 

Prof. Dr. Dilek Yazıcı ise medyada obezite ile ilgili aktarılan doğru bilginin toplumdaki obezite algısının doğru oluşmasında ve yanlış bilgilerin ortadan kaldırılmasında etkili olduğunu belirtti. 

Projenin çıkış noktası olan ‘Rolüm Ağır -Obezitede Ayrımcılık ve Damgalama’ kitabının yazarlarından Prof. Dr. Deniz Sezgin ise, “Damgalama ve ayrımcılık sorunu; sosyal hayatlarında kısıtlamaya gitmelerine, özgüven kaybı yaşamalarına, seyahat kısıtlamalarına ve hatta tedaviye başvurmamalarına ya da tedavilerini aksatmalarına neden olabiliyor” şeklinde konuştu.  

Peki doğru medya dili nasıl olmalı? 

Obeziteli bireyler, birer sayı ve istatistik olarak tanımlandıkları araştırma ve haberlerden daha fazlasına ihtiyaç duyuyor. Hastalığı hakkında, komik olduğu düşünülen incitici şakaların hedefi haline geliyor. Verdiği mücadele küçük görülüp, ‘iradesiz’ ya da ‘tembel’ olarak damgalanıyor. 

Bir gazeteci olarak sürece nasıl destek verebilirim diye düşününce, aklıma dil ve görüntü konusunda neler yapabileceğim geldi... İşte bunlardan bazıları...

Obezite ne değildir?

·      Sadece kilo ile ilgili değildir.

·      Nedeni iradesizlik değildir.

·      ‘Daha az yemek, daha çok hareket’ ile düzelmez.

·      Kişinin sadece kendisinin sorumlu tutulabileceği bir hastalık değildir. 

Bunları söylemeyelim!

·      Obez, obezler, şişko, şişmanlar

·      Obeziteden muzdarip olanlar

·      Obezite bir yaşam tarzıdır

·      Sadece estetik bir sorundur

·      Kişinin iradesini kontrol edememesinden kaynaklanır

·      Cerrahi yöntem, tek çözümdür

·      Obeziteli bireyler komik ve eğlencelidir

Hangi görselleri seçmeli ya da seçmemeliyiz?

·      Obeziteli bireylerin kalça ve göbek gibi beden bölümlerine odaklanan görüntüler kullanılmamalı.

·      Bireyleri çok mutlu ya da mutsuz gösteren görüntüler tercih edilmemeli.

·      Obeziteli bireylerin farklı faaliyetleri, rolleri, kariyerleri ve yaşam tarzları olduğunu gösteren görüntüler kullanılmalı.

·      Bireyleri uygun giysiler ve olumlu beden görünümü ile sunan görüntüler tercih edilmeli. 

Kampanya videosunun linki: https://www.youtube.com/watch?v=Xncn_8yIx3M

Daha detaylı bilgi için: https://rolumagir.com/