Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

22 Ocak '10

 
Kategori
Güncel
 

Pes doğrusu….

Pes doğrusu….
 

Sizce bir yetkili mahkemenin verdiği kararı muhatap uygulamazsa ne olur? Emniyet güçleri kulağından tuttuğu gibi hâkimin karşısına getirir değimli? Siz öyle sanın. Rize’nin Çayeli ilçesinde bu kurallar geçerli değil.

“Rize İdare Mahkemesi'nin Çayeli ilçesi Senoz Vadisi'ndeki Uzundere Hidroelektrik Santral (HES) projesiyle ilgili yaklaşık 10 ay önce aldığı iptal ve yürütmenin durdurulması yönündeki karara rağmen santral inşaatında sona gelindi. Yöre halkı, mahkeme kararına rağmen çalışmaları durdurmayan yetkililer hakkında Çayeli Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulundu. HES inşaatları nedeniyle kesilen bir çam ağacı da, İstanbul'da yapılacak protesto gösterisinde kullanılmak üzere otobüsle İstanbul'a gönderildi.

Yürütmeyi durdurma kararını uygulayan olmadı.

Eski Başbakanlardan DP Rize Milletvekili Mesut Yılmaz'ın da köyü olan Çayeli ilçesi Çataldere Köyü'nde yapımı süren 43 megawatt kurulu gücündeki Uzundere HES projesi ile ilgili olarak Senoz Vadisi'ni Koruma Platformu, Rize İdare Mahkemesi'ne dava açmış, mahkeme, 24 Mart 2009 tarihinde ÇED raporunu iptal edip yürütmeyi durdurma kararı vermişti. Ancak firma valilikten aldığı özel izinle çalışmaları sürdürdü ve santral inşaatında sona geldi.

Senoz Vadisi'ni Koruma Platformu Avukatı Münir Yazıcı, daha önce faaliyetin durdurulması yönünde Çayeli Kaymakamlığı'na başvuruda bulunduklarını ancak çalışmanın devam ettiğini belirterek, "Önceki gün yeniden Çayeli Kaymakamlığı'na faaliyetin durdurulması yönünde mahkeme kararı ile birlikte bir dilekçe daha vermek istedik. Ancak yetkililer, bu görevin kendilerine ait olmadığını öne sürerek dilekçemizi almadı. Biz de bu dilekçeyi posta yoluyla Kaymakamlığa gönderdik. Bu ülkenin hukuku, konu HES olunca uygulanmaz bir hukuk mudur? HES 'ler hukuk üstü mü görülmektedir? Mahkeme kararına rağmen herkesin gözü önünde devam eden HES çalışmalarını durduracak makam kim olacaktır? Senozluların mı inşaatı fiilen durdurmaları beklenmektedir?" dedi.

"Yere düşen yaprak ve taşın hesabı sorulacak "

Yazıcı, Senoz' da mahkeme kararına rağmen devam ettirilen inşaatlar, durdurulmayan çalışmalar nedeni ile Çevre ve Orman Bakanlığı görevlileri dahil, aşağıya doğru ilgili tüm kamu görevlilerinin açıkça suç işlediğini ve ilgili kişiler hakkında Çayeli Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulunduklarını belirterek, "Mahkeme kararlarının infazını ifa etmekle görevli kolluk kuvveti amirleri olan Vali ve Kaymakamların görevlerini yapmaktan imtina etmeleri, hukuk devletinin hangi kuralı ile bağdaşmaktadır? Senozluların hukuku sonuna kadar işleteceğini, sorumlular hakkında yargısal her türlü yola başvurulacağını, yere düşen her bir yaprağın, yerinden oynatılan her bir taş parçasının hesabının mahkemelerde sorulacağının bilinmesini istiyoruz" diye konuştu.

Kesilen ağaçlardan biri İstanbul'a gönderildi!

Bu arada Çataldere Köyü'ndeki HES inşaatı sırasında kesilen ağaçlardan biri Çayeli terminalinden otobüse konularak yarın İstanbul Kadıköy'de HES'lere karşı yapılacak protesto gösterisinde kullanılmak üzere gönderildi. Senoz Vadisi'ni Koruma Platformu üyesi Sinan Akçal, HES inşaatı sırasında açılan yollar nedeniyle sökülen 5 metre boyundaki çam ağacını İstanbul'daki protesto gösterisine gönderdiğini belirterek, "Bu ağaç Senoz vadisinin en ileri noktasından, en vahşi ağaç katliamının yaşandığı bir yerden geliyor. Sesimizin, çığlığımızın duyulması için bu ağacı İstanbul'da yarın yapılacak olan 'Karadeniz isyandadır' mitingine gönderiyoruz. Buradan ağacımızı uğurluyoruz" dedi. Akçal, daha sonra yöresel çalgılardan tulum eşliğinde ağacı otobüsün bagajına yerleştirdi. Ağacın uğurlanmasına MHP Rize İl Başkanı Zeki Mayi'de eşlik etti.” (DHA Rize)

Yapılan iş her ne olursa olsun hukuka aykırı olmamalıdır. Mahkeme kararını tanımayan zihniyet var ortada. Ondan sonra demokrasi nutukları falan. Ne diyelim. Biz buna layıkmıyız?

22/01/2010

 
Toplam blog
: 1508
: 1688
Kayıt tarihi
: 16.07.08
 
 

Yetmişiki yaşında iki çocuk ve iki torun sahibi bir erkeğim.. Lise mezunuyum. Uzun yıllar esnaflı..