Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

24 Kasım '07

 
Kategori
Yemek - Mutfak
 

Pepeçura

Pepeçura
 

Su muhallebesi, paluze, tavuk göğsü... Muhallebi çeşidi çoktur mutfağımızın . Pepeçura da bu muhallebilerden biri . Pepeçura her ne kadar yöreme özgü bir ad olsada, başka bölgelerde başka adlarla yapıldığına eminim. Bildiğim diğer bir adı da mustelavriya. Tabi yine Karadenizlilerin kullandığı bir isim. Ana malzememiz kokulu üzüm, hani şu kara olanından. Pek meşhurdur Doğu Karadeniz 'de . İstanbul' da; Sarıyer ve Beykoz civarlarında Karadeniz üzümü adıyla satılmakta. Muhallebimizin ölçüleri yok. Ölçülerimiz gözkararı. Bana göre mutfaktaki en büyük hünerdir , gözkararı . Göz kararı , el kararı , dil kararı ... derken usta bir aşçı oluveriyorsunuz zamanla. Efendim, konu derin; en iyisi biz muhallebiye dönelim.

Malzemeler
Kokulu üzüm
un
şeker

Üzümleri taneleyelim. Yıkayalım. Büyük bir tencerede az suyla birlikte kaynatalım. Büyük tencerenin tercih nedeni üzüm suyunun taşmaya meyilli olması. Bu yüzden üzümleri kaynamaya bırakıp, Milliyet Bloga dalmak yasak :) Ya da kısık ateşte kaynatalım, birazcık Milliyet Bloga takılalım. Bu arada sık, sık üzümleri karıştırmayı da unutmayalım. Kaynama tamamlanınca üzümleri sıkarak, süzdürelim. Elde ettiğimiz üzüm şırasına un ve şeker katıp pişirelim . Bazen buğday unu yerine mısır unu da kullanılır. Pişirirken yine ara ara karıştıralım. Muhallebi kıvamını alınca altını kapatalım . Kaselere ya da kuplara boşaltalım. Büyük servis kasesi de kullanabiliriz. Tadına gelince; üzüm suyu tadında, mayhoş bir muhallebi. Umarım beğenirsiniz.

Afiyet olsun !

 
Toplam blog
: 78
: 2343
Kayıt tarihi
: 11.08.07
 
 

Unlarla uğraşmayı seviyorum; unutturuyor bana üzüldüğüm şeyleri. Mutfak aşkımın en kötü tarafı, işim..