Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

03 Kasım '14

 
Kategori
Pazarlama
 

Perakende devrimi

Perakende devrimi
 

Oğuz Berkay Fidan, Sevtap Engin, Ahmet Eler, Fulya Kuzu (Foto: Erdoğan Demir)


Haftasonu, Keşanlı Yönetici ve İşadamları Derneğimizin (KEYİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet ELER, Keşan Ticaret ve Sanayi Odası konferans salonunda Keşanlı öğrencilerle "Kendi Kişisel Markamızı Yaratmak ve Farklılaşmak" başlığı altında bir araya geldi.

"Keşan Uğur Dershanesi Öğrencileriyle Buluşma" spotuyla düzenlenen konferansa yaklaşık 200 kişilik bir katılım gerçekleşti.

 

(Ahmet Eler)

Buluşmanın memnun edici sonuçları sosyal medyada da coşkuyla paylaşıldı.
İş hayatında normal faaliyet alanının dışında "Liderlik, Dünya Siyaseti, Ekonomi ve Küreselleşme" konularında farklı eğitim ve seminerler veren AHMET ELER, "Asıl olan, kişisel gelişim alanında birikimlerin insanlara doğru aktarılması" noktasında bizatihi farkındalığını vurguluyor.

Eler’in sunum planı: EKONOMİDE UFUK TURU, PERAKENDE UFUK TURU, KİŞİSEL GELİŞİM, SORULARINIZ VE DEĞERLENDİRMELERİNİZ alt başlıklarıyla hayat buldu.
Programı Sevtap Engin organize ederken, Oğuz Berkay Fidan, Fulya Kuzu ile Keşanlı gençler ve konuklar ilgiyle izledi. Sevgili kardeşimiz Erdoğan Demir de fotoğrafladı.

 

 

(Keşan Ticaret ve Sanayi Odası konferans salonunda, 2103 çalışmalarından bir gazete kupürü)

*

Yine geride bıraktığımız cumartesi akşamı, Hakan ZİHNİOĞLU, TEK RUMELİ TV "Alternatifsiz Gündem" programında konuğumuz oldu.
KEYİAD Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet ELER'in hazırlayıp sunduğu programda; Boğaziçi Üniversitesi Mezunları Derneği (BÜMED) Başkanı ve işadamı Hakan Zihnioğlu ile ağırlıklı olarak Üniversite İş Dünyası İlişkileri, Üniversite Öğrencilerinin Gelişme Süreçlerinin Yönetimi, Sosyal Sorumluluk Projelerinin Topluma Olan Katkısı, Markalaşma Sürecinde En Önemli Noktalar, Perakende Sektöründeki Son Gelişmeler, konuları ele alındı.
1968 Turhal doğumlu Hakan Zihnioğlu, Boğaziçi Üniversitesi Makine Mühendisliği bölümünden 1991 yılında mezun oldu. 2001 yılında Furla Yönetim Danışmanlığı Şirketini kurdu. Halen Furla Genel Müdürü olarak çalışıyor. 2001-2003 BÜMED Yönetim Kurulu Üyesi, 2003-2005 BÜMED Yönetim Kurulu Sayman Üyesi, 2005-2007 BÜMED Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı görevlerinde bulundu.

 

(Hakan Zihnioğlu)

BÜMED bünyesinde ikinci dönem başkanlığını yürüten ZİHNİOĞLU programda,
PERAKENDENİN SON 50 YILDAKİ DEVRİMSEL HAREKETLERİ konusuna da değindi.
Züccaciye, dekoratif ve hediyelik ev eşyaları, elektrikli ev gereçleri sektörünün deneyimli isimlerinden Zihnioğlu ve Eler "Perakendecilikte mağaza tasarımı ve ürün sergileme nasıl olmalı?" sorularına şu alt başlıklarla yanıt buldular:

• Duyularımızla Mağazayı Algılamak
• Başarılı Mağazacılık Anlayışında Görselliğin Önemi ve Hedefleri
• İlk İzlenimin Önemi ve Olumlu İzlenimin Püf Noktaları
• Görselliğin Vazgeçilmez Unsuru: Renkler
• Mağazacılıkta Malzeme Kullanımı ve Etkileri
• Mağazacılıkta Esprili Yaklaşımlar ve Farklılaşmak
• Görsel Mağazacılıkta Satış Arttıran Uygulamalar
• İdeal Mağaza Yerleşimi, Mağaza Trafiğini Düzenlemek
• Görsellik ve Satış Artışı

* * *    
Bizim çıkardığımız sonuç; perakendede yeni eğilim, küçük mağazalarla büyümek şeklinde kendini gösteriyor.
Daha önce büyük mağazalar açmak için yarışan perakendeciler, son yıllarda mağaza metrekarelerini küçülterek büyüme stratejisini uygulamaya koyuyor.
Örneğin Migros, CarrefourSA, Media Markt, Metro, Vatan Bilgisayar, Real, TeknoSA,  Kim, Ikea gibi çok sayıda zincir, küçük mağazalar açmaya başladı. 
Araştırma sonuçları gösteriyor ki bunun temel nedeni, özellikle büyük şehirlerde tüketicinin artık daha yakın yerlerden alışveriş yapmak istemesi. 
Türkiye’de çağdaş perakendenin temelleri 1956 yılında Gima’nın kurulmasıyla atılmıştı. 
Ardından Migros, Tansaş gibi zincirler geldi. Türkiye’nin ilk hipermarketi ise kısa süre içinde kapanan Belpa oldu. 
Hipermarket kavramı o kadar sevildi ki büyük şehirlerde ardı ardına pek çok hipermarket açıldı. 
Hafta sonları ailecek alışverişe gitmek bir sosyalleşme aracı haline geldi.
Ancak 2008 ekonomik krizinin ardından dinamikler değişmeye başladı. 
Hem tüketicinin alışveriş için yakınındaki mağazaları tercih etmeye başlaması hem de büyük metrekareli alanları bulmanın zor olması ve kiralarının yüksekliği, şirketleri, metrekaresi küçük mağazalar açmaya yöneltti.
Bugün ise hipermarketin öncüsü CarrefourSA başta olmak üzere, Migros, Vatan Bilgisayar, Media Markt, Metro, TeknoSA, Real, Ikea gibi çok sayıda yerli ve yabancı zincir, küçük metrekareli mağazalarla büyüyor.

 
Toplam blog
: 276
: 1102
Kayıt tarihi
: 19.11.12
 
 

Evli, 2 evlat babası, 1965'te doğdu, inançlı, müziksever, insansever, yurtsever, iyi yüzer, ünive..