Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

14 Nisan '14

 
Kategori
Güncel
 

Petrol olmasaydı

Petrol olmasaydı
 

İnt alınmıştır


Evrenin canlı gezegeni olan dünyada kullanılan ilk endüstriyel enerji olan petrolü yerin dibinden değil yaşamdan çıkardığımızı düşündüğümüzde neler olacağını irdelersek sanırım petrolün insanlığa faydadan çok (hatta fayda yerine) zararı olduğunu görebiliriz.

Petrolden önce doğal akışındaki yaşam, petrolün ve endüstrinin gelişimiyle üretilen türevlerinin fonksiyonlarıyla kökten farklılaşmış ve hızlanmıştır ama madde olarak petrolün kullanımı fayda mıdır? zarar mıdır? sorusu sanırım henüz düşünülmemiş ve araştırılmamıştır.

Gözlem başlığında, eğer petrol olmasaydı ne olurdu diye düşünürsek; ençok kullanılan türevi olan  mazot, benzin olmazdı ve giderek insanlığın ana problemi olma durumuna gelen otomobil yaygınlaşmazdı.

İlk başlarda sahiplerinin yaşamını kolaylaştırır gibi algılanan otomobil (kullanım maliyeti, hava kirliliği, trafik ve park sorunuyla) sayısı çoğaldıkça yaşamı zorlaştıran ana faktörlerden biri durumuna gelmektedir hatta gelmiştir diyebiliriz.

Barajların coğrafyanın dengesine olan olumsuz etkisiyle su ikinci planda kalırken, yenilebilir enerjiler olan, doğanın dengesine olumsuz etkisi olmadığı bilinen güneş ve rüzgar ürünü olan enerjiler petrolden önce bulunsaydı ve yaşam bu doğrultuda şekillenseydi daha doğal ve akılcı olmaz mıydı?

Evrenin en canlı gezegeni olan dünyanın fosillerinden üreyen petrol; dünyanın doğasını giderek fosilleştirirken, ekonominin ve uluslararası şartların olumsuzluğunun ana faktörü de değil midir? 

Ekonominin anahtarı olan paranın devletler üstü gücü olan finans lobisi politikasını enerji alanlarına göre belirlediği gerçeğini uluslararası politikanın ünlü deyişi olan  "yerin altında birşey yoksa, yerin üstünde kavga olmaz" açıklamıyor mu? Yani para ve silah enerji alanlarına göre politik strateji üretmiyor mu?

Yaşamın hızlanması mı güzeldir yoksa kendi doğasında akması mı diye sorarsak? doğasında akmasının tad, hızlanmasının da stres ürettiğini atlayabilir miyiz? Stres ki; artık vucudun kimyasını iklimini kökten bozarken, tedavisi petrolün hızlandırdığı kent yaşamından uzaklaşıp çiftlik köy gibi doğal ortamlar yaşamına dönmektir.

Konuyu uzatıp dağıtmadan özetlersek; PETROL OMASAYDI başlığında bir akedemik çalışma yapılsa sanırım son cümle YAŞAM OLDUĞUNDAN GÜZEL OLURDU diye noktalanır.

 
Toplam blog
: 617
: 1221
Kayıt tarihi
: 03.12.07
 
 

Her kesimi anlama ve kabullenme bilincimle; her kişinin asgari yaşam şartlarına sahip olabildiği,..