Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

26 Aralık '08

 
Kategori
Teknoloji
 

PHILIPS Xenium X800

PHILIPS Xenium X800
 

Dokunmatik ekranlı PHILIPS Xenium X800


Telepati Aylık Telekom Dergisi'nde Test Merkezi'nde incelediğim PHILIPS Xenium X800'ü sizlerle paylaşmak istiyorum...

Kutu içeriği
- PHILIPS Xenium X800 GSM telefon
- PHILIPS Xenium X800 GSM telefon tandart Mini USB şarj cihazı
- 1250 mAh batarya
- USB veri kablosu
- 1 GB MicroSD kart (satış paketine göre değişebilir)
- Mikrofonlu kulaktık seti
- Yazılım, eşleştirme CD'si ve kullanım kılavuzu
- 3 farklı renkte arka kasa kapağı

Genel özellikler
- (101 x 52, 4 x 16, 3) mm ebatlarında, 99 gr ağırlık (pil ile)
- (900, 1800, 1900) MHz GSM/GPRS/EDGE şebekeleri
- (240 x 400) piksel yüksek çözünürlüklü, 2, 8 inç, 256 bin renk destekli dokunmatik ekran
- A2DP Bluetooth, USB kablo desteği ile eşleşme
- Tümleşik otomatik odaklamalı 2 milyon piksel kamera
- EDGE, GPRS ve WAP üzerinden İnternet sayfaları görüntüleme
- 0854 W/kg SAR (Özgül Soğurma Oranı) Değeri

Genel görünüm
Eğer daha önce bu telefonu görmediyseniz büyük ekran üzerinde yazan PHILIPS markası sizi oldukça şaşırtabilir. PHILIPS'in GSM telefonları bilindiği gibi uzun şarj süresi ile seçim tercihi oluyor ve bu ilk dokunmatik telefonun çoğul ortam özellikleriyle birleşerek kullanım zevki sağlanıyor. Xenium serisinin bu karizmatik ve dokunmatik cihazı X800, oldukça sade ve hoş bir tasarıma sahip. Ön panelde 2, 8 inç dokunmatik ekran dışında sadece iki adet tuş bulunuyor. Kasanın sağ yanında ses ayar düğmesi ve kamera kısayol düğmesi bulunurken, sol yanında sürgülü tuş kilidi düğmesi ve ekran kalemi yuvası yer alıyor. Alt kısımda kulaklık ve şarj bağlantısının yapılabildiği mini USB çıkışı üst kısımda ise bir askı aparatının takılabileceği kısım mevcut. Kasanın arka yüzünde kabartmalı bir PHILIPS yazısıyla beraber 2 milyon piksellik kamera bulunuyor. Telefon ele uygun tasarlanmış oval ve fazla kalın olmayan yapısı ile daha elinize alır almaz olumlu bir intiba bırakıyor.

Kullanım özellikleri
Daha önce dokunmatik ekranlı bir mobil telefon kullanmayanların kolaylıkla alışabileceği bir ürün olarak karşımıza çıkan X800'ün hızlı, sezgisel dokunmatik ekran sayesinde ister parmağınızla, isterseniz özel kalemle telefonunuzun tüm uygulamalarını hızlı ve basit bir şekilde kontrol edebilirsiniz. Xenium X800'ü açtığınız andan itibaren inanılmaz kolay kullanılan dokunmatik ekranlı arayüz devreye giriyor. Parmağınızı ya da özel kalemi kullanarak menüler ve uygulamalar arasında gezinmek için tek yapmanız gereken istediğiniz kontrol seçeneğine basmak. Dokunmatik bir telefonda kullanıcıyı en çok rahatsız eden unsurların başında telefon kalemine olan bağımlılık söz konusu oluyor, iPhone'un kazanmasının en büyük nedenlerinden birinin bu olduğunu düşünürsek, PHILIPS de bu tasarımıyla Apple'ı örnek almış diyebiliriz. Menü geçişleri ve ekranın dokunuşları hissetme kabiliyeti iPhone kadar başarılı. Bekleme ekranında en alt satırda bulunan kısayolları kullanarak, telefon numaralarını çevirebilir, rehberinize ulaşabilir, kısa mesaj uygulamasına girebilir ya da telefonun menüsü içersine girebilirsiniz. En küçük dokunuşunuzu bile hissetme başarısı gösteren ekran, oldukça parlak ve sunulan arayüz çok başarılı.
Telefonun sol tarafında bulunan sürgülü tuş kilidi ise müthiş bir kullanım kolaylığı sağlıyor. Yine kamera kısayol tuşu da iyi düşünülmüş bir ayrıntı.
Telefonun giden ses kalitesi vasat derecede, özellikle gürültülü cadde ortamlarında karşı tarafın sizi duyması biraz sıkıntı yaratabiliyor, telefon ahizesinden alınan ses yüksekliği idare edecek nitelikte.
Kısa mesajları hızlı şekilde göndermek istiyorsanız kaleme ihtiyaç duyacaksınız, yazma uygulamasında açılan klavyenin tuşlarına dokunmatik ekran kalemi ile dokunmak en seri metin yazma aracı olarak görünüyor. Tabi mesaj yazarken el yazınızı kullanmanız da mümkün. Parmağınız ya da kaleminizle yazdığınız karakterleri algılama oranı oldukça başarılı.

