Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

22 Aralık '08

 
Kategori
Tiyatro
 

Phaedra'nın Aşkı'ndaki cinsellik ağır geldi!

Phaedra'nın Aşkı'ndaki cinsellik ağır geldi!
 

Oyundan bir kare.


Dün Türkiye’de fazla bilinmeyen bir tür tiyatroyla tanıştım. Arkadaşımın daveti üzerine gittiğim oyun benim için farklı bir deneyim oldu.

Meğer, Phaedra’nın aşkı 18 yaş üstü, sert içerik uyarılarıyla, kentin fazla kullanılmayan hurda bir sahnesinde görücüye çıkıyormuş.

Tiyatronun dünya, dünyanın da tiyatro olduğuna inanan ve her yerin tiyatro yapmaya müsait olduğunu belirten düşünceleriyle yer ayırmadan tiyatro yapan Tiyatro Oyun Kutusu’nun bir oyununa gitmiş bulundum. Öyle farklı bir teknikle oynuyorlar ki oyun seçimleri ile sahneleme biçimleri temelden farklı.

Yepyeni bir anlayışla daha önceki tiyatro ezberinizi bozuyorlar bir anlamda.

Seyircileri pasif izleyenler olmaktan çıkaran özel sahneleme tekniği ve sıra dışı oyun yapısı ile sunulan bir deneyim aktarılıyor. Bu deneyime o kadar yakından şahit oluyorsunuz ki tüyleriniz diken diken oluyor.

Cinsellikten saldırganlığına insanlığın en mahrem tabularına saldıran oyun henüz Türkiye’de çok da yer bulmamış “in yer face” tiyatrosunun farklı anlatımıyla en modern tiyatro örneklerinden biri. Özellikle insanlığa dair eleştirileri insanların kendini sorgulamasına birebir etki yapıyor.

Peki, nedir bu in yer face tiyatro?

<ı>1990'larda Birleşik Krallık'taki tiyatro yazarlığında ortaya çıkan şiddet, cinsellik, uyuşturucu, cinayet gibi öğeler içeren oyunlar yazma eğilimine, akımın gözlemcisi olan yazarlar tarafından takılmış bir addır. Akım Cruel Britannia, New-Brutalism, New European Drama gibi isimlerle de anılır fakat bu terim en yaygın kabul görmüş olanlarından biridir.

<ı>Türkçe'ye de girmiş bir terim olan in-yer-face ilk kez, Britanyalı tiyatro eleştirmeni ve Boston Üniversitesi'nin London Graduate Journalism programının yardımcı öğretim üyelerinden olan Aleks Sierz tarafından ortaya atıldı ve ilk baskısı 2001 Mart'ında Faber and Faber tarafından yapılan In-Yer-Face Theatre adlı kitabıyla, daha popüler hale geldi. Genç oyun yazarlarının yarattığı bir akım olan in-yer-face, seyircinin oyuna katılmasını ve seyirciyi sahnedeki müstehcen veya şok edici unsurlarla etkilemeyi amaçlar.

<ı>"In your face"<ı> (yüzünüze karşı) terimi ise, çağdaş yazar Simon Gray'in Japes adlı (prömiyeri 2001 Şubat'ında Londra'da yapılmış olan) oyununda yer alan bir diyaloğu tarif etmek amacıyla kullanılmıştır. Sierz ise, terimi günlük dilde kullanılan haliyle kendisine maleder.

<ı>In-yer-face<ı> akımı oyunları Türkçe olarak ilk kez 2005 yılında kurulan DOT tarafından sahnelendi.

Phaedra’nın Aşkı; siyasi bir ailedeki aşırı aşkın, çürümüşlüğün, karanlık ve modern yorumu olurken; sahnedeki gerçeklik ve sizlere olan yakınlığı ile sizleri oyunun içine hapsediyor.

Özel seyirci düzeni ile sadece 30 kişiye satılan biletlerle, seyirci iki sıra halinde sahnede oturuyor ve oyunu bizzat sahneden izliyor.

18 yaş sınırının olduğu oyunda oyuncuları mastürbasyon yaparken ya da şiddetli sevişme sahneleri ile izleyip adeta tutulabilirsiniz.

Farklı bir deneyim için Phaedra’nın Aşkı’nı izleyin derim ben.

Dokuz Eylül Güzel Sanatlar Fakültesi öğrencilerinin emekleri boşuna gitmiyor, helal olsun.

Ahmet Buğra TOKMAKOĞLU

abtokmakoglu@hotmail.com

 
Toplam blog
: 430
: 2186
Kayıt tarihi
: 18.06.07
 
 

20 Nisan 1989'da İzmir'de doğdu. İlköğretim ve lise öğrenimini Karşıyaka'da tamamladı. 20..