Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

21 Kasım '14

 
Kategori
Gece Hayatı
 

Perşembenin gelişi, Çarşamba'dan bellidir...

Perşembenin gelişi, Çarşamba'dan bellidir...
 

İzmir Bostanlısında güneş böyle batar. Daima bir şeyi hatırlatır


 

 

 

Her semtin bir özelliği vardır. O semt, ayakta durduğu müddetçe, yıkılana kadar o isimle anılır.

Vefa dediniz mi, niye boza akla gelir? Nimet Abla deyince de, piyangonun bilet gişesi akla gelmiyor mu?

Bostanlı dediğimizde hem İzmir’in, hem İstanbul’un Bostanlısı akla gelmez mi?

BOSTANLI NIN VONA SINDA, BÜTÜN YOLLAR SANATSAL PERDELERE AÇIKTIR. BİZZAT TARAFINDAN SAHİPLERİNCE YÖNELTİNE SAHNE OYUNLARI  DAİMA BEĞENİ KAZANIR...SKEÇLER, VODVİLLER BURADA SERGİLENİR. RESİMDE ELİF HATUN, SULTANLARIN SULTANI KANUNİ, ( Caner Piroğlu) ŞEHZADELERİYLE BİRLİKTE VONA SAHNESİNDE. GÖRÜLÜYORLAR.

İşte Bostanlı dediğimizde Karşıyaka Bostanlısı denilen yer akla gelir ki burada ilk durak Vona’dır.  Doğu Karadeniz’de bir ilçenin adıdır. Caner Piroğlu, bu adı, K.Yaka Bostanlısındaki bu yere adını

vermiştir. Kim anlar, kim takar Vona Köyünü? Ama  Bostanlı’da Vona denilince, orada bir durulur.Vona’nın esas adı, Perşembedir. Hani şu  Perşembenin gelişi Çarşambadan bellidir denilir ya. İşte o Perşembenin adı Vona’ydı bir zamanlar. Taaa ki 1945’e kadar. Bir tünel geçti Karadeniz’den, Vona, Karadeniz yolunun dışında kaldı, bu yüzden sönük kaldı. Sama denizinin pırıltısı artarak çoğaldı. İşte burada da yapılan budur. Pırıltılı geceler yaratarak, ışıltılı gecelerden geçerek Samanyolu’na karışıp, zevk girdabına dalarak telef olmak, Zaten aşağı da kurtarmaz hani.

K.Yaka’nın Bostanlısında sahneye koyulan ve oynanan eserler, değişiktir. Bastırılmış program fikstürü dolaşmaz ellerde öyle. Her şey bir anda olur. Başlaması ile bitmesi an meselesidir. Ama geriye bıraktığı coşku seli,  havada parlayan kadehlerin pırıltısından bellidir zaten. Daha Çarşambaların içindeyken, ertesi günün menüsü, çıkıverir ortaya. Mizansenler onun için peş peşe icra olur burada

.

Daha daha eskiden Canik Sancağına bağlı bir Subaşı’lık olan Vona’ya, şimdi “sessiz  Cennet” deniliyor. Böylelikle eski itibarını aşan bir üne sahip.

 Vona’lı Piroğlu, ahde vefa eyleyip, ağzına hiç Perşembeyi almıyor. Hep Vona demesi de bundan.

Neden? Çünkü mumlar, orada söndürülür. Mumlar oradan ateşlenir. Oraya gelen herkes  sanatçıdır. Dar  ve derin restoranın derinliklerinden gelen ses, tanınmış bir sestir bazen. Her sanatçı, uğramadan edemez buraya.  Zira tutuşturulacak mumu vardır. Başka yerlerde söndüremediği mumu, döner dolaşır, gelir,  burada  yakar mumunu. Sönmüşse şayet, gelir buraya ateş almak için. Mumunu  buradan yakar ve gider.

Yepyeni, bir sima tanıdık. Kimsede olmayan nefis balıklara dalmışlar. Bize de eşantiyonluk verdiler. Çok nefisti. Bir balık adıydı, unuttum. Mavi tur’a çıkar gibi yapıp, en leziz balıkları yakalıyorlarmış. Mavisi, ela gözlüsü, deniz dibi cinleri derken, muhabbetteler arttı. Masalar birleşti. Blog’cu olarak davet aldık. Bu kışta mavi Tur’a katılıyorum. Ama Ege burası. Kış kolay kolay gelmez. Makinemle katılıyorum. Haber yapacağım. İşte “Haber” böylesi vesilelerle özel olarak karşımıza çıkıyor. Yöntemlerini anlata anlata bitiremiyorlar. Şimdilik sır diyorlar. Tolga Yücebaş ve eşi, zarif insanlar.

Yer dardır amma, gönüller geniştir burada. Bazı bazı burada mizansenler yapılır. Kahkaha neşe, varollar, yaşşa’lar havada uçuşur. Ya bir  ünlü sanatçı geçerken takılmıştır. Ya da ünlü bir siyasi beş dakikalığına uğramıştır. Takılan kalır burada. Rotayı millet, buradan alır.

Bazı bazı sahneye vodviller, skeçler, tarihi serüvenler konur ve oynanır. O zaman silme Vona’nın müşterilerinin hepiciği sanatçıdır. Elif Hatun  Caner Piroğlu’nun zarif eşidir. Ama, onun rolü, Hürrem Sultandır.  Caner de, Kanuni rollerine girerler. Şehzadeleri Yiğit, oğulları olur.

Bazı bazı, “Oskar’lar” dağıtılır. Yılın en iyi kocası, heykeli elinde fiyaka yapar. Bazı bazı Küba’dan ithal hoca efendi gelir “İçmek günahtır” vaizi verir. Kısacası, “Ört ki, ölem!” vaziyetleri yani.

Kısacası; KARŞIYAKA BOSTANLISININ VONA' SI, BİR TİYATRO SAHNESİDİR. SANATSAL PERDELER BURADA AÇILIR. VODVİLLER, SKEÇLER BURADA SAHNE BULUR. BÜTÜN FENERLER BURADA YANAR, BURADA SÖNDÜRÜLÜR

.

YILIN EN İYİ KOCASI OSCAR I, CANER PİROĞLUNA

 

 

TAHİR OKUN'LAR, VONA SAHNESİNDE, "NEŞELİ GÜNLER" VODVİLİNİ OYNUYORLAR. TAHİR, ÇOĞUNLUKLA YILIN JÖNPREMİER'İ SEÇİLDİ O AKŞAM. "TAHİR, İŞİNİ BİLİR" DENİYOR.

 

 

 

 

 

 
Toplam blog
: 1616
: 918
Kayıt tarihi
: 13.08.06
 
 

Hayatın dikenli yollarından geçmenin  sırrı, aralarından çabuk geçmektir. Ümit, naylon çorap giyd..