Çoğul ortam özellikleri
Xenium X800, 2 milyon piksel otomatik odaklamalı ve normal seviyede fotoğraf çekebilen bir kameraya sahip. Kameranın bir ışığa ya da flaşa sahip olmadığından dolayı kapalı ve az ışıklı ortamlarda çuvalladığını belirtmek gerek ancak ışıklı ortamlarda iPhone'un kamerasından daha iyi sonuçlar verdiği bir gerçek. Kameranın video konumuna geçerek MPEG4 ya da H263 biçiminde video kaydetme imkânı bulunuyor.
Telefon üzerindeki dış hoparlörlerin ses kalitesi ve ses çıkışı tatmin edici ancak keşke telefonla birlikte gelen kulaklıklarla yüksek sesle müzik dinleyebilme imkânı olsaydı. Mini USB çıkışına gelen kulaklık setini taktığınızda hayal kırıklığına uğrayabilirsiniz, hele hele otobüste hareket halindeyken sayısal müzik dinlemek sıkıntı verici. Dikkati çeken ise FM radyodan kulaklığa gelen ses şiddetinin, telefonun Ses Çalar uygulamasından daha yüksek olduğu. A2DP Bluetooth profilinin desteklenmesi sayesinde Bluetooth kulaklıktan kablosuz ve stereo müzik dinleme olanağının sağlanması bir avantaj olarak görülebilir.
Telefon kullanıcı hafızası olarak 47 MB'lik bir kapasiteye sahip, ancak ürünle birlikte gelen 1GB'lik microSD kart ilk zamanlar işinizi oldukça görecektir. Telefon 8 GB'a kart desteği sunuyor.

Uygulamalar ve bağlantı
PHILIPS Xenium X800, Ajanda, Çalar Saat, Hesap makinesi, Java MIDP 2.0, El yazısı tanıma, Uluslararası dönüştürücü, Kartvizit Okuyucu, Belge Okuyucu, Harcama Yöneticisi, Fantasy Kingdom oyunu, Sudoku oyunu gibi kullanışlı birçok özellik ile birlikte geliyor. Telefonun Java desteğine sahip olması sonradan uygulama yüklemeye ve kullanmaya olanak tanıyor.
Xenium X800'ün şaşırtıcı yanı ise, bilgisayara 1.1 USB bağlantısı üzerinden bağlantısı oldu. Bu yüzden bilgisayardan telefona iletilen dosyaların hedefe ulaşması uzun sürüyor.
3.Nesil arifesinde böyle bir telefonda mobil geniş bant desteğinin olması büyük bir avantaj olabilirdi ama destek GPRS ve EDGE ile sınırlı kalmış. Tabi bu bağlantılar sayesinde e-posta kutunuza ulaşabiliyor, basit tasarımlı arayüze sahip İnternet tarayıcı ile sayfaları görüntüleyebiliyorsunuz.

Pil ömrü
PHILIPS mobil telefonlardaki batarya ömrü liderliğini bu cihazda da sürdürüyor. 1 ay hayatta kalma süresi öngörülen telefonun tavsiye edilen konuşma süresi ise 10 saat civarı. Kullanıcı gözüyle bakarsak günde ortalama 1 saat telefonla görüşme, 1 saat menüler arasında dolaşım ve 2 saat müzik dinlemeyle size 5 tam gün hayatta kalma süresi sağlanıyor. Tabi bu süreyi uzatmak ve on günlere çıkarmak telefon ve uygulama kullanma sıklığınız ile doğru orantılı.

Sonuç olarak; PHILIPS Xenium X800, paranın satın alabileceği en uygun fiyatlı ve en kullanışlı dokunmatik mobil telefon. Nerdeyse iPhone kadar başarılı dokunmatik ekranı, düzgün tasarımı, 1 aya varan açık kalma ömrü, 11 saati bulan konuşma süresi, 44 saati bulan müzik dinleme imkânı, en yüksek 350 YTL'lik fiyat etiketi telefonun albenisini oldukça yükseltiyor.

 
Toplam blog
: 6
: 2599
Kayıt tarihi
: 23.12.08
 
 

Marmara Üniversitesi Ybd.Dil Öğrt. Mezunu CHIP Online Editörü Telepati Aylık Telekom Dergisi Haber M..