Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

17 Nisan '16

 
Kategori
Beslenme / Diyet
 

Peynir Çeşitleri - Go Porsiyon Peynir

Peynir Çeşitleri - Go Porsiyon Peynir
 

Peynir Çeşitleri - Go Porsiyon Peynir


Sizlere bu hafta birçok yerde karşılaştığınız ve bana sık sık sorduğunuz peynir çeşitlerinden bahsetmeye karar verdim. Hatta buna ek olarak karşılaştığım yeni üründen de bahsedersem daha çok işinize yaracağından eminim. Öncelikli olarak belirtmem gerekirse, bu köşede yazıp anlatıp yorumlayamayacağımız kadar çok peynir çeşidiyle karşı karşıyayız. İsterdim ki hepsini ayrı ayrı konuşalım. Fakat bu mümkün olmadığı için, bana özellikle sorulan ve raflarda karşımıza çıkan peynirlerden bahsetmenin doğru olduğunu düşündüm.

Hangi peynir çeşitleri sık sık karşımıza çıkıyor?

Hellim peyniri. Bu peynir çeşidini herkes biliyor evet ama ismini. Gelelim diğer peynirlerden farkına ve içeriğine. Öncelikle hellim peynirinin rengi sarımsı oluyor, içerisinde keçi sütü, tuz ve zaman zaman nane de bulunabiliyor. Keçi sütü yerine koyun ve inek sütü de kullanılabiliyor bu da ayrı bir bilgi ama keçi sütünden yapılan her zaman daha farklı bir lezzete sahip bana göre. Hellim peyniri birçok peynir gibi kalsiyum, protein ve mineral ve özellikle yağ açısından zengin bir içeriğe sahip. ( Genellikle kızartılarak yeniyor. )  Cheddar peyniri ise ekşi bir tada sahip ve onun da rengi sarımsı. Üretim aşaması olarak inek sütü tercih ediliyor. Dokusal olarak sert bir özellikte olan cheddar peyniri çeşitli gıdalarda kullanılabiliyor. Yağ açısından da zengin bir peynir. Kısacası bu ürün daha sert ve ekşi peynir sevenlere. Örgü peynire gelirsek çoğunuz yabancı değilsiniz, diğer peynir çeşitlerine göre biraz daha tanınıyor. Örgü peynirin diğerlerinden farkı, biraz daha tuzlu olması. Tuz içeriğinden dolayı damak zevkinize uyabilir ya da uymayabilir bu tercih meselesi. Genelde bu sebepten dolayı  suda bekletilip tüketiliyor. Dış görünüşünden dolayı bu peyniri tanımanız daha kolay. Dil peynir dediğimiz bir peynir var ayrıca. Şu şekilde anlatabilirim, içerik olarak biraz daha az tuza sahip. Lif yapısı da onu farklı kılıyor. Tam yağlı inek sütünden üretilen çeşitleri mevcut.  Yağ oranı bahsettiğim peynirlere göre biraz daha düşük. Mozzarella peyniri , dünyaca bilinen peynirlerden biri. Beyaz bir renge sahip olup , dokusal olarak yarı yumuşak bir özellik gösteriyor. Kendi içerisinde de çeşitlerine ayrılıyor, mesela inek sütünden yapılırsa farklı , manda sütünden yapılırsa farklı bir ad alıyor. Yağının azaltılmasıyla da başka bir çeşide dönüşüyor. Yağ oranı yüksek olup, sık tüketilen peynir çeşitleri arasında yer alan bir peynir. Tüm bu fazla bilgi yüklemesine paralel olarak hoşuma giden üründen bahsetmek istiyorum.

“ Go Porsiyon Peynir . “

Bu peynirler, dışarıda canımız peynir istediğinde , simitin yanında ya da beslenme çantalarına özel olarak üretilmiş gibi. Zekice bir ürün…  20 gramlık bir peynir olarak satılıyor. Şuan 3 çeşidi var. Cheddar,dil, kaşar.  Benim deyimimle cep peyniri!

Peynir üretimi bu,  yaz yaz bitmez. Size hangisi hitap ediyorsa o şekilde tercih edebilirsiniz. Dersen ki ,  “ Ben tek çeşit peynir yerim , bunlar bana ters. “  Ona da tamam, afiyet olsun.  Ama her gün tükettiğin bir gıdanın çeşitlerini , ne sütünden üretildiğini, birbirinden farklı olan özelliklerini bilsen, bilinçlensen güzel olmaz mı?

Bakın yararlı gıdalar da var, sadece kendisini değil  sizi de düşünen üreticiler var.           Sağlıkla Kalın!

Not : “ Lafla peynir gemisi yürümez, tatmak da lazım. “                               

Gıda Mühendisi

Nermin  Özge Bilge

 
Toplam blog
: 385
: 303
Kayıt tarihi
: 20.02.15
 
 

Gıda Yüksek Mühendisi  ..