Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

26 Ekim '11

 
Kategori
Edebiyat
 

Peri Kızı Ayşe Paslanmaz ve şiirleri üzerine bazı düşünceler

Peri  Kızı Ayşe Paslanmaz ve şiirleri üzerine bazı düşünceler
 

Peri Kızı Ayşe Paslanmaz


Gazeteci yazar, şair ve Ürgüp FM programcısı olarak Ayşe Paslanmazı 06 Eylül 2003 yılında Söke ‘de yaptığımız şairler etkinliğinde davet etmiş ve bu etkinlikte kendisiyle tanışmıştım. Daha sonra yine Eylül 2006 yılında bir daha Söke’de yaptığımız bir sanat ve kültür programlında yine aramızda idi Ayşe Paslanmaz. Ayşe Paslanmaz Nevşehir doğumlu olup, halen Ürgüp’te ikamet ediyor.

 
 A.Paslanmaz Ağustos 2006’dan itibaren tam beş kez Kapadokya Nevşehir İlçelerinde ve özellikle Ürgüp’te yaptığı Kapadokya Şairler Şöleni adını Anadolu’ya duyurdu. Bu yılda benim de katıldığım 6. Kapadokya Uluslar arası şairler buluşmasında yine Ayşe Paslanmazın yurt çapında geniş kapsamlı bir şairler şöleni yapmıştı. Ben bunla ilgili bilgi ve izlenimlerimi geçen ( 15,16 ve 17 Eylül 2011 ) MB ‘ta yine bir yazımda ayrıca yazmıştım.
 
Geçenlerde 13.14.15 ve 16 Ekim 2011 tarihleri arasında Fethiye / Ölüdeniz Belediye Başkanı Sayın Keramettin Yılmaz ve şair arkadaşım Coşkun Karabulut’un davetleri üzerine yine Ölü deniz’de birlikte olduk.  İşte o günlerde Ayşe Paslanmaz bana bu Kapadokya şairleriyle ilgili kitabını armağan etti. Yaşayan Bir Türkçe ve Kardeşçe yaşanan Bir Türkiye için KAPADOKY A ŞİİR ŞÖLERİ adını taşıyan çok temiz baskılı, albenisi olan bir Antoloji armağan ettiler. Bu antolojide 2006 ve 2010 tarihleri arasında yapılan Kapadokya şairler şöleninde katılan şairlerimizin kısa özgeçmişlerine ve şiirlerine ve o günlere ait fotoğraflarına yer verilmiştir. Adı anılan Antoloji 400 sayfadan ibaret olup krome lüks kâğıt, Kayseri’de Maart Grafik ve Cihan Ofset tesisleri yayınları arasında yayımlanmıştır ( 2011 ) Bu kitapta ünlü ve ünsüz birçok şairlerimizin şiirlerini görüyoruz. Hemen bunlardan bazılarını yazıyorum:
 
 
A.Vahap Akbaş, Yavuz Bülent Bakiler, Abdullah Satoğlu, Abdurrahim Karakoç, İsa Kayacan, Mehmet Nuri Parmaksız , Abdullah Çağrı Elgün, Nurullah Genç, Ahmet Selçuk İlkan,   Halk ozanı Ali İrşadi, Bestami Yazgan, Bedirhan Gökçe, Cemal Safi, Bekiroğuz Başaran, Osman Baymak,  Bolat Ünsal, Faruk Ambarcıoğlu, Muhsin Yazıcıoğlu, Sabiha Serin, Muhsin Durucan, Ahmet Sargın,  Şükrü Öksüz, Mansur Ekmekçi, Baki Yıldırım, Metin Önal Mengüşoğlu, Muhsin İlyas Subaşı, Tamilla Abashanlı, Muharrem Kubat, Yılmaz Gül ve Şaziye Çelikler gibi tanıdığımız şairleri görüyoruz. Bunlardan başka daha birçok isim daha vardır. Antolojinin baskısına bakılırsa bir hayli pahalıya mal olduğunu görmek olasıdır. Son derece lüks bir kâğıt ve baskı tekniğiyle ortaya çıkarılmıştır. Bu Antolojiye bir hayli emek verdiğini görüyoruz….
 
Gazeteci, şair Ayşe Paslanmazın dikkatimi çeken iki şiirinden söz etmek istiyorum. Bu şiirler halk şiirimizin geleneğine uygun olarak yazılmıştır. Hece ve kafiye örgüsü ustalıkla kullanmasını bilmiştir. Antolojinin ilk giriş sayfalarında Kapadokya’yı tanıta bir güzel şiiri var ki deme gitsin. Halk şiirimizin ölçülerine uygun olarak yazılan bu şiir gerçekten alkışlanmaya değer buldum. Şiir 12 kıtadan oluşuyor ve 6+5= 11 heceli olarak kaleme alınmıştır.  İşte bu şiirden birkaç dörtlük sunuyorum: 
 
