Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

02 Ocak '16

 
Kategori
Ekonomi - Finans
 

Petrolün fiyatı düşmedi, olması gereken yere indi

Petrolün fiyatı düşmedi, olması gereken yere indi
 

Genel kanaat bu ama bir noktaya gelmiş fiyat o seviyelerden aşağı inmişse konu nasıl değerlendirilirse değerlendirilsin bu, her durumda düşüş oluyor. Bir zamanlar işte petrolün varil fiyatı zaten işte şuydu (1998 yılında varil fiyatı 12 dolar) sonra dünya ekonomik ve siyasi konjonktürü (ve belki rüzgâr şöyle değil böyle estiği için) nedeniyle 115 dolarlara kadar yükseldiği, bu yükselişin dönemsel olarak kabul edilmesi gerektiği, şartlar normale döndüğünde asıl olması gereken fiyatına geri döneceği (şu anda 37 dolarlarda ve bu dönüş yani düşüş sürüyor/sürecek) şeklindeki mülahazalar var olan durumu kabul etmeyip bir nedene sığınma içgüdüsü olarak algılanmalı.

Peki, 1998-2015 yılları arasında niye 12 dolardan 115 dolara çıktı ve bugün niye tekrar 37 dolarlara kadar geri düştü? Bu düşüş için birçok neden öne sürülüyor ama hiçbiri hatta hepsi birden bu keskin düşüşü (tepetaklak olmayı) açıklamıyor. Petrol arzı arttı, rekabet savaşları (Suudi Arabistan’ın ABD ve Kanada petrolünü devre dışı bırakmak için arzı artırıp fiyatı düşürdüğü), en büyük petrol tüketicisi Çin’in ekonomisindeki büyüme hızının yavaşlaması, sanayinin gelişmesi (başka enerji kullanımlarının ortaya çıkması) ya da gelişen teknoloji nedeniyle daha az yakıt kullanılması, belki küresel ısınma bile… Bütün bunlar doğru olabilir ama yine de bu kadar büyük bir düşüşü açıklamıyor.

Ben bu konuda ikna olmadım, komplo teorisi peşindeyim ve alicengiz oyunu var diyorum. Küresel güçler çağın en büyük ekonomik gücü enerjide savaş başlattı bence. Kimse mantıklı görünen masum nedenlerin arkasına saklanmasın. Yakın zamanda durum ansızın tersine dönerse şaşırmayın.

Petrol arzı arttıysa ihtiyaç da arttı, herkesin altında araba var, uçaklardan gökyüzünü göremiyorsun. Dünyanın her yerinde savaş var savaş demek enerji demek. ABD, Kanada hidrolik petrol efsanesi… Kendilerini kurtarıyorlarsa Arabistan’ın dibinden niye ayrılmıyorlar? Çin daha az petrol kullanıyormuş. Dünya Çin’den ibaret sanki. Örneğin bizim petrol kullanımımız azaldı mı? İki elektrikli alet yapmayla, birkaç güneş/rüzgâr paneli dikildi diye petrole ihtiyaç kalmadı mı diyeceğiz?

Sözleşmiş gibi kimse küresel ağaların dalaverelerinden konuşmuyor. Ortada bir neden varsa yeni neden aranmaz. Niye ki? Belki ortadaki neden oturmuyor, neden değil…”Küresel ağalar dalavere yapsa fiyatı artırırlar, niye düşürsünler” Petrol fiyatları tekrar yükselişe geçse kim ne diyebilir? Zaten yüksekti denecek. Bekleyin görün… Kimse öyle Alİ dayının türküsü kulağa hoş gelmeye başlayınca düzlüğe indik yanılmalarına düşmesin, iyimser olmak için erken.  

 
Toplam blog
: 6332
: 653
Kayıt tarihi
: 21.09.08
 
 

Sadece sayfalarda kalan yazılar şaheser olsalar bile önemsiz ve anlamsızdır. İnsanlara ulaşan ve ..