Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

07 Temmuz '07

 
Kategori
Haber
 

PETKİM gitti... 'Kalkan cenaze' ulusal ekonominindir!

PETKİM gitti... 'Kalkan cenaze' ulusal ekonominindir!
 

PETKİM'in Türkiye için önemini Milliyet'ten Güngör Uras'ın yazısından (1) okumanızı öneririm. Bu gün PETKİM gitti, işsiz kalcakları tanımıyorsunuz, onların yüzünü hiç görmediniz, ama, size, torunlarımız için ağlamınızı öneririm... Dedelerimiz bin emekle kurmuşlardı: TELEKOM'u, TÜPRAŞ'ı... Hemen bir öncesi onlar da düştüler. Ve yarın sıranın hangi kuruluşumuza geleceği bilinmeden el değiştirdiler.

Adına "özelleştirme" diyorlar. Thatcher ve Reagan'dan çok kötü kopya çekiyorlar.. ne kendi yeni kondularını ne de Fransa varoşlarının ekonomi dışılıktan patlamaya hazır hale geldiğini görmüyorlar!

PETKİM'in, TÜPRAŞ'ın, TELEKOM'un bir çivisi kadar yatırım yapmayanların onu blok blok satmaya, oradan hasıl olacak rantın oluk oluk yabancının cebine akmasına aldırmamaya hakları olabilir mi? Olamaz. Olmamalıdır! Ama oluyor. Dünya duruyor, üç kuruşluk borçluluk girdabında, sıcak parayla yozlaşmış bir iklimde, büyük para küçüğü, yabancı yerliyi, spekülatör gerçek yatırımcıyı kovuyor. Bunlar, Türkiye'de oluyor! Haberimiz var mı?

Oysa ERDEMİR de, Karabük'te mesela, bi zamanlar, kamu yatırımlarının da tıkır tıkır işlediği görülmüştü. "Geri kalmış" siyasetçi buralara el atmadığında, o kuruluşların da ekonominin rasyonelliği içinde rekabet koşullarını yükselttiği kayıtlara geçmişti. Niye öylesi yapılmıyor da kestirmeden elde ne varsa birer ikişer satılıyor! Ve nedendir buraların yeni sahipleri çoklukla yabancı pasaportlular oluyor!

Tek bir kişiye iş sahası açmak için milyonca dolar yatırımı yapmayanlar satışı bağıtlanan her tesisin imza töreninin gecesinde kaç babanın eve ekmeksiz gittiğini nasıl da düşünmezler. Ne akıldır; emeksiz gelirlerin ekmeksiz ekonomisini yaratmak... İnsanları insanlıktan çıkaran kara kabus günlerini 365 gün bir ömre yaymak...

Kimin ne hakkı vardır, o özelleştirmelerden elde edilenden çoğunu danışmanlık şirketlerine harcamaya, bakiyesiyle bütçe kapamaya o bütçeden yetersiz siyaseti finanse etmeye... kimin ne hakkı olabilir!

Evet, PETKİM artık ulusal stratejik skalada yoktur. Ve o oranda yarın paramızın değerinin, ekonominin istikrarının, iç piyasa mal tedarikinde hakça fiyatlamanın da bir garantisi yoktur. Bu iş ve işlemlerin hepimize daha pahalı hizmetler olarak döneceğinden ise kuşku yoktur. Dayan halkım dayan elektrikle çarpılmaya, vergiyle boğulmaya dayan!

Hiçbirimiz elimizdeki çeri-çöpü bile atmaya kıyamayız da koca kuruluşlar çöpe atılırken nasıl kanıksarız?

Gelişmiş ülkeler böyle yapmadılar, böyle yaparak kalkınmayı tarih yazmıyor, inanın!

Ekonomik cenazesi kalkan PETKİM mi? Bir sorgulayın!

www.insancilsol.com

(1):http://www.milliyet.com.tr/2007/07/06/yazar/uras.html

 
Toplam blog
: 374
: 491
Kayıt tarihi
: 16.08.06
 
 

Merhaba! Toplumsal, siyasal, ekonomik ve kültürel olgularla ulusal ve evrensel düzlemde ilgilenme..