Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

03 Ocak '13

 
Kategori
Futbol
 

Penaltı atışı kaldırılmalı !

Bir futbol klişesi vardır. Futbolun adaleti yoktur diye. Gerçek mi bu? Adaletin olmaması, futbolun karakteri değil yönetenlerin basiretsizliği ya da tercihlerinin sonucudur.

Futbol bacasız sanayii. En çok paranın döndüğü sektör. İş para ise kontrol ve tabii emniyet çok önemli. Futbolu korumak adına sahaya adaletsizliği salan yöneteciler konuşurken, hak eden kazansın diyorlar ama kazanmak için her türlü yasadışı işleri yapabiliyorlar. Fair Play sadece panolarda yazılı.

Bu yanlışlar futbolun değerini düşürüyor. Hatta kavgalara ve huzursuzluklara neden oluyor. Futbol nereye gidiyor? Yönetenler bunu düşünmek dahi istemiyor. Onlar kulüp yöneticisi ise kazanmak, Federasyonda görevli ise gücü ele geçirmek ve sahaya müdahale etmek kazananı belirlemek düşüncesindeler. Futbolun ilerlemesi ve adaletin futbol içinde olması gibi bir istekleri yok.

Futbol sahada oynanıyor ama sonuç hakemlerin tercihine bırakılıyor. Hakemler hakkında her hafta maçların süresinin on katı kadar daha çok konuşuluyor ama yine hakemler hata yapıyor ve sonuca tesir ediyor. Değişen ne var ? Hiçbir şey değişmiyor hakemler hata yapıyor. Yöneticiler hakem insandır hata yapar diyerek konuyu kapatıyor.

Hakem insandır hata yapması da doğaldır. Ancak hataları önlemeye çalışmamak neden? İki takım sahaya çıkıp mücadele ediyor. Bazen bir yılın emeği bazen bir ülkenin kaderi bir hakemin düdüğü ile yok oluyor. Neden?

Anlamsız kuralları neden değişmiyor. Bir off side kuralı var. Hakemin bir an içinde doğru karar vermesi çok zor. Ve sıklıkla yanlış alınan ve standart yakalamanın çok zor olduğu bu kural neden düzeltilmez ? TV de dahi izleyenlerin birden fazla izledikleri halde karar veremedikleri pozisyonlar için hakemden bir izlemede doğru karar vermesini beklemek ne kadar akılcı?

Ve bir de futbolun adaletinin katili bir kural var penaltı. Bir dünya şampiyonunu belirleyecek final maçında hakem ortaya çıkıyor bitime 10 dakika kala hiç gol olmayacak bir noktadaki müdahaleye penaltı diyerek skoru belirliyor.1990 İtalya dünya şampiyonası finalinde Arjantin - Almanya maçında olduğu gibi. Ya da bu yıl oynanan Süper Kupa finalinde bizim dünyaca ünlü hakemimiz Cüneyt Çakır' ın son on dakikada çaldığı penaltı gibi.

Penaltı % 99 goldür. Ve skor değiştiren bu karar verildiğinde çok tartışılmaktadır. Tartışılan durumların ötesinde tartışılmayacak kadar açık pozisyonlarda dahi arıza vardır. Ceza alanı içinde olmasına rağmen gol olma ihtimali sıfır olan bir yerde yapılan ihlale penaltı demek yanlıştır. Üstelik gol olma ihtimali yüksek olduğu halde ceza alanı dışında olduğu için serbest vuruşa hükmedilen pozisyonlarda dikkate alınacak olursa penaltı kuralı, çok daha dikkatle ve yeniden düşünülmelidir. Düşünülecek en önemli noktada adalet olmalıdır.

FB- GS Süper Kupa maçındaki gibi amacı gol atmak olmayan bir oyuncuya yapılan ihlalin kesinlikle penaltı olarak değerlendirilmemesi önemlidir. Futbolun adaleti olması isteniyorsa eğer büyük bir final ve ona yaraşır mücadele isteniyorsa, bu finali bir oyuncunun uyanıklığı, diğerinin dalgınlığı ve hakemin kurnazlığına bırakılmayacak kadar önemli olduğunu futbol yönetenler bilmelidir.

Off side için, yarım sahada iki bölge çizilmeli ve üçüncü bölge olarak ceza alanı çizgisi out çizgisine döndürülmeden yan çizgilere kadar uzatılarak yarı saha üç bölgeye bölünmelidir. Bu bölgelerde savunma oyuncusu bulunduğunda off side olmamalıdır.

Penaltı kesinlikle kaldırılmalıdır. Bedava gol penaltılara dur demek mücadeleye yol vermektir. Hakemin sonuca etki etmesini önlemek demektir.  

Futbol adaleti yoktur sözü doğru değildir. Adaleti olmayan futbolu yönettiğini düşünen yöneticilerdir. 

 
Toplam blog
: 246
: 184
Kayıt tarihi
: 08.09.09
 
 

01.04.1956 doğumluyum. İnsanca yaşamın en önemli değer olduguna inanırım. Paylaşmanın önemine ina..