Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

13 Eylül '07

 
Kategori
Çevre Bilinci
 

Pet şişelerin geri dönüşümü

Pet şişelerin geri dönüşümü
 

Özellikle kurak, az yağışlı ve su sıkıntısı yaşanan bir yaz mevsimini geride bırakmaktayız. Yaz mevsiminde artan pet şişe ve damacana ile su tüketimi sucu firmalar arasındaki rekabeti yoğun bir şekilde yaşatmaktadır ve su dağıtıcı firmalar milyonlarca adet pet şişe üretimi yaparak perakende su piyasasına yarım-bir-on-beş-yirmi litrelik pet ambalajlarda su dağıtmaktadır.

Geri dönüşüm sağlanamadığı için milyonlarca pet şişe atıkları dereleri, ırmakları, sokakları ve her yağmurdan sonra aktığı denizleri birer pet şişe çöplüğü gölü haline getirmektedir. Maalesef geri dönüşümün sağlanması için ülkemizde pet şişelerden depozito ücreti kesilmemektedir.

Aslında sorunun çözümü oldukça basittir satılan pet şişe su ücretine ilave olarak sembolik bir boş şişe depozito ücreti alınabilir ve Almanya'daki gibi pet şişelerin geri dönüşümü, toplanması sağlanabilir. Çevre Bakanlığı bu dönüşümü zorunlu hale getirebilir. Nitekim bütün Avrupa Birliği ülkelerinde bu kural uygulanmaktadır.

Anlayamıyorum, eninde sonunda bu uygulamaya geçmek zorundayız ama halen neyi bekliyoruz? Derelerin, denizlerin, sokakların iyice atık pet şişelerle kaplanmasından, dolmasından sonramı önlem alacağız???

Ayrı bir sorun da oldukça yaygınlaşan naylon poşet kullanım. Her alışverişte bedava verilen naylon poşetler maalesef doğada ayrı bir yokolması yüzyıllar alan kalıcı bir çöp yığını haline gelmektedir. Bu sorununda çözümü oldukça basittir; alışveriş merkezlerinde verilen naylon poşetler için alınacak küçük bir ücret, bedel naylon poşet tüketimini azaltacaktır. Ayrıca çevreye zarar vermeyen bez torba ya da filelerin kullanımı yaygınlaştırılmalıdır.

Büyük alışveriş merkezlerini Çevre Bakanlığı'nı ve su firmalarını bu konuda duyarlı ve bu sorunun çözümüne yardımcı olmaya davet ediyorum.

Daha temiz ve yaşanılabilir bir çevrede buluşmak dileğiyle...

Saygılarımla
Ahmet Öğretmen

 
Toplam blog
: 34
: 1495
Kayıt tarihi
: 10.09.07
 
 

Yabancı diller okudum. Eğitimle ilgili yazılar yazmayı, deneyimlerimi paylaşmayı paylaşmayı seviyoru..