Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 
 

Genel Cerrahi Uzmanı Dr Yasir GÖZÜ

http://blog.milliyet.com.tr/yasirgozu

01 Ekim '15

 
Kategori
Genel Sağlık
 

Perianal Fistül hastalığı Lazer tedavisiyle dert olmaktan çıkıyor

Perianal Fistül hastalığı Lazer tedavisiyle dert olmaktan çıkıyor
 

Perianal Fistül hastalığı Lazer tedavisiyle dert olmaktan çıkıyor

Makat kanalının deri ile birleştiği yerde açılan bezler mevcuttur. Bu bezlerin görevi, makatın kayganlığını sağlamak ve dışkılama işlevini kolaylaştırmaktır. Bu bezler travma yada hastalıklar sebebiyle iltihaplanırsa bağırsak ile cilt arasında bir tünel gelişir ki buna fistül diyoruz. Bu bölgede sorun makat ile cilt arasında kanal (fistül) oluşmasıdır. Fistül genellikle kendini şiddetli makat ağrısı ve şişlik ile gösterir. Makattan sarı renkli iltihabi yapıda bazen kanlı akıntı gelmesi, ateş, titreme ve halsizlik gibi belirtiler verebilir.

Fistül, erkeklerde kadınlara oranla daha sık olarak 20-60 yaş aralığında ve ortalama 40 yaş civarında görülür.

Muayene sırasında perianal fistülün makat kanalı içinde yer alan iç ağzını görebilmek amacı ile sıklıkla anoskopi-rektoskopi tetkiki yapmak gerekir. Makattan kanama-iltihap geldiği zaman mutlaka uzman doktor tarafından muayene olunmalıdır.

Lazer Tedavisi sayesinde endişelerinizden kurtulun!

Fistül tedavisinin amacı makat ile cilt arasında normalde bulunmaması gereken kanalın ortadan kaldırılması mantığına dayanır. Kanala herhangi bir şekilde müdahale olmaksızın, ilaç veya bitkisel tedavilerle fistül hastalığında iyileşme görülmez. Temel tedavi problem olan kanalın ortadan kaldırılmasıdır.

Eskiden fistül için sıkça yapılan büyük cerrahi operasyonlar, hastaların hastanede kalış ve hastaların sağlıklarına kavuşma sürelerini uzatmaktaydı. Bunun yanı sıra bu ameliyatlarda dışkı tutamama şikayeti daha fazla görülmekteydi.

Aslında fistül hastalarının karar vermeleri gereken ve çözülmesi gereken bir problem vardır. Biri hastada ameliyat olursam dışkı tutamama riskim oluşabilir, düşüncesidir ki bu hastaların en çok düşündüğü sorundur. Bir diğeri de ameliyat olmazsam devamlı akıntı ve apse şikayetlerim devam eder, fikridir.

Aslında bu problemlerden dolayı daha farklı tedavi yöntemleri geliştirilmiş, fistül tedavileri arasına lazer tedavisi de girmiştir. Lazer tedavisinde makat ile cilt arasında bulunan kanal yani fistül, lazer yardımıyla eritilip ortadan kaldırılarak fistül hastalığı tedavi edilebilmektedir. Bu yöntemin avantajları,  hastanın hastanede kalış süresinin kısalması, işlemin ardından hastanın birkaç saat sonra evine dönebilmesi ve günlük hayatına hızlı bir şekilde geçiş yapmasıdır. Hastaların birçoğunun en büyük endişesi olan ameliyat sonrası dışkı tutamama şikayeti bu tedavi yönteminde görülmemektedir.

Fistül tedavisinde, doktor-ekip-hasta ilişkisi çok önemlidir. İnatçı bir hastalık olan fistül rahatsızlığı yapılan işlemlerle ve birlikte yapılan takiplerle tamamen ortadan kaldırılabilir.

 

Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Yasir Gözü

www.avrupacerrahimerkezi.com

 

 
Toplam blog
: 29
: 613
Kayıt tarihi
: 11.06.15
 
 

1972 yılında Elazığ'da doğdum. 1998 yılında Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi'nden mezun oldum..