Efsanelerin var bin yılı aşkın
 
Geçmişten bugüne, yol Kapadokya
 
Suyun Ab-ı Hayat, çağlayan taşkın
 
Sonsuzluğa akan, sel Kapadokya
*
Ününü çok duymuş dünyada herkes
 
Gören hayretlerde kesilmiş nefes
 
İnan ki Ürgüp’te her şey çok enfes
 
Burcu burcu kokan gül Kapadokya
*
 
Doğa harikası bir başka Zelve
 
Göreme görene eylerken cilve
 
Kahve köpüğünde dans eder telve
 
Gecenin koynunda tül Kapadokya
*
 
Avanos’ta çanak, çömlek yapılır
 
Biter bitmez elden ele kapılır
 
Her dinden orada Hakk’a tapılır
 
Tarihi kuşatan kol Kapadokya
*
 
Peri Kızı der ki çok âşıkların
 
Bir bitmez efsane o toprakların
 
Büyülü atmosfer tüm ufukların
 
Hep böyle muhteşem kal Kapadokya
*
Kapadokya için şairlerimiz, yazarlarımız ve ressamlarımız duygu ve düşünceleri bağlamında inanıyorum herkes kendine göre birçok eserler ( yapıtlar) vermişlerdir. Elbette ki bunların hepsi Kapadokya’yı tanıma bağlamında tüm anlamıyla takdir edilmektedir.  Ancak Ayşe Paslanmaz’ın bu şiiri Kapadokya’yının tahinini doğal güzelliklerini ve tüm yönleriyle anlatan destanî bir şiirdir.  Şiirin tümünü buraya almayı çok isterdim.
 
Geçenlerde 3. Ölüdeniz Edebiyat Günleri münasebetiyle Fethiye Ölü deniz’de bir etkinliğimiz vardı. Yukarıda da değindiğim gibi bu etkinlikler nedeniyle 14 Ekim 2011 günü önce Fethiye Belediye Başkanı Sayın Behçet Saatçi Beyi ziyaret ettik. Fethiye Belediye Başkanı Sayın Behçet Saatçi bizlere fazlasıyla ilgi gösterdi, çeşitli hediyelerde verdi. Bunu da yazmadan geçemedim.
 
Sayın Behçet Saatçi Bey’e burada sırası gelmişken teşekkürlerimi sunuyorum. Ayrıca Sayın Saatçi için bir yazı yazacağım.   Kültür Salonunda Âlime İRTEN ve Esra İRTEN’lerin hazırladıkları resim sergisini gezdikten sonra Fethiye Kültür Merkezinde etkinliğe katılan arkadaşlarımız birer şiir okudular.  Bu arkadaşlarımızın da bir  anı bağlamında adlarını buraya yazıyorum:  
 
Erdal Ezer,  Remzi Özmen, Feryal Önal, Tülin Dursun, Şahin Taş, Gülderen Canyurt, Salih Zeki Menge, Salih Gözek, Coşkun Karabulut, Ünal Şöhret Dirlik, Ayşe Paslanmaz, Abdülkadir Güler, Şükrü Öksüz, Bolat Ünsal, Atifet Gezek, Mine Bahçeci, Ahit Yargıcı,  Bir dal Can Tüfekçi ve Gökhan Cengizhan birer şiir okudular.
 
Kültür Merkezi Liseli öğrenci ve öğretmenlerle tıklım tıklım idi.  Ancak aramızda en çok alkış alan Peri Kızı Ayşe Paslanmaz oldu diyebilirim. Aşkı, sevgiyi ve tüm içtenliğini dile getiren şiirini de ezberden okumuştu.  A.Paslanmaz’ın o gün fazla alkış alan şiirinden birkaç dize alıyor ve sanat ve kültür çalışmalarıyla gönüllerde taht kuran herkes tarafından sevilip sayılan Peri Kızı Ayşe Paslanmaz’ı bu çalışmalarından dolayı kutluyor ve başarıların devamını diliyorum.
                           
YAŞA SEVDİĞİM
 
Hasretin bağrımda, canımsın diyor
 
Dünyalar durdukça yaşa sevdiğim
 
Başımda som altın tacımsın diyor
*
 
Seni unutamam hâşâ sevdiğim
 
Dünyalar durdukça yaşa sevdiğim
*
 
Sevginin kınası ellerimizde
 
Aşkı hece ettik dillerimizde
 
Sevda bülbülleri güllerimizde
*
 
Kanımız kaynayıp coşa sevdiğim
 
Dünyalar durdukça yaşa sevdiğim
*
 
Dünya nimetini serdin önüme
 
Dönüm bakmıyorum artık önüme
 
Adının nakşettim bütün günüme
*
 
Gerek yok ekmeğe aşa sevdiğim
 
Dünyalar durdukça yaşa sevdiğim
*
Sevgilim sen benim abı hayattın
 
Çepeçevre sevdan ile kuşattın
 
Yıldızları taç yap diye uzattın
*
 
Ayağın değmesin taşa sevdiğim
 
Dünyalar durdukça yaşa sevdiğim
*
 
Peri kızı aşka sihrini katsın
 
Bütün arzuların sinende yatsın
 
Yıllardır beklenen bir mükâfatsın
*
 
Her sabah dönelim başa sevdiğim
 
Dünyalar durdukça yaşa sevdiğim.
 
Peri Kızı Ayşe PASLANMAZ
Kapadokya Şiir Şöleni
Antolojisi 2011.s. 170–171.
 
Toplam blog
: 2227
: 832
Kayıt tarihi
: 27.06.09
 
 

1946 Mardin ili, Kızıltepe ilçesi'nin Esenli köyünde doğmuştur. İlk ve ortaokulu Kızıltepe'de bit..