Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

20 Ocak '09

 
Kategori
Dünya
 

Petrol, kan ve gözyaşı

Size insanlık tarihinde en çok ölüme neden olan buluş nedir diye sorulsa ne dersiniz? Okul yıllarında bu soruya hiç düşünmeden ‘’atom bombası’’ cevabını verirdim. Ama madolyonun diğer yüzü o kadar kolay göstermiyor kendini. Hala da göstermiş değil aslında. İstikrar ve barış girişimleri adı altında ülkelerin siyaset ve politikalarının birinci sırasına oturuyor. İnsan için nefes ne anlama geliyorsa, güç dengesini kendi lehine çevirebilmek adına ‘’o’’ da o anlama geliyor. PETROL

İnsan kanıyla beslenen, gittiği her yere ölüm ve kaos getiren bir yer altı zenginliği. 1870 öncelerinde kızılderilerinin ‘’yanan su’’ diye tabir ettikleri petrol, ilk kez Geoge Bissel tarafından ‘’aydınlama ‘’ aracı olarak kullanılmış.

Avukat George Bissel ve kimyacı Benjamin Silliman günün birinde bu kirli suyun, gücünü insan kanından alabileceğinini hiç düşündü mü acaba ?

Standart Oil’i kurmadan önce Amerika’da petrolü ‘’romatizma ilacı’’ olarak satan Rockfeller, petrolün şifa kaynağı olmaktan çıkıp ölümcül bir güç olarak evrimini tamamlayacağını bu kadar derin görebildimi acaba?

Sanırım hayır !

Dünya coğrafyasında varolmanın petrole olan hakimiyetten geçtiğini en cesur şekilde İngiltere Başbakanı Winston Churchill dile getirmişti ; ‘’bir damla petrol, bir damla kan değerindedir.’’

Bugün İsrail’in akdenizdeki petrol limanına sadece 22 km uzaklıkta ki Gazze’de kan ne için akıyor ?

Irak topraklarında okyanus ötesi bir askeri gücün postalları ne için konuçlandı?

Irak’ın kuzeyi neden Türkiye’nin hiç dinmeyen başağrısı olmaya başladı?

Bush’un sağ kolu Condolezza Rıce ‘ın beyaz sarayda ki görevine getirilmeden önce Chevron şirketi adına Kazakistan’da çalışmış olması sadece tasadüf mü sizce?

11 eylül Afganistan’a gimenin yasal platformu ve pasaportu olmadı mı ?

Rıza Şah Pehlevi döneminin sona ermesi ve Humeyni sonrası dönemde İran’ın ‘’tehlikeli ve kontrolsüz güç’’ olarak görülmesi neden?

Kendi topraklarında gücünü arttıran İran neden bu kadar rahatsızlık verici geliyor bazılarına?

Katrina kasırgasında Amerika’da yüzlerce kişi ölürken ‘’tatilini yarıda bırakmayı’’ dahi düşünmeyen Bush, Irak’ta noeli USA askerleriyle geçirebiliyor acaba niye ?

Elbette biliyoruz ki bu trajedinin ardında çirkin emeller yatıyor, son yüzyılın en büyük sancısı Amerika ve nankörlüklerinden dolayı kendi peygamberleri tarafından bile Tanrı’larına şikayet edilen, lanetlenmiş bir kavim İsrail yatıyor.

Üstad Cahit KÜLEBİ’nin çok beğendiğim bir şiiri ile hoşkalın diyorum bu gün için ;

AMERİKA

Önce Kristof Kolomb buldu Amerika’yı

sonra biz.

Umutlar azaldı günden güne, mutluluklar,

ve ekmeğimiz.

Bir çocuk ağlasa dağ başında

gözyaşında Amerika akar.

Vurdularsa birini, kanı şorladıysa

bilin ki kurşunlarda Amerika var.

Kişi kişiye köle tutulduysa, asıldıysa

darağacında Amerika var.

Ama biz yine de direneceğiz

sonuncumuza kadar.

Saygılarımla,

 
Toplam blog
: 40
: 451
Kayıt tarihi
: 02.01.09
 
 

1970 yılı doğumluyum. Erzurum Atatürk Üniversitesi Zıraat fakültesi mezunuyum. Hayata hep ara..