Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

11 Mayıs '10

 
Kategori
Siyaset
 

Pennsylvania'nın kodları

Pennsylvania'nın kodları
 

Baykal'ın işaret ettiği isim bir cemaat lideri


Baykal istifa kararını basın mensuplarına açıklarken ABD'den, Pennsylvania'dan gelen mesajların samimiyetine inandığını söyledi. Söylenenlere göre Baykal Fetullah Gülen'le telefonda 20 dakika kalmış. 20 dakikalık görüşmenin içindeki en önemli ayrıntı kasetin cemaatinin işi olmadığı. Gülen bunun güvencesini Baykal'a vermiş.

Tüm fotoğrafa bakıldığında Baykal'ın çok boyutlu bir hamle yaptığı ortaya konabilir.

Öncelikle hepimiz Baykal'ın CHP'yi bırakmayacağına ikna olalım. Siyasi yaşantısının son 10 yılında savaştığı birisine karşı istifa kararı açıklarken yumuşayan bir lider görevi bırakıyor olamaz. Bu olsa olsa Gülen cemaatini devreden çıkarmak ve Tayyip Erdoğan'ın hükümetine karşı tek cepheden savaşmak anlamına geliyor.

Pennsylvania'nın daha net bir mesajı var. Baykal'ın siyasi yaşantısı boyunca en köşeye sıkıştığı anda oradan çıkması aslında bir istifa ile sağlanamaz. Baykal bunu başarmadı, cemaat bu yolu açtı ve Baykal'da sıkıştığı köşeden kaçtı. Çünkü ikinci kasedin piyasaya çıkmasınıda cemaat bu hamlesiyle durdurdu. Kaset işi cemaatin işi olmayabilir. Ancak kasede herkesten önce cemaatin ulaşacağıda açık. Baykal bunu biliyor ve Gülen'e karşı yumuşama eğilimi gösteriyor.

Baykal'ın bildiği başka birşey daha var. Baykal partisini iktidara götürürken örneğin polisin desteği olmadan bunu başaramaz. İktidara gelse bile iktidarda kalamaz. Baykal cemaatin elindeki tüm desteği alamasada olabildiğince tepkisiz kalmalarını sağlayacak bir hamle yapmış oldu.

Ayrıca bu olayda denklemi cemaat ve Baykal kuruyor. Cemaate göre CHP'nin başında Baykal dışında bir isim gelirse parti büyük bir yükselişe geçer. Bunun yerine Gülen'le dirsek temasında olan Baykal'ın genel başkan olarak kalması daha mantıklı.

Bu işte en çok kazanan tabiki Gülen cemaati oldu. CHP'nin büyük tepkisi genel başkanlık nezdinde gardını düşürdü. Baykal'da bu olayda ikinci kasedi durdurarak köşeye sıkışmaktan kurtuldu. Dibe doğru inerken kamuoyununda etkisiyle yükselişe geçeceği kurultayı beklemeye başladı.

 
Toplam blog
: 41
: 715
Kayıt tarihi
: 15.06.08
 
 

Ortaöğrenimimi Anıttepe Lisesi'nde gördükten sonra Mustafa Kemal Üniversitesi Ziraat Mühendisliği..