Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

13 Ağustos '08

 
Kategori
Ben Bildiriyorum
 

Petrol 2

Petrol 2
 

Petrol


Çukurova Holdingi, biraz ekonomi ile ilgilenen hemen, hemen herkes bilir. Bu holdingin bünyesinde bulunan Genel Enerji Şirketi, bir müddet evvel, Kanada’lı Addax Petroleum ile Taq Taq Operating Company’nin (TTOPCO) adı altında ortaklaşa yeni bir şirket kurdular. Bu şirket Irakta petrol arama çalışmalarına başladı. TTOPCO kuzey Irakta, Kürt bölgesi olan Taq Taq bölgesinde sondaj çalışmalarını yeni bitirdiği dördüncü tespit kuyusu olan TT-07’nin tespit sonuçlarını açıkladılar. Bu açıklamaya göre; şirket TT–07 kuyusunda günlük 37560 varil petrol buldu. Taq Taq ruhsat sahası nerede biliyor musunuz? Kuzey Irak Kürt Bölgesinde, Kerkük’ün 60 km. kuzey doğusunda…

Elinize bir harita alarak Kerkük’ün 60 km. kuzey doğusuna bakın. Nereyi göreceksiniz biliyor musunuz? Türkiye Cumhuriyeti devletinin sınırları civarını göreceksiniz. Yani Şırnak, Silopi civarlarını… Daha önceleri söylediğim gibi, bu bölge, petrol zengini bir bölgedir. “Silopi’nin kuzeyinde bulunan Cudi dağlarının eteklerinden yeraltından Kuzey Irak’a Musul, Kerkük bölgesine, petrol akar. Silopi Osmanlı İmparatorluğu döneminde; Musul şehrine bağlı bir yerleşim merkeziydi. Silopi şu anda, Şırnak ilinin bir ilçesidir. Silopi İlçesi Dicle, Hezil ve Nerdüş Irmakları ile çevrilidir. Zaman, zaman bölgede kendiliğinden çıkan petrol, Hezil çayına karışır gider.”

Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığının (TPAO) son 2 yıl içerisinde Suriye sınırında açılan 25 kuyudan 21’inde petrol bulduğunu, sınırdaki günlük petrol üretiminin, 800 varilden 2 bin 500 varile çıktığını da daha evvel anlatmış, Suriyelilerin sınırlarımız içerisinde petrol bulduğumuz yerlerde, kendi sınırlarında sondaj kulemizin karşısına kendi kulelerini dikiyorlar.

Kuzey Irak'taki Kürt yönetimiyle anlaşma yapan Norveçli petrol arama şirketi DNO, Türkiye'nin Irak sınırındaki Silopi'ye 15 km uzaklıktaki Tavke köyünde bir kuyunun altındaki yatakta, 100 milyon varilden fazla petrol bulduğunu, kuyudan günde 5 bin varil petrol çıktığını da size daha önceleri anlatmıştım. Neden bizde Suriyeliler gibi kendi sondaj kulemizi bu kuyunun karşısına dikmiyoruz? Diye sormuştum. Takve köyünde bir kuyudan günlük 5000 varil çıktığını, bu kuyunun karşısına sondaj kuyumuzu açmak gerektiğini söylerken, şimdide bir kuyudan günlük 37560 varil petrol çıkan bir yer tespit edilmişse buraya da sondaj kuyumuzu hemen açmamız gerekir diyorum.

Bakın gelişmeler önceki yazımda anlattığım şekilde devam ediyor. Kendi sınırlarımız içerisinde, kendiliğinden çıkan petrol çaylara ırmaklara karışıp akıp gidiyorsa sınırın karşı tarafında Türkiye Cumhuriyetine kafa tutacak hale gelmiş Kürt bölgesinde bu petrol çıkarılıyorsa bizde Suriyelilerin yaptığı gibi yapmıyorsak, ortada bir problem var demektir.

Yoksul insanlarımızın ihtiyaçlarını temin etmek için bu petrolü çıkarmak zorundayız. İç ve dış borçlarımızdan kurtulmak için bu petrolü çıkarmak zorundayız. Vatandaşlarımıza iyi bir gelecek sağlayabilmemiz için bu petrolü çıkarmak zorundayız. Memurlarımıza insanca yaşayabilecek bir maaş verebilmek için bu petrolü çıkarmak zorundayız. İnsanlarımıza daha iyi bir eğitim verebilmek için bu petrolü çıkarmak zorundayız. Vatandaşlarımıza iyi bir sağlık hizmeti verebilmemiz için bu petrolü çıkarmak zorundayız. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının başka ülkelerin girişlerinde boynu bükük kalmamaları için bu petrolü çıkarmak zorundayız. Benim unuttuklarımı, sizin söylediklerinizi insanlarımıza sağlaya bilmek için bu petrolü çıkarmak zorundayız.

 
Toplam blog
: 32
: 401
Kayıt tarihi
: 20.07.08
 
 

Mehmet Sabri HABERVEREN. 15.10.1948 yılında Şanlı Urfa’da doğdum. 966'da İstanbul Ed. Fakültesine gi..