Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

29 Eylül '10

 
Kategori
Çalışma Yaşamı
 

Personel servislerinden tiplemeler- 1

Personel servislerinden tiplemeler- 1
 

Hepimiz için büyük kolaylık olan personel servislerinde yıllardır gözlemlediğim davranış biçimlerini toparlamaya çalıştım.

Servise binmeden önceki davranış biçimlerine göre tipler:

1- Servis tam önüme gelecek! Ben bir adım geri yada ileri atmamcılar: Bu tipler, servisi sadece kendileri için makam aracı gibi görürler. Şoför tüm ustalığını kullanacak ve bu kişinin önünde duracaktır. Bu kişinin durduğu yer esastır. Bir kaç metre yürüse, servisin yanaşmasını engelleyen aracın ilerlemesini beklemeden ve trafiği aksatmadan servise binebilir. Ama yapmaz.

2- Servisin durmasına gerek yok. Kapıyı açsın, ben geçerken içine atlarımcılar: Fazla söze gerek yok. Canlı tiplerdir ve trafiğin akışını hiç kesmezler. İnerken de aynı şeyi yapar ve daha otoyoldayken sıkışık trafiği fırsat bilip ısrarla kapıyı açtırır ve inerler.

3- N'olur bir dakika bekleyin! Bir poğaça alıp geliyorumcular: Bunlar son dakikada alınan yağlı poğaçanın lezzetini iyi bilenlerdir. Önceden alıp soğutmazlar. Zaman zaman yarattıkları antipatiyi gidermek için bir kaç tane poğaça alıp servis arkadaşlarına dağıtırlar.

4- Elimde gazete olmadan bir gören olursa karizmam çizilirciler: Gazeteyi almak için evden erken çıkarlar. Bozuk paraları hazırdır. Bekleyen kalabalığın ortasında dünyadan bir anda soyutlanarak gazeteyle bütünleşirler. Genelde manşetleri değil fikir yazılarını okurlar. Çünkü gün boyu bu fikirler üzerine sohbeti ilk açan da onlar olur. Servisin gelip gelmediğini anlamak için başlarını umursamazca kaldırır, bakar sonra yine sayfanın içine girerler. Deri bir iş çantası ya da bileğe tutturulup elde tutulan portföy resmi tamamlar.

5- Yerime kimse oturdu mu acabacılar: Servis yaklaşırken parmaklarının ucuna kalkıp içeriyi görmeye çalışıp servise binince hızla hedefe kitlenen kişilerdir. Onlar konforlu veya güvenli olduğu için bir koltuk seçmişlerdir. Bu koltuk onlarındır. Kazara birisi oturduysa sıkkın bir ifade ile bakış atarlar. O koltuğu kaptırmamak için bir iki durak önce binmeye razı olup yürüyenleri bile vardır.

6- Ay! N'olur gitmeyin taksideyim, yetiştimciler: Her sabah servisi otuz saniye ile kaçıran hanımlardır. Cep telefonunun en yararlı kullanımlarından birisi budur. Servisi arar ve sağa çekip bekletirler. İlaç niyetine taksi bulunmayan sabahlarda onları servise yetiştirecek taksiyi nasıl buldukları bir sırdır. Benden öncekiler çözememiş bana aktardılar. Ben de sizlere aktarıyorum. Bulan varsa yazsın lütfen.

7- Dün sabah özellikle saklanıp baktım. On saniye erken geldiniz ve beni hiç beklemeden geçtinizciler: Sanki uzay üssünde yaşıyoruz ve herşey saniye ile ölçülebiliyor. Zamanları o kadar değerlidir ki; durakta beklemeye hiç tahammülleri yoktur. Servisi saniye ile kaçırdıklarında servisin arkasından bakar, hiç acele etmez, işe taksi ile gidip taksi fişini ödemesi için servis şoförüne uzatırlar. Bu kişiler işlerinde asla böyle değildirler. İşlerini geciktiriler. Ama servis başka bir şey işte...

8- Yufka yürekliler: Bunlar servise gecikmez, başkasının yerine oturmazlar. Sıradışı bir empati duyguları vardır. "Kızmayın canım! Çocuk yeni evli. Kalkamamıştır sabah sabah. Bi on daklka beklesek ne olur?" diyebilirler.

 
Toplam blog
: 62
: 548
Kayıt tarihi
: 08.09.10
 
 

Ceyhan 1966 doğumluyum. Üniversite mezunuyum. Şiir ve öykü seviyorum. Atatürk ve Uğur Mumcu yol g..