Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

14 Nisan '10

 
Kategori
Dünya
 

Peru- Machu Picchu Antik Kenti-(Unescu Dünya Mirası Listesi)

Peru- Machu Picchu Antik Kenti-(Unescu Dünya Mirası Listesi)
 

İnka Medeniyeti- Peru


Peru, Bolivya ve Guatamala'nın yanında nüfus çoğunluğu kızılderili halkın olduğu üç ülkeden biridir. Nüfusun %45'i Kızılderili olan , Quechua (%40) ve Aymara (%5) dillerini konuşan halklara aittir. %37'si Melez olan halkın %15'i kadarı Avrupa kökenli, %3'ü ise Afrika ve Asya'lıdır. Yaklaşık 29 milyon nüfusu olan Peru'da, yerli halkın çoğu Başkent Lima'da, yoksulluk sınırının altında yada kıyısında yaşar.

İnkaların yaşadığı ve hala gizemini koruyan, Machu Picchu Antik Kenti (Unecco tarafından dünya mirası listesindedir.) Bu ülke sınırları içinde bulunmaktadır. 7 Temmuz 2007 tarihinde Dünya'nın yeni Yedi Harikası'ndan biri olarak seçilen Machu Picchu, buğüne kadar korunarak gelmiş en iyi Antik kenti'dir. And dağlarının bir dağının zirvesinde 2360 metre yükseklikte, Urubamba Vadisi üzerinde kurulmuş olup, Peru'nun Cusco şehrine 88 Km mesafededir.

Dünya üzerinde en etkileyici yerlerden Machu Picchu, İnka İmparatorluğu'nun sembolüdür. İnkaların kayıp kenti olarak bilinir. Şehir İnka'lı Hükümran Pachacutec Yupanqui tarafından 1450 yıllarında inşa ettirilmiştir. 1532 Yılında İspanyol istilacılar, buraları işgal ederken, sık dağlar arasında kalmış olan şehri farkedememişler bu yüzden zarar görmemiştir.

Macchu Picchu 200 den fazla merdiven sistemiyle birbirine bağlı taş yapıdan oluşturulmuştur. Bugün hemen hemen hepsi 3000 den fazla basamak iyi durumdadır. Eşsiz lokasyonu ve jeolojik özellikleri nedeniyle İnkaların yerleşim için seçtiği bölgelerden biri olan , Machu- Picchu'da söylenenlere göre dağın silueti, gökyüzüne doğru bakan İnka'nın yüzünü temsil eder. Dünya'nın en yüksek gölü olan Titicaca Gölü, İnka'lar için kutsal bir göldür.

Unesco 1983 yılında Machu Picchu'yu Dünya Kültür Mirası olarak ilan etmiştir. Bugün Güney Amerika'nın en çok turist çeken yerlerinden biridir. Her gün ikibinden fazla kişi ziyaret etmektedir. Ülkemizden de giden ziyaretçiler her geçen gün artmaktadır.

 
Toplam blog
: 465
: 1550
Kayıt tarihi
: 03.12.07
 
 

Çevreye saygı, insanlık görevi olarak algılanmalıdır. Bankacılık ve finans yöneticiliği  uğraşım ..