Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

22 Temmuz '08

 
Kategori
Alternatif Enerji
 

Petrol ve alternatif enerji tahıl

Petrol ve alternatif enerji tahıl
 

Dünyamızı bekleyen tehlikelerin başında küresel ısınma gelmek-
tedir. Mevcut sistemin sürdürebilirliğinin kalmaması, uygarlığımızı tehdit
eden çevre eğilimlerinin harekete geçmesi ve enerji kaynaklarının, özellikle petrolün ihtiyacı karşılıyamıyacak duruma gelmesiyle, insanoğlunu yeni
enerji kaynakları bulmaya yöneltmiştir.

Dünya'da petrol rezervlerinin inişe geçmesiyle beraber, gıda fiyatlarının yükselmesi kaçınılmaz olacaktır. 20.YY da Petrol dünyanın bir numaralı enerji kaynağı haline geldi.2000 Yılında 28 milyar varil petrol çıkarıldı. Bu oran 1900 yılında 150 milyon varildi.

Ucuz petrol, gıda üretimininde, nüfus, kentleşme ve MOBİL yaşamda dünyada büyüme yarattı. Böylece petrole olan bağımlılık her gecen gün biraz daha arttı.

Keşfedilen dünya petrol rezervleri 2 tirilyon varil ve bugüne kadar 1 tirilyon variliçıkarıldı.Şimdiye kadar çıkarılan petrol kolay, güvenli, kıyıya yakın ve ana karalarda bulunan yüzeye yakın petroldü. Geriye kalan petrol rezervleri ise, kıyılardan uzak yada çok derinlerde, siyasi açıdanriskli bölgelerde bulunan petrol.

Yakın zamanlarda petrol üretimi zirveye ulaşacak ve sonra düşmeye başlayacak. Petrolün azaldığı bir dünya ile başbaşa kalınacak. Petrol fiyatları yükselişe geçecek. 2004 Yılında petrolün varil fiyatı 50 doları aştı. Bugün 100 dolarlarda seyrediyor.

Petrol üretiminde tepe noktasını aşan ülkelerin başında ABD geliyor. 1970 de günde 9.6 milyon varille zirveye ulaşan ve 2006 da %47 düşüşle 5.1 milyon varile düşen ABD'nin petrole bağımlılığının
neticesi olarak, Kafkas petrolleri, Orta Doğu petrolleri üzerinde hakimiyet sahalarını genişletmek vekontrol etmek için Afganistan ve Irak'ın işgalinin yanı sıra Büyük Orta DOğu Projesinide hayata geçirme gayreti içindedir.

Üretimleri tepe noktasına çıkan diğer ülkeler, 1970 de Venezüella, 1999 ve 2000 de İngiltere veNorveç'tir. Henüz tepe noktasına gelmemiş ülkelerin başında, Suudi Arabistan'ı geçerek dünyanın en büyük petrol üreticisi Rusya Geliyor.

Üretimini arttırma açısından, Kanada, Kazakistan, Cezayir, Berezilya, Nijerya, Katar, Birleşik Arap Emirlikleri ve Libya geliyor. Diğer bir grup ise, üretiminde düşüş olan Suudi Arabistan, Meksika ve Çİn gibi ülkeler oluşturuyor.

Petrolün bir gün Dünya ülkelerinin ihtiyacını karşılıamıyacak duruma geleceğinin kaçınılmazolmasından yola çıkan ABD, TAHIL'a dayalı ETENOL yakıt proğramını 1978 de başlattı. 2005 yılındapetrol fiyatlarının 60 doların üstüne fırlamasiyle, MISIR'ın kullanıldığı damıtıcılara yapılan yatırımlarhızla arttı.

2007 Ortalarında inşa halinde olan tesislerin kapasitesi, tahıla dayalı ETENOL yakıt proğramının başladığı dönemden itibaren yapılan tüm tesislerin kapasitesinden fazlaydı.Bu tesisler tamlandığında ETENOL üretiminde kullanılan TAHILIN miktarı iki kat artacak. ABD 2007 de 81 milyon ton Mısırdan 8, 3 milyar galonluk etenol üretti.

Dünya'nın en büyük şeker üreticisi ve ihracatcısı Berezilya şeker kamışının yarısını Etenol üretmek için kullanıyor. Dolayısiyle şeker fiyatları yükseliyor.

Avrupa'da ise BİODİZEL üretimine önem veriliyor. AB 2006 da Almanya, Fransa başta olmak üzere bitkisel yağlarda 1.2 milyar galon biyodizel ve Fransa , Almanya ve İspanya'da ise damıtılan
Etenol 417 milyon galon üretim olmuştur.

Asya'da, Çin 4 milyon ton tahılı (Mısır) etenole dönüştürdü. (2006)

ABD'de Mısırdan elde edilen ETENOL için mısır üretiminin büyük bir kısmı ayrılınca
ithalatçı ülkeler, Japonya, Mısır ve Meksika gibi ülkeler etkilenecek. ETENOL üretiminde kullanılan
tahılların payı arttıkca, gıda fiyatlarının artması kaçınılmaz oluyor.

Mısır odaklı beslenen 20 yi aşkın ülke bulunmaktadır. 2007 Yılında gıda fiyatlarının artmasından dolayı Meksika'da halk sokaklara döküldü. Hükümeti protesto ettiler. İtalya'da tüketiciler artan pahalılıktan dolayı makarna boykotları yaptılar. İngiltere'de artan ekmek fiyatları
nedeniyle halk kaygılarını dile getirdiler.

" Dünya'da 860 milyon otomobil sahibi ile 2 milyar çok yoksul insan arasındaki rekabet bir sorun halini aldı."

Tahılı otomobilleri çalıştırmak için mi? Yoksa insanları beslemek için mi kullanmalıyız?..

Kaynak:( Earth Policy Enstitüsü Başkanı, Lester R.Brown Plan B 3.0)


Şile22/07/2008
 
Toplam blog
: 465
: 1550
Kayıt tarihi
: 03.12.07
 
 

Çevreye saygı, insanlık görevi olarak algılanmalıdır. Bankacılık ve finans yöneticiliği  uğraşım